Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Всесвітній День охорони праці

Міжнародна організація праці (МОП), маючи на меті привернути увагу світового співтовариства до створення належних у мов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я, щороку відзначає Всесвітній день охорони праці.
Міжнародна організація праці (англ. International Labour Organization) – спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни – Організації Об’єднаних Націй (ООН), заснована у 1919 році урядами дев’яти країн (Бельгії, Куби, Чехословаччини, Франції, Італії, Японії, Польщі, Великої Британії та США) для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці.

МОП – унікальна тристороння організація, яка об’єднує представників урядів, організацій працівників та роботодавців задля спільної розробки політики і програм.
Основними цілями МОП є захист прав у світі процесу трудової діяльності, заохочення гідної праці, посилення соціального захисту та зміцнення діалогу з питань праці. МОП як міжнародна організація відповідає за розроблення міжнародних стандартів у сфері праці і здійснює нагляд за їх дотриманням.
На сьогодні членами Міжнародної організації праці є 187 держав.
Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті про загиблих працівників чи тих, хто отримав травму на виробництві, який уперше провели американські та канадські працюючі в 1989 році.
Метою Дня охорони праці було привернути увагу світової спільноти до масштабів проблеми, виявити, наскільки створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню смертності та професійних
захворювань на робочих місцях.
В Україні цей День отримав назву “День охорони праці” і відзначається згідно з Указом Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня. День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці для запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві в Україні.
В умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельні випадки на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і роботодавців до питань безпеки й гігієни праці. Постійно вдосконалювати систему управління, законодавчі, нормативно-правові акти з охорони праці та впроваджувати найефективніші розробки, щоб забезпечити безпеку і гігієну у процесі трудової діяльності.
Зміна погодних умов значно впливає на умови праці, особливо на безпеку та здоров’я, збільшуючи нещасні випадки та професійні ризики для працівників. Тепловий стрес, забруднення повітря, УФ-випромінювання та інші екстремальні погодні явища стають частішими, підвищуючи ризик нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.
Щоб забезпечити безпечну та здорову працю в умовах зміни клімату девіз Дня охорони праці в 2024 році звучить так: “Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці”. Цей день привертає додаткову увагу до того, що забезпечення безпечної та здорової праці в умовах зміни клімату – це важливе завдання, яке потребує спільних зусиль для покращення діяльності трудового процесу.

Допис підготував Іван ЯРОШОВИЧ, старший викладач кафедри безпеки виробництва та механізації технологічних процесів у тваринництві

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru