Кооперація як нові можливості для молочної галузі: участь співробітників кафедри технології молока і молочних продуктів у демонстраційному заході ЛАДС
- Деталі
-
Опубліковано: 30 червня 2025
-
Перегляди: 89
27 червня 2025 року співробітники кафедри технології молока і молочних продуктів на чолі зі завідувачкою, професоркою Орисею Цісарик долучилися до заходу, організованого Благодійною організацією «Львівська аграрна дорадча служба» (ЛАДС) за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні. Захід відбувся на базі кооперативного молокозаводу ТОВ «Набіл» ТМ «Білобока» у селі Утішків Золочівського району і був присвячений темі «Кооперація як запорука успіху малих та середніх виробників молока. Збір, зберігання та реалізація молока в молочному кооперативі».
Керівник підприємства Ігор Петришин розповів історію кооперативного молокозаводу. Ігор Петришин особливу увагу акцентував на програмі ефективного розвитку підприємства, впровадженні інноваційних технологій, запровадженні системи управління якістю та безпечністю продукції, як запорука успішного функціонування.
Під час заходу було розглянуто питання створення кооперативного молокозаводу та переваги об’єднання виробників у кооператив, що сприяє зниженню витрат, покращенню якості молока та підвищенню прибутковості підприємства. Представниця Департаменту агропромислового розвитку Світлана Долинська розповіла про державні програми підтримки виробників молочної продукції та охарактеризувала сучасний стан тваринництва в області. Старший викладач кафедри Іван Лучка виступив із доповіддю щодо нормативних показників якості молока-сировини в Україні, ключових факторів, які впливають на його якість, заходів для запобігання погіршенню якості, а також значення високоякісної сировини для забезпечення конкурентоспроможності молокопереробних підприємств.
Учасники також ознайомилися з виробничими потужностями молокозаводу, з роботою цехів та лабораторії підприємства, а також продегустували продукцію, яку випускає кооператив.
Захід об’єднав фермерів-виробників та переробників молока, викладачів закладів вищої освіти, представників громадських організацій та державної влади, сприяючи активному обміну досвідом та налагодженню ефективної співпраці.
Також у межах заходу завідувачка кафедри, професор Орися Цісарик та директор ТОВ «Набіл» ТМ «Білобока» Ігор Петришин підписали Угоду про навчально-виробничу та наукову співпрацю між кафедрою технології молока і молочних продуктів та підприємством. Завдяки цій угоді на підприємстві створено філіал кафедри, що стане важливою складовою для підготовки фахівців за спеціальністю G13 «Харчові технології» за освітньо-професійними програмами «Харчові технології» та «Технології зберігання, консервування та переробки молока».
Щиро дякуємо ЛАДС за чудову організацію події, яка дала змогу представникам галузі обмінятися цінним досвідом та практичними знаннями, а також закласти фундамент для подальшої співпраці у сфері підготовки висококваліфікованих кадрів для молочної промисловості України.
Допис підготував Іван ЛУЧКА, старший викладач