EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

28-29 червня у читальній залі бібліотеки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького відбувся навчальний Тренінг з каталогування та оцифрування архівних даних в межах реалізації проекту «Iнноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя».

 

Це перший етап здійснення проекту, який було відібрано для реалізації 06 липня 2020 року на засіданні Спільного Моніторингового Комітету в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020 Європейського інструменту сусідства.
Учасників дводенного тренінгу привітала on-line Йоанна Сатора – проектний менеджер Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, Центр європейських проектів.

З вступним словом і презентацією про ретроспективи історії розвитку ветеринарної науки у Галичині «Академія ветеринарної медицини у Львові. Історичні ресурси» виступили представник Любельської Палати Ветеринарних Лікарів Збігнєв Врублєвский та професор Антон Гамота, дослідник історії Академії Ветеринарної Медицини, колишній працівник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького.
Заступниця директорки бібліотеки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького Галина Пилипчак ґрунтовно ознайомила присутніх з історією «Бібліотеки часів Академії ветеринарної медицини».
Передісторією проекту стала багаторічна праця окремих науковців, викладачів і студентів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького в царині дослідження та збереження історичної спадщини університету ще з часів Австро-Угорської імперії, Польської держави у міжвоєнний період та в період німецької окупації Львова. Ці та інші архівні документи, література, профільна бібліотека становлять неабиякий інтерес для професійного світу ветеринарної медицини та свідчать про високий рівень Львівської ветеринарної науки Європейського значення та її спроможність займати достойне місце у світовій науці.
Сьогодні, в час новітніх технологій, стало можливим врятувати і зберегти наукову і освітню спадщину Львівського університету засобом оцифрування, що і стало основним завданням для реалізаторів проекту.
Загальний бюджет проекту становить 63 860,00 євро з них частка Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького - 41 390,00 євро. 25% бюджету покриваються за рахунок співфінансування Бенефіціаром проекту Львівською обласною державною адміністрацією на основі Рішення № 66 від 23 лютого 2021р. Львівської обласної ради Про затвердження Регіональної програми з міжнародного і транскордонного співробітництва, європейської інтеграції на 2021 – 2025 роки.

 

Станом на початок реалізації проекту 1 травня цього року ЛОДА проведено часткове співфінансування: закуплено обладнання для сканування матеріалів архіву та бібліотеки (сканер, сервер, жорсткі диски, фотокамера, тримач для фотокамери).
Під час проведення тренінгу це обладнання уже використовувалось з навчальною метою.
Програма двохденного тренінгу була насиченою і проводилась у два етапи за участю Партнерів: Любельської та Підкарпатської Палат Лікарів Ветеринарної Медицини, представників Державного архіву м. Перемишль, Республіка Польща, завідувачки архіву та працівників бібліотеки університету. Цікавими та пізнавальними були теми: «Стандарти каталогування» - Ева Грін-Пішчик експерт архівної справи, куратор архівного відділу та «Вивчення кращих практик роботи з обладнанням для оцифрування» - Каміль Зараньський спеціаліст з оцифрування архівних документів.
На думку професора Антона Гамоти, володаря найвищої відзнаки Крайової Палати Лікарів Ветеринарної Медицини Польщі “Meritus”: «Цей проект - це частина великого стратегічного плану по збереженню історичної спадщини, але, одночасно, це і свідчення нашої поваги до наших вчителів та нашої відповідальності перед майбутніми поколіннями.
Історичні дослідження, спільні міжнародні конференції, публікації у фахових виданнях, успішно реалізований українсько-польський проект по оцифруванню бібліотечних матеріалів у 2017 р. – це те, що ми робимо багато років поспіль, і цей проект – як ще один крок у реалізації нашого плану».
За словами координаторки проекту, к. вет. н., доцента Алли Винярської: «Ми виграли цей проєкт не випадково – ми особливо мотивовані.
Цей проект розширює можливості доступу до матеріалів наукової бібліотеки та університетського архіву. Оцифровані колекції стануть доступними не лише для нашої цільової аудиторії, але і для будь-кого у будь-якій точці світу.
Навчальні тренінги в рамках проекту підвищать знання та вміння фахівців.
Бібліотека отримала сучасне обладнання для оцифрування історичних документів та стародруків і ми зможемо підвищити продуктивність роботи.
Спільна робота у бібліотеці та архіві ще більше зміцнить співпрацю з нашими партнерами та посилить довіру. Тільки так, ми досягнемо головної мети - збережемо спільну україно-польську наукову спадщину ветеринарної медицини, яка зосереджена у нашому університеті».

Реалізація проекту триватиме впродовж року до 31. 04.2022.
Завершення проекту буде особливим і відкритим для усіх бажаючих.
В межах Lviv Veterinary Weekend планується апробація туристичного маршруту, виставка опрацьованих матеріалів, арт перформенс, науковий пікнік та інші цікавинки.
В успішній реалізації проєкту не сумнівається ректор університету професор Володимир Стибель: «Реалізація даного проекту є справою честі для Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького в контексті Євроінтеграції та всестороннього розвитку наших студентів, що є пріоритетом для мене як керівника. Дослідження і збереження освітньо-наукової спадщини нашого ВУЗу дає перспективи для всіх. Дякую усім учасникам тренінгу, який відбувся у червні. Попереду ще багато роботи, з якою ми впораємось. Впевнений»
Координатор проєкту Алла Винярська
Журналістка, член НСЖУ, волонтерка у проєкті Наталія Криничанка

 

Інформацію подано в рамках реалізації проєкту: Iнноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя. Грантова умова PLBU.01.01,00-UA-1055 / 20-00 в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 - 2020

logo EU

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru