Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

666665555

З 2 жовтня по 1 грудня 2023 року я мала унікальну можливість взяти участь у міжнародному науково-педагогічному стажуванні у Фінляндії. Пілотний проєкт для українських освітян реалізувався за підтримки:

 

Учасники стажування мали змогу ознайомитися з передовою освітньою системою Фінляндії, поглибити розуміння інклюзивних практик у фінських освітніх закладах від дитячого садочка до закладу вищої освіти.

56565666

Загалом система освіти у Фінляндії вважається однією з найкращих у світі та славиться нетрадиційним підходом до навчального процесу. Варто перелічити основні риси фінської освіти:

56565

Освіта у Фінляндії поділяється на кілька рівнів:

  1. Дошкільна освіта (Esiopetus): обов’язкова для дітей віком 6 років. Важливим елементом на цьому рівні є гра та розвиток соціальних навичок.
  2. Загальна середня освіта (Perusopetus): обов’язкова для всіх дітей віком від 7 до 16 років. Триває зазвичай 9 років та охоплює базові предмети, а також предмети за вибором у старших класах.
  3. Післязагальноосвітня (Lukio або Ammattikoulu): Lukio готує до вищої освіти та вивчення наукових предметів; Ammattikoulu спрямований на навчання практичних навичок та підготовку до конкретних професій.
  4. Школи закритого типу. Проте такі школи не є загальнопоширеною практикою в системі освіти. Фінська система освіти славиться своєю відкритістю, рівністю та доступністю для всіх, і підтримує інклюзивність та рівні можливості для навчання всіх дітей, незалежно від їхніх індивідуальних потреб чи певних обставин. У випадках, коли дитина потребує більш спеціалізованої освіти або підтримки, фінська система може надавати індивідуальні плани та послуги для допомоги у розвитку та навчанні дитини. Однак основним принципом залишається інклюзивність та навчання разом із ровесниками. У Фінляндії закриті школи зазвичай асоціюються з певними видами приватних навчальних закладів, які пропонують альтернативний підхід до освіти, але вони залишаються в меншій кількості та не є типовими у фінській системі освіти.
  5. У Фінляндії є 10 університетів з градацією на класичні та прикладні науки. Вищого навчального ветеринарного закладу у Фінляндії немає. Проте є кілька ветеринарних факультетів. Уже з дев’ятого класу учні обирають ті предмети, які допоможуть вступити до університету.

Інклюзивна освіта у Фінляндії забезпечує рівні можливості для всіх учнів та студентів, включаючи тих, у кого є особливі освітні потреби. Ось як інклюзія виглядає на різних етапах освітнього процесу:

Про інклюзію у Фінляндії не говорять – нею живуть. Як пояснювали наші тьютори: розуміння людей з особливими потребами прийшло із радянсько-фінською війною (1939–1940 років), коли у кожній родині були особи з інвалідністю, і це для виховання молодого покоління мало ключове значення. Тому сьогодні інклюзія працює від перших кроків дитини.

У Фінляндії важливий акцент робиться на індивідуальному підході, сприянні самостійності та розвитку кожної дитини чи студента, незалежно від їхніх особливостей чи обмежень. Система освіти спрямована на розвиток учнів та студентів, а не на тестування та оцінювання. Загалом система освіти у Фінляндії ґрунтується на творчості, самостійності, критичному мисленні та співпраці.

Разом із вивченням системи освіти та інклюзії ми отримували багато нових знань та додаткової інформації.

Наприклад, ні для кого не є таємницею, що у Фінляндії є дві державні мови: фінська та шведська. Проте мало кому відомо, як стати держслужбовцем у цій країні. Отже, ти повинен знати дві мови. Якщо після закінчення школи ти маєш сертифікат про знання фінської мови, то іспит на знання мови ти складаєш зі шведської мови, і навпаки.

Безкоштовне навчання у закладах вищої освіти є доступним за умови володіння фінською або шведською мовою. Зазвичай для вступу у ЗВО необхідно атестат про закінчену середню освіту, складений незалежний іспит. Іноді університети вимагають рекомендаційні листи та інші документи – це залежить від напряму, на який абітурієнт подає документи.

Навчання студентів у ЗВО передбачає багато дослідницької роботи. Якщо теоретичний матеріал брати за 100 % – 20 % подає викладач, а 80 % студент опрацьовує самостійно.

Студенти багато працюють самостійно.

Цікавим є те, що у Фінляндії учні та студенти офіційно звертаються до своїх учителів та викладачів “пан”, “пані”. Неофіційне звертання студентів до викладачів у Фінляндії може бути дещо невимушеним, але все ж ввічливим. Зазвичай студенти використовують ім’я викладача та слово “sinä” (ти), що є неофіційним звертанням. Цей спосіб спілкування вказує на більш невимушені та дружні стосунки.

Загалом у Фінляндії спілкування між студентами та викладачами досить невимушене та відкрите, і студенти можуть спілкуватися з викладачами без зайвої формальності, особливо поза аудиторією.

Як підсумок місячного навчання, фінська освітня модель для мене це насамперед:

Архітектура невеликих містечок Фінляндії

Природа Фінляндії. м.Котка

P.S. Приємно бачити підтримку України Фінляндією: прапор України на головному вокзалі Гельсінкі, біля центрального входу у бібліотеку OODI, на вулицях та площах.

Алла Винярська, доцент кафедри фармакології та токсикології

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru