EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

«Вчимось сьогодні перемагаємо завтра

Ось і розпочався новий календарний рік. На жаль, як і навчальний, з дистанційного навчання  і надій на стабілізацію ситуації в країні  у звязку з пандемією. Усі очікують, що налагодиться звичний ритм життя, від якого ми вже встигли дещо  відвикнути. Про це розмова з ректором університету, член-кореспондентом НААН України Володимиром Стибелем.

Володимире Володимировичу, весь колектив університету, гадаю, я не перебільшую, з великою надією очікує наказ про відновлення очного навчання

Так,   і викладачі, і студенти  вже втомилися від дистанційної форми навчання. З одного боку навчилися працювати за допомогою нових технологій, а з іншого – зрозуміли, що практичні заняття неможливо засвоїти без безпосереднього контакту з  пацієнтами і діагностичною технікою. Будемо сподіватися, що ті обмеження і заходи, вжиті владою усієї планети,  а тепер – і  вакцинація, приборкають пандемію.

Найважливіше питання на порядку денномувступна кампанія. Цьогоріч  через карантин не було безпосередніх контактів з випускниками шкіл і коледжів, навітьдень відкритих дверей відбувся онлайнЧи  вистачить часу на безпосередні зустрічі і рекламну кампанію, як зацікавити абітурієнтів, на що їм необхідно звернути увагу цього року, що змінилося в правилах вступу до нашого університету?

Теперішні випускники шкіл і коледжів – технічно озброєна і освічена молодь. Вони вже з «пелюшок» з різними ґаджетами та комп’ютерами на «ти». Гадаю, усі мають доступ до Інтернету,  знають про наш університет як один з найкращих ЗВО України і зроблять правильний вибір. А щодо змін у  правилах  прийому, то вони насправді є, і ми про це всюди інформуємо. Ще у грудні 2020 року Вченою радою університету ухвалено  Правила прийому  до Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького у 2021 році. Є, звісно, кілька особливостей. Найперше, вступники на основі повної загальної середньої освіти, ОКР молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра та освітнього ступеня бакалавра подають заяви в електронній формі, окрім осіб, які мають спеціальні права на участь у конкурсному відборі (такі вступники можуть подавати заяви як в електронній, так і в паперовій формах). Під час вступу на відкриті конкурсні пропозиції необхідно подати сертифікати з української мови або української мови та літератури (спеціальності гуманітарного чи соціального напряму а також сертифікати ЗНО з необхідних предметів визначених МОН України. Можна використовувати результати ЗНО за 2018-2021 роки. Цього ж року випускники 11-их класів можуть подати до  п’яти заяв на місця державного замовлення та до 30 заяв на контрактну форму навчання.

Серед новинок  також  є обов’язковим для вступників на державну форму навчання на основі ОКР молодшого спеціаліста або освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра складання ЗНО з української мови і літератури (для спеціальностей гуманітарного чи соціального напряму) або української мови а також з математики або історії України (на вибір вступника), а також необхідно скласти фаховий вступний іспит в університеті.  На контрактну форму навчання замість ЗНО з історії України або математики можна використати результати ЗНО з інших предметів. Для випускників бакалаврату усіх спеціальностей обов’язковим є ЗНО з іноземної мови (ЄВІ – єдиного вступного іспиту з іноземної мови).

Абітурієнти, які здобули освітній ступінь магістра або ОКР спеціаліста, можуть вступати до університету на контрактну форму навчання за внутрішніми іспитами на усі спеціальності, окрім спеціальності 081 "Право".

Випускники бакалаврату, які планують здобувати освітній ступінь магістра за спеціальністю 081 «Право», повинні скласти   ЄВІ та єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей (ЄФВВ). У магістратуру  на спеціальність «Право» можуть вступати лише випускники бакалаврату, які мають диплом спеціальностей, що належать до галузі знань 081 «Право».

Володимире Володимировичу, наприкінці минулого року практично усі підрозділи університету звітували  на Вченій раді університету про роботу за 2020-й рік. Як Ви оцінюєте минулорічні успіхи університету? У яких сферах вдалося досягнути вагомих результатів, а у якихні?

Наше головне завдання це надання здобувачам вищої освіти сучасної освіти через забезпечення стандартів якості навчального процесу. Науково-педагогічний колектив університету якраз над цим працював увесь рік.

І, насправді, незважаючи на карантин,  нам багато вдалося зробити.

У  2020 році були започатковані нові освітньо-професійні програми і спеціальності:  у галузь знань Освіта/Педагогіка – спеціальність «Фізична культура і спорт», «Хімічна та біоінженерія»  – «Хімічні технології косметичних засобів та харчових добавок», «Аграрні науки та продовольство» – «Дорадництво в АПК» та  «Зоофізіотерапія». У цьому році впроваджуємо дві освітні програми: «Ветеринарна медицина. Ветеринарна фармація» та «Ветеринарна лабораторна діагностика». Через відкриття нових спеціальностей та освітніх програм відповідно до потреб ринку праці  впроваджувались наукові дослідження. І  ця робота продовжуватиметься й надалі.

     У 2020 році науково-педагогічними працівниками Університету було видано 177 найменувань навчально-методичної літератури, з них:  два підручники з грифом університету, три навчальні посібники з грифом університету; 47 посібників та 125 методичних вказівок і рекомендацій. Кафедральні колективи успішно працювали над науковими проектами…Уся ця копітка робота   робить університет конкурентоспроможним на регіональному, національному та міжнародному ринках освітніх послуг. До речі, ми підписали чимало угод з іноземними та вітчизняними партнерами у сфері навчально-наукової роботи щодо обміну досвідом, стажування та практики як викладачів, так і студентів. Ця робота відбувалась дистанційно. На жаль,  не все вдалося здійснити, однак  ми будемо й надалі над цим працювати.

  Загалом роботу колективу за минулий рік можна оцінити  на «добре».

Поки  студенти навчалися дистанційно, я знаю, що господарський підрозділ нашого університету зумів скористатися цією ситуацією, і спрямував свої зусилля на  реконструкції і ремонти, а також дещо   обновилась техніка  на деяких кафедрах

І справді, поки аудиторії були порожні, ми намагалися  використати час для ремонтів і реконструкцій. Нам вдалося повністю відремонтувати покрівлю будівлі  факультету харчових технологій, верхню частину фасаду на корпусі біолого-технологічного факультету  з боку водойми, замінити дах над студентським кафе «Бочка», провести  заміну частини водогону за гуртожитком №3, вдалося повністю змінити вікна в актовій залі, відремонтовано фасад корпусу гуртожитку № 1,– це ті роботи, які вже не можливо було відкладати.  Тепер завершуємо внутрішні роботи в клініці для дрібних тварин,  разом з тим проводимо поточні сантехнічні роботи та роботи з оновлення електро- та газообладнання. Одночасно ми трішки оновили комп’ютерну техніку для кафедр та закупили нові меблі для  аудиторій і гуртожитків. Ця господарська робота ніколи не закінчується. Завершуємо одну ділянку і вже требе братися до іншої...

А які плани на 2021-й рікякі завдання перед колективом ставить ректор?

Вчена рада університету наприкінці 2020 року ухвалила ряд нових документів, які скеровані  на  впровадження європейських стандартів і принципів забезпечення якості освіти з урахуванням вимог ринку праці, розширення участі університету в міжнародних програмах академічної мобільності здобувачів вищої освіти і науково-педагогічних працівників,  удосконалення системи практичної підготовки студентів, сприяння підвищенню конкурентоспроможності випускників як завдяки покращенню якості освіти, так і завдяки оволодінню ними низкою соціальних та комунікативних здібностей та багато інших.  От і доведеться над цим працювати і впроваджувати в життя. Головне дотримуватись нашого гасла: «Вчимося сьогодні перемагаємо завтра!» І  ми досягнемо результатів,  до яких прагнемо.

Дякую за розмову.

 Розмову вела Марія Голик

 

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru