EN   UA

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВА, ІННОВАЦІЙ ТА ДОРАДНИЦТВА В АПК  
імені професора І.В.Поповича

collage

 

Завідувач кафедри,

доктор економічних наук, професор Музика Павло Михайлович 

Контакти:
вул. Пекарська, 50, ауд 83-86

тел.:(032) 239-26-26,
E-mail: economyfem@gmail.com

 vstupp

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

фото 1 3

У вівторок, 14 травня 2024 року, у Львові із ініціативи Департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації та Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДУ) відбувся семінар “Аграрії та сільські громади: як підготуватися до членства в ЄС”. Участь у семінарі взяли науковці та практики, сільськогосподарські дорадники, у тому числі завідувач кафедри економіки підприємства, інновацій та дорадництва в АПК імені І. В. Поповича, професор Павло Музика.  

Зі вступним словом до учасників звернулася директорка Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман, яка охарактеризувала основні тенденції розвитку сільського господарства області. У своєму виступі Тетяна Гетьман відзначила важливість підготовки агровиробників області, передусім фермерські господарства, до можливостей зростаючої конкуренції на ринках та необхідність кооперації. 

фото 2 4

Провідний експерт Проєкту ЄС “Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні” (IPRSA) Річард Розвадовскі детально охарактеризував значення дорадництва у впровадженні позитивних трансформаційних перетворень у сільських територіях країн-кандидатів до членства в ЄС із використанням Інструментів IPARD.   

Директор НАСДУ, професор Роман Корінець представив учасникам результати соціологічного дослідження стосовно уявлень виробників та жителів сільських територій щодо питання агроєвроінтеграції.

Прем’єр-міністр Латвії 2014–2016 років Лаймдотa Страуюма під час доповіді розповіла про основні виклики перед фермерськими господарствами Балтійської країни в інтеграційний період та зміну структури аграрного виробництва після 10 років членства в ЄС.

Начальник відділу Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз наголосив у виступі на виконанні дорожньої карти щодо євроінтеграції за галузевим напрямом. Агровиробники можуть розраховувати на фінансову підтримку в межах програми Ukraine Facility, а також на грантову підтримку від країн ЄС. 

фото 3 3

Представник Латвії в ОЄСР Айварс Лапіньш охарактеризував послідовність кроків задля формування Дорожньої карти для приєднання до Інструментів передвступної підготовки для сільського розвитку, на прикладі Латвійської Республіки.

Директор міжнародних проєктів Латвійського центру сільських консультацій та освіти Каспарс Журіньш охарактеризував важливість сільського дорадника в період підготовки до вступу та забезпечення успішного процесу інтеграції до ринку ЄС фермерських господарств і кооперативів.

Учасники семінару обговорили також можливості імплементації на регіональному рівні Інструментів із передвступної допомоги для сільського розвитку для кандидатів у члени ЄС (IPARD) з урахуванням наявного позитивного досвіду та практик країн Балтії. 

Допис підготував Павло МУЗИКА, професор

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru