Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Полонинське 1

Весна. Час дегельмінтизації! Паразитози коней цікава тема досліджень у світлі резистентності гельмінтів. Цікавими є експедиції по кінних господарствах. Цього разу разом із Катериною Слівінською (кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник відділу паразитології Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена Національної Академії Наук України, Київ; Музей і Інститут зоології Польської Академії Наук, Варшава) та Мирославою Головач (інженер зооінжинерії, суддя міжнародного класу з експертної оцінки коней гуцульської породи) ми побували у фермерському господарстві “Полонинське господарство”. Основна мета діяльності господарства – збереження коней гуцульської породи в їхньому природньому ареалі.

 

У господарстві, яке є найбільшим в Україні, на утриманні перебуває понад 80 коней гуцульської породи. Коні живуть без денників та стайні на вільному випасі навіть узимку. З травня по листопад вони перебувають на літніх пасовищах на полонинах, на висоті 930 метрів над рівнем моря. А з кінця листопада до початку травня коні живуть на зимових пасовищах у смт Великий Березний Закарпатської області. Двічі на рік власник господарства, лікар ветеринарної медицини Олександр Ігнатенко проводить дегельмінтизацію коней. Сезонна дегельмінтизація проводиться двічі з інтервалом 12–14 днів. Отже, що дає дегельмінтизація, чи ефективними є препарати, чи коні стикалися зі захворюваннями, що переносяться ектопаразитами. На ці запитання ми з Катериною Слівінською шукали відповіді.

При проведенні копроскопії ще необроблених коней у нас було велике здивування: коні практично чисті від гельмінтів. У чому справа – відповіді не маємо, але пошук триває! Молекулярно-епідеміологічне обстеження та генетичний аналіз переносників кліщових захворювань ще попереду.

Діяльність господарства не обмежується лише селекцією. Господарство дбає і про популяризацію своєї діяльності через медіаканал: https://www.youtube.com/channel/UCA3NaO06tLvqxkJ0jRhuXnQ. – Тут ви будете приємно здивовані: пізнавальні відео про роботу з табуном, відео для медитації, атмосферне відео з кінних походів.

Від себе додам, що Олександр Ігнатенко, працюючи з кіньми майже 30 років, став одним цілим із табуном гуцульських коней: рухи, жести, інтонація голосу і навіть думки – це засоби спілкування. Як потрібно стати, щоб не заблокувати коня, як підійти і що зробити, щоб кінь відчув людину як партнера. Чому не можна схрещувати ноги та руки, що таке блокувати коня? І ще багато, здавалося б на перший погляд, дрібних деталей навчив нас Олександр.

Про паразитологічні дослідження допис буде значно пізніше – потребуємо часу на їх проведення.

Допис підготувала Алла ВИНЯРСЬКА, доцент кафедри фармакології та токсикології

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru