Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1 лютого 2024 року у бібліотеці Вармінсько-Мазурського Університету (м. Ольштин, Республіка Польща) відбулася конференція “Врятувати від забуття: з історії вищої ветеринарної школи у Львові”.

Організаторами конференції виступили бібліотека Вармінсько-Мазурського університету, Вармінсько-Мазурська Палата лікарів ветеринарної медицини (м. Ольштин, Республіка Польща), Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, факультет ветеринарної медицини Вармінсько-Мазурського університету, Польське товариство ветеринарних наук, відділ в Ольштині.

1 11

 

Головною метою конференції була промоція культурно-історичної спадщини Вищої ветеринарної школи у Львові, зміцнення зав’язків та міжнародної співпраці. Цісарсько-королівська ветеринарна школа у Львові була відкрита 1881 року й отримала статус вищої школи (академії) з відповідним збільшенням штату та фінансування у 1896 році. Академія ветеринарної медицини у Львові була дуже популярною як серед українців, так і серед польських фахівців. Наприклад, у Польщі 1 200 лікарів ветеринарної медицини, які пережили війну (реєстрація з 1939 року), переважно були її випускниками. Кілька унікальних методів хірургічних втручань, багато з яких зараз забуті, вперше проводились тут, у Львові, чимало книг з ветеринарної медицини, видані упродовж ХVII–XX століть, зберігаються в бібліотеці Університету і повинні бути оцифровані, щоб відкрити одну з найкрасивіших і невідомих сторінок в історії ветеринарної медицини Польщі та України. Таких прикладів немало, і сьогодні головною метою польсько-українського партнерства є захист та популяризація культурно-історичної спадщини ветеринарної медицини.

Учасники та гості конференції обмінялися досвідом, нав’язали контакти та окреслили напрями подальшої співпраці.

Конференція відбувалася під гаслом: спільними зусиллями творимо та промуємо нові продукти польсько-української культурно-наукової спадщини Вищої ветеринарної школи у Львові.

Участь у конференції взяли: проректор з наукової роботи ЛНУВМБ імені С. З. Ґжицького Олег Федець, професор Антон Гамота та доцент Алла Винярська.

2 6 1

У межах конференції відбулася зустріч з деканом факультету ветеринарної медицини професором Богданом Лєвчуком та його командою професором Андрієм Конціцьким, професором Агатою Банцеж-Кисіль та професором Пшемиславом Собєхом. Обговорено можливості співпраці, стажування, обміну студентами.

Переглянути інформацію про конференцію можна на сторінці бібліотеки Вармінсько-Мазурського університету:

https://bu.uwm.edu.pl/pl/konferencja-i-wystawa-ocalic-od-zapomnienia-z-dziejow-wyzszej-uczelni-weterynaryjnej-we-lwowie.

Допис підготувала Алла Винярська, доцент кафедри фармакології та токсикології, координатор проєкту VetHeritage

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru