Друк
joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

На сьогодні спеціалісти ветеринарної медицини все частіше зустрічаються з хворобами різних видів тварин, своєчасна та об’єктивна діагностика яких є критично важливою для вибору ефективних методів лікування, недопущення поширення інфекцій, ліквідації захворювань різного ґенезу. Під час навчання студенти повинні не лише опрацьовувати теоретичний матеріал з підручників, але й проводити безпосереднє патологоанатомічне дослідження тварин. Впродовж осінньо-зимового семестру 2022-2023 навчального року з діагностичною метою студенти та викладачі кафедри нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії провели понад 70 комплексних патоморфологічних досліджень, у тому числі різних видів сільськогосподарських тварин, рептилій, птахів, домашніх та екзотичних ссавців.

Об’єктами вивчення були такі види екзотичних та диких тварин: Хамелеон єменський (Chamaeleo calyptratus), Агама бородата центральна (Pogona vitticeps), Червоновуха черепаха (Trachemys scripta elegans), Трагопан-сатир (Tragopan satyra), Павич звичайний (Pavo cristatus), Німфа голландська (Nymphicus hollandicus), Лось європейський (Alces alces), примати, які належать до родин Ігрункових (Callitrichidae), Капуцинових (Cebidae). 

Слід зазначити, що патоморфологічні дослідження є важливою складовою у комплексній діагностиці хвороб тварин, зазвичай визначальними у постановці діагнозу, з огляду на те, що досить часто зустрічаються хвороби з атиповим перебігом, захворювання спільні для багатьох видів тварин, в тому числі антропозоонози.
За скупченого утримання різних видів тварин на одній території нерідко спостерігається міжвидове інфікування. Наприклад, примати дуже чутливі до інфекційних хвороб, носіями яких є різні види птахів та ссавців, в тому числі люди (люди часто інфікують приматів вірусами простого герпесу, кору, мікобактеріями тощо).

Під час кожного лабораторного заняття студенти детально вивчають різні патологічні процеси на прикладі унікальної колекції препаратів патологоанатомічного музею кафедри, історія якого нараховує понад 130 років, а також мають можливість проводити вивчення розвитку патоморфологічних змін на мікроскопічному рівні за допомогою чисельних препаратів гістоколекції кафедри. Унаслідок цього також відбувається поєднання теоретичних та практичних методів навчання, що є досить цікавим та ефективним.

Завдяки вивченню таких фундаментальних дисциплін, як патологічна анатомія, студенти набувають знань щодо суті патологічних процесів, особливостей виникнення та розвитку структурних змін в організмі, що є важливим елементом у підготовці лікаря, формуванні клінічного мислення в майбутніх фахівців ветеринарної медицини.

Кафедра нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru