Факультет харчових технологій та біотехнології

 

Декан, доктор ветеринарних наук, професор    Паска Марія Зіновіївна

Заступники декана:

доцент,  кандидат технічних наук  Драчук Уляна Романівна

доцент   Коваль Галина Михайлівна

асистент  Білик Оксана Ярославівна

____________________________________________________________________________________________

<НОВИНИ>     <ПРО ФАКУЛЬТЕТ>  <ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ>  <НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА КОМІСІЯ>    <БАЗИ ПРАКТИК>     <РОЗПОДІЛ СТУДЕНТІВ НА ПРАКТИКУ> 

Навкруги Львова збереглося чимало пам’яток старовини, в тому числі чудових замків, одні люди їх будували, інші обороняли, а ще інші намагалися здобути.
Детальніше...

Шановні колеги, дорогі студенти, всі, хто відчуває свою причетність до харчової промисловості!
Детальніше...

Історія факультету

Економічне процвітання нашої держави значною мірою залежить від розвитку переробних галузей народного господарства, зокрема харчової. Розвиток харчових і переробних підприємств України значною мірою залежить від забезпечення цих підприємств належними кваліфікованими кадрами. 

На початку 90-х років в Україні було тільки два вищі навчальні заклади (у м. Києві та Одесі), які готували фахівців у галузі м’ясо- та молокопереробного виробництва. 

Спеціалістів ветеринарної медицини, які б займалися ветеринарно-санітарним контролем на переробних підприємствах та в лабораторіях ветсанекспертизи ринків, готували на цей час тільки в Росії (м. Москв).

З 1991 року у Львівській академії ветеринарної медицини розпочато підготовку спеціалістів (лікарів ветеринарної медицини зі спеціалізацією ветеринарна санітарія і ветсанекспертиза та інженерів-технологів) для роботи на підприємствах м’ясної і молочної промисловості, фермерських господарствах різних форм власності, лабораторіях ветсанекспертизи ринків та лабораторіях і підприємствах державної ветеринарної медицини, а також у науково-дослідних та проектно-конструкторських установах.

У 1991 році академія вперше провела набір студентів на згадані спеціальності і спеціалізації в кількості 172 особи. Для забезпечення належної підготовки майбутніх спеціалістів — технологів м’ясо- і молокопереробного виробництва та створення відповідної матеріально-технічної бази Головним управлінням вищих навчальних закладів Міністерства сільського господарства СРСР від 13 вересня року за № 094-135 академії було дано дозвіл на відкриття санітарно-технологічного факультету.

На основі цих документів було видано наказ ректора за № 38 від 18 вересня 1991 року «Про організацію санітарно-технологічного факультету». У 2004 році факультет був перейменований на факультет харчових технологій, а з 2011 року – на факультет харчових технологій та екології, з липня 2016 року факультет харчових технологій та біотехнології.

Першим деканом факультету і до 2003 року був професор Береза Іван Григорович, а з 2003 року і по червень 2014 року – кандидат технічних наук, доцент Варивода Юрій Юрійович, а з липня 2014 року доктор  ветеринарних наук, професор Паска Марія Зіновіївна.

Заступниками декана упродовж існування факультету були: професор Ціж Богдан Романович, доценти Назаревич Лев Євгенович, Хміляр Дмитро Дмитрович, Біленчук Роман Васильович, Васерук Наталія Ярославівна а з липня 2014 року, доцент Коваль Галина Михайлівна, Драчук Уляна Романівна, Білик Оксана Ярославівна. З вересня 1991 року по липень 2014 року секретарем деканату працювала Кирилів Любов Василівна. Сьогодні таку роботу виконує Сташевська Наталя Володимирівна.

Завдяки кваліфікованому професорсько-викладацькому складу теоретичній підготовці та прикладній базі практик на факультеті здійснюється підготовка фахівців за ступенем бакалавра із спеціальності «Харчові технології», «Біотехнологія», а також за ступенем «Магістра» із спеціальностей «Біотехнологія» та «Харчові технології» спеціалізації «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса», «Технології зберігання, консервування та переробки молока», «Технології жирів і жирозамінників».

Сьогодні на факультеті функціонує 6 кафедр:  технології молока та молочних продуктів (зав. кафедри — д.б.н. професор Цісарик О.Й.); технології м’яса, м’ясних та олійножирових виробів (зав. кафедри — д.вет.н. професор Паска М.З.); біохімії, біотехнології та загальної хімії (зав. кафедри — к.б.н. професор університету Галяс В.Л.); загальнотехнічних дисциплін контролю  та контролю якості продукції (зав. кафедри — д.т.н. професор Ціж Б.Р); фізики і математики (зав. кафедри — к.ф-м.н. професор університету Федишин Я.І.). Викладачі з науковими ступенями складають 82 відсотки.

Випускники факультету можуть працювати керівниками та спеціалістами харчових підприємств, начальниками підрозділів та завідувачами лабораторій, спеціалістами проектно-конструкторських  установ, службовці митної служби з контролю якості харчової продукції та екологічного контролю. Для тих студентів, які готові присвятити себе науці пропонуються:  наукові гуртки, магістратура, аспірантура.

 

paska

Декан факультету
доктор ветеринарних наук, професор
Паска Марія Зіновіївна

Заступник декана
кандидат технічних наук
Драчук Уляна Романівна

Заступник декана
доцент
Коваль Галина Михайлівна

Заступник декана
асистент
Білик Оксана Ярославівна

load page 0.056357 second, load CPU 0.34