Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

˝Архангельським голосом кличе до Тебе, Пречиста:
˝Радуйся благодатна, Господь з Тобою˝
(Величання празника)

˝Сьогодні початок нашого спасіння і явлення відвічного таїнства: Син Божий стає Сином Діви˝ ( Тропар празника).
Ось такою похвалою наша Церква вітає празник Благовіщення Пресвятої Богородиці, називаючи його початком нашого спасіння. І слушно, бо цей празник належить до найважливіших празників нашого церковного року. Про його важливість говорить нам уже сама назва в наших богослужіннях: ˝Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії ˝.


Святий Атанасій Великий (†373р.) у своїй проповіді на Благовіщення називає цей празник першим у ряді празників, бо він починає спасіння людського роду. Основа цього празника це радісна подія Благовіщення записана у св. Луки. Благовіщення дає початок цілому родові великих таїнств із життя Ісуса Христа і Його Пресвятої Матері.
Таїнство Благовіщення має превелике значення, бо від нього починається Новий Завіт та наше спасіння. На благу вість Архангела про воплочення Божого Сина людство чекало довгі-довгі тисячоліття. На ту благу вість чекало небо і земля, чекали душі праведних в аді. З цим днем сповнилася Божа обітниця зіслати Спасителя, бо цього дня ˝Слово стало тілом, і оселилося між нами˝ (Іван1,14).
Коли настав час Сину Божому воплотитися і стати Богочоловіком, то у світі не було святішої і достойнішої, аніж Діва Марія. Яка мала ˝безплотного втілити Бога і послужити таким чином Таїнству спасіння нашого˝.
Архангел Гавриїл був посланий сповістити Діві Марії Тайну втілення від Неї Бога Слова. ˝Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою: благословенна Ти в жонах˝, - вітав її небесний вісник словами, які кожного дня ми повторюємо в молитві ˝Богородице Діво, радуйся˝. ˝Вона ж побачивши його, стривожилася від слів його і міркувала, що б то значило це привітання. І сказав Їй ангел: не бійся, Маріє! Бо Ти знайшла благодать у Бога. І ось зачнеш в утробі і народиш Сина і наречеш ім’я Йому Ісус. Він буде Великий і Сином Всевишнього наречеться, і дасть Йому Господь Бог престол Давида, отця Його… Марія ж сказала ангелу: як же станеться це, коли Я мужа не знаю? Ангел сказав їй у відповідь: Дух Святий зійде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе… бо не буває у Бога безсилим ніяке слово. Тоді Марія сказала: Я-раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм. І відійшов від Неї ангел˝ (Луки 1, 28-38).
За чотири місяці до Благовіщення Промислом Божим свята Діва була заручена з праведним Йосифом, для того щоб він був захисником і свідком її чистоти і щоб її священне дівство не було піддане спокусам шлюбу. Після заручин з Йосифом Діва Марія жила в домі Йосифа в Галилейському місті Назареті. Святе письмо говорить, що ˝Йосиф був ціломудрений охоронець її дівства, і в домі його Вона так само, як і в храмі, молилась, читала священні книги та займалась рукоділлям. Для неї дім Йосифа був, як храм молитви, з якого Вона нікуди не виходила і ніде ні з ким не розмовляла, окрім дочок Йосифа˝.
З хвилиною благовіщення ангела Божий син починає перші хвилини Божого земного життя в дівичому лоні Пречистої Діви Марії. На тлі цього празника ясно виступають Її привілеї Богаматеринства і Дівицтва.
Святі отці в своїх писаннях пояснюють і те, чому Син Божий саме в 25день місяця березня за старим стилем (за новим у 7 день місяця квітня) благозволив втілитися. Святий Анастасій, архієпископ Антіохійський, грунтуючись на переданні, говорить що ˝створення людини Богом було в 25 день березня, а тому і Гавриїл цього дня був посланий благовістити Діві нетлінне від Неї втілення Спасителя˝.
Святкування Благовіщення почалося у Східній Церкві при кінці 4-го або з початком 5-го віку. Цісар Маврикій (582-602) робить цей празник обов'язковим у своїй державі. В перших століттях цей празник уважався Господнім, як на Сході, так і на Заході. На це вказують його первісні назви, як ˝Христове Зачаття˝,
˝Благовіщення про Христа˝, ˝Початок Відкуплення˝, ˝Благовіщення˝, ˝Благовіщення Ангела Марії˝, ˝День Поздоровлення˝, ˝День або Празник Благовіщення˝. Тільки в 7-му віці установлюється сьогоднішня назва для цілої Східної Церкви: ˝Благовіщення Пресвятої Богородиці˝, а сам празник ставиться поміж Богородичні празники.
Празник Благовіщення в Україні був по Успінні другим Богородичним празником, якому в Києві була присвячена церква в першому столітті християнства. Князь Ярослав Мудрий на золотих воротах у Києві збудував храм у честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. ˝В 1037 році - каже найстарший літопис - заснував Ярослав великий город Київ, що має золоті ворота. Вибудував і церкву св. Софії, Премудрості Божої, митрополичу, а далі кам'яну церкву Благовіщення Святої Богородиці на золотих воротах. А це тому вибудував премудрий князь Ярослав церкву Благовіщення на воротах, щоб завжди була радість тому городові Благовіщенням Господнім і молитвою Св. Богородиці й архангела Гавриїла˝. В храмі Благовіщення князь Ярослав Мудрий 1037 року віддав в опіку Божої Матері ввесь український народ.
Празник Благовіщення належить не тільки до 12 великих празників нашої Церкви, але церковне святкування Його не відміняється, навіть тоді якщо свято співпадає з Квітневою Неділею, Великою П'ятницею чи Христовим Воскресінням.
Перше слово вітання Архангела Гавриїла було - ˝Радуйся˝. І свято Благовіщення є перш за все свято тихої, небесної, радості! Радості з приводу примирення з Богом і повернутої на землю благодаті. Разом з тим, Благовіщення є святом торжества смирення, чистоти і цнотливості, свято непохитної віри у всемогутність Божу і безмежну Любов Бога до гинучої людини. Приказка, яка стверджує, що на Благовіщення навіть пташка гнізда не звиває, алегорично закликає нас у цей день відкласти повсякденну суєту і спрямувати свої помисли до Неба, до радісного спілкування з Богом. За старовинним звичаєм у цей день відпускають на волю птахів на знак звільнення людської душі від гріха.
У цей великий празник Благовіщення Пресвятої Богородиці просім про безконечну Божу любов до нас, терпіння і покути, чесно і мужньо нести свій хрест щоденного життя во славу Господа нашого Ісуса Христа. А наших Захисників хай Пресвята Богородиця кріпить міцним здоров'ям, відвертає біди, горе, зміцнює бойовий дух, дарує тверду віру у перемогу над російським терористом. Зцілює і оздоровлює всіх наших Захисників і потерпілих від воєнного злочину російських окупантів, а також хворих і немічних, усіх, хто розчарувався в житті.
Дай Боже, щоб над ненькою Україною літали голуби миру. Господь Бог кріпив нас міцним здоров’ям, любов'ю, і Божою Благодаттю, щоб Україна була незалежною, щасливою, могутньою, і нездоланною!

Все була, є і буде Україна!
Іван Ярошович

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru