Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

До 85-ліття з дня народження
(08.02.1937-20.12.2011)

Доктор с.-г. наук, професор, академік Академії наук вищої школи, заслужений діяч науки і техніки України, почесний професор ЛНУВМБ імені С.З.Ґжицького,  відомий в Україні вчений, людина енциклопедичних знань, прекрасний оратор, добрий вчитель, патріот України.

Панас Зеновійович Столярчук народився 8 лютого 1937 року в мальовничому куточку нашої України - голубоокої Волині, в селі Семиреньки Локачинського району, третьою дитиною в селянській родині. Ще будучи малим, він разом з материнськими колисковими  увібрав любов до своєї землі, до свого народу й  ненависть до його поневолювачів.

Середню школу закінчив із золотою медаллю.  Нелегким було його життя в молоді роки, бо після закінчення школи йому довелось важко працювати за «трудодні»  в місцевому колгоспі.

У 1956 році Столярчук П.З.  вступив  у Львівський  зооветеринарний інститут на зоотехнічний факультет, який закінчив із відзнакою в 1961році.  Під час навчання відмінник, активіст, учасник ансамблю народних інструментів, староста курсу, учасник наукового біохімічного гуртка у професора  С.З. Гжицького за наукову роботу неодноразово нагороджувався грамотами. Після закінчення інституту працював головним зоотехніком насінневого радгоспу у Ковельському районі на Волині.

Як молодого і перспективного науковця тодішній ректор зооветеринарного інституту Данило Якович Василенко запрошує Панаса  Столярчука асистентом кафедри годівлі тварин та  технології кормів, яку він тоді очолював.

Працюючи асистентом кафедри годівлі тварин та технології кормів він у 1966 році успішно захистив кандидатську дисертацію, а в 1984 році –докторську дисертацію.

В університеті професор Панас  Столярчук  був визнаною фігурою: із 1976 по 2010 рік незмінно  завідував кафедрою годівлі тварин та технології кормів, обирався головою місцевкому співробітників інституту, обіймав посади заступника декана, 14 років був  деканом зоотехнічного факультету, 7 років  проректором із наукової роботи.

З 1995 по 2010 рік був головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій, на якій було захищено понад 70 дисертацій із трьох спеціальностей науковцями всіх регіонів України.  Із 1967 по 2010 рік був незмінним організатором та завідувачем  й екскурсоводом Музею історії університету, який  у 1997 році отримав звання Народного. За цей час музей відвідало понад 31 тис. студентів, викладачів, слухачів різних курсів, гостей університету із понад 35 країн світу

Своєю самовідданою працею професор Панас Столярчук  залишив глибокий слід в житті університету, біолого- технологічного факультету та в розвитку нашої спеціальності.

Під керівництвом професора Столярчука П.З. було захищено одну докторську та вісім кандидатських дисертацій.  

Він є автором 8 книг та підручників з годівлі тварин та  технології кормів,

опублікував понад 165 наукових праць, 7 патентів, а також історичних розвідок та оповідань, віршів тощо.

У його творчому доробку такі книги  як «Заготівля кормів ,  нормована годівля тварин », (1989) , «Заготівля кормів ,  нормована годівля тварин та профілактика аліментарних захворювань»(2011), «Ветеринарна дієтологія» (2002) в співавторстві з іншими вченими .

Широка  палітра творчості П.З. Столярчука й поза межами професійних праць. Його захоплення  - це прадавня історія України, рідна мова, одомашнення коня і середньостогівська культура, оріянська культура, злочини тоталітарних режимів в Україні, легенди рідного краю,  видатні українці, домашні тварини та птиця  тощо. Вони висвітлені в його творчому доробку, а зокрема в таких його  книгах  як «Сурми тривоги», «Україно - Руси – діти Ора , внуки Даждбогові», «Що то за кінь стоїть», «Господар двору та його наближені», « Ви придбали собаку або котика» написаних одноосібно  та в співавторстві .

За участю Панаса Зеновійовича проходило  багато вечорів, присвячених урочистим подіям в Україні, ювілеям Т.Г. Шевченка, І.Я. Франка, Л. Українки  де він неодноразово  виступав доповідачем перед широкою аудиторією студентів і викладачів. Його виступи завжди були емоційно переконливі, насичені новітнім фактажем, такі, що доходили  до сердець слухачів. Його твори друкувались  в журналі «Перець», в  «Літературній Україні», газетах Канади та Австралії, включені в хрестоматію для філологів, зокрема відомі його оповідання «Рідна мова» , «Козак Мамай»,  вірші «Марш месників» , «Гімн академії» ,  «Марш повстанців» тощо. На дозвіллі професор малював картини із пейзажами рідної Волині, робив дереворізи із коріння дерев. Маючи чудовий слух та голос любив  співати народні пісні.

У липні 2010 року професор Столярчук П.З. вийшов на заслужений відпочинок.

Помер Панас Столярчук 20 грудня 2011 року. Похоронений на Личаківському кладовищі м. Львова.

 Пам̕ять про професора Столярчука П.З.  буде назавжди в  серцях його учнів та співробітників рідної  кафедри,  факультету, університету.

Олег Слобода, завідувач Народного музею історії університету , доцент        

 

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru