EN   UA

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ

1

 

Завідувач кафедри, професор, доктор сільськогосподарських наук Параняк Роман Петрович

e-mail: ecology@lvet.edu.ua
 

тел. (032) 239-26-52

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

01День вишиванки-2023 має особливий сенс - українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя. Заняття з Основ Української державності, культури та духовності куратор Світлана Кропивка для 1 курсу ОП "Екологічна політика та правове регулювання природокористування" факультету громадського розвитку та здоров‘я провела в етно-галереї, де детально зануритись в світ етностилів допомогла власниця пані Роксолана Шимчук.

Вишиванка - національний символ, має тисячолітню історію. Вишитий одяг і поширені у вишивці елементи зображені на вазах скіфського періоду (4 століття до н.е.). Також під час розкопок могил сарматів (1 століття до н.е.) були знайдені вишиті золотом сорочки. Це говорить про те, що вишиванки були для них важливою річчю, адже в могили кладуть все найцінніше.
Знахідки часів 9 століття н.е. показують, що вишивка була поширена серед наших предків не лише в сорочках. Візерунки, схожі на вишиванку, знайдені на кам'яних скульптурах, поясах, налобних пов'язках і в предметах інтер'єру
З часів Гетьманщини вишиванки стали більш доступними і їх могли дозволити собі прості люди.

Кожна українка вміла вишивати і передавала ці знання своїм донькам. Дівчата вишивали сукні та рушники на своє майбутнє весілля.

Український жіночий етно-одяг є невід’ємною частиною культури та історії України. Цей вид одягу відрізняється яскравими кольорами, вишуканою вишивкою та використанням натуральних матеріалів, що надає йому унікальності та вишуканості.

Найвідоміший вид національного жіночого етно-одягу є вишиванка. Це традиційна блуза з вишивкою, яка може бути виконана в різних техніках та кольорах. Вишиванки носять як на святкові заходи, так і на повсякденне життя, вони дозволяють відчути себе частинкою національної культури та традицій.

Український етно-одяг став популярним в усьому світі, а українські майстри займаються його виготовленням та продажем.
Український етнічний одяг складається з різних елементів, що можуть бути носіні окремо або поєднуватися між собою. Одним із головних елементів є сорочка, яка може мати різні варіації вишивки та дизайну. Також до складу етно-одягу можуть входити спідниці, сукні, жакети, шалі, хустки та інші аксесуари.

01

01

01

01

01

01

Національний жіночий етно-одяг використовують і для створення весільних суконь. Вони можуть бути виконані з традиційних матеріалів, таких як льон, бавовна або шовк, та доповнені вишуканою вишивкою та мереживом.

Нам було дуже цікаво, дякуємо за гостинність!

Допис підготувала доцент кафедри екології С. Й. Кропивка.

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru