EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

3Сьогодні 14 січня 2022 року виповнюється 122 роки від дня народження Людини, яка дала путівку у життя не одному десятку молодих людей, що сформували наукове ядро Львівської школи біохіміків, видатного вченого, педагога і гуманіста, доктора ветеринарної медицини, доктора біологічних наук, член-кореспондента НАН України, академіка УАСГН, дійсного члена Наукового товариства імені Т. Шевченка, почесного члена Об'єднання українських ветеринарних лікарів США і Канади, заслуженого діяча науки України, професора Ґжицького Степана Зеноновича. Життя цієї благородної Людини стало символом служіння науці, прикладом для наслідування.

Наукові здобутки С.З.Ґжицького та його школи (16 докторів і 54 кандидати наук) – це ціла епоха у розвитку біохімії: його ідеї, теорії, концепції, відкриття значною мірою збагатили світову біохімію, розширили її горизонти, сприяли формуванню нової генерації біохіміків та спеціалістів тваринництва. Ще за життя Степана Зеноновича його окремі наукові положення ввійшли до класики біохімічної науки та у навчальні підручники і посібники як пріоритетні надбання. Усім своїм життям Степан Зенонович довів свою безмежну любов до України і людей. Його життя – це приклад самовідданого служіння людству і науці. Насамкінець хотілося б відзначити, що нам, послідовникам і учням Степана Зеноновича, прийдешнім поколінням є чого повчитися у цієї простої і водночас великої, неперевершеної у своєму гуманізмі, відданості науці та суспільству особистості. Це про таких, як він, сказано: “Можна бути одночасно і великим Вченим і доброю Людиною”. Особливими рисами Вчителя були його інтелігентність та гуманізм. Так, як Степан Зенонович розумів людей – це дар Божий. І слово професор, коли мова йшла про нього, означало не лише його вчене звання, але й людську та наукову велич.

2020 рік ознаменувався проведенням ряду відзначень 120-річчя від народження Степана Зеноновича та 60-річчя Інституту біології тварин НААНУ (Степан Зенонович був фундатором та першим директором цього інституту). З ініціативи ректора Університету Володимира Стибеля 2020 рік був проголошений роком Степана Зеноновича Ґжицького.

У рамках ювілейних відзначень:

- на могилі Степана Зеноновича на Личаківському цвинтарі здійснено поминальну молитву (14.01.2020);

- проведено науковий захід «Лекція Степана Ґжицького» за аналогією наукових читань (05.03.2020);

- урочиста Академія з нагоди 120-річчя від народження Степана Зеноновича та 60-річчя Інституту біології тварин НААНУ. Кульмінацією Академії стала урочиста церемонія вручення Премії імені С.З. Ґжицького:

- на пленарному засіданні конференції (18.11.2021 р.), присвяченій 140-річчю відкриття навчального закладу «Цісарсько-королівська ветеринарна школа…» презентовано 2-й та 3-й томи наукових праць Степана Зеноновича. Видання цих томів наукових праць стало можливим завдяки розумінню і підтримки з боку ректора університету, професора Стибеля В.В. Вважаю, що це видання наукових праць Степана Зеноновича, як його безцінна спадщина, прислужиться ще не одному як молодому, так і старшому поколінню наукових працівників у пошуку наукових напрямків досліджень і осмисленню одержаних даних, тому що наукові дослідження С.З.Ґжицького ввійшли до класики біохімії взагалі та біохімії жуйних і ветеринарної клінічної біохімії зокрема.

Степан Зенонович Гжицький увійшов у історію науки як один із видатних українських біохіміків ХХ ст. Він є гордістю не лише українського народу, а й світової науки. Такі як він вписали золоту сторінку в історію української інтелігенції, в підвалини наукової честі і моралі. Цю думку я хочу завершити словами Вірослава Лобура (учня Степана Зеноновича): «Тож нехай завжди буде благословенне у людській пам’яті ім’я Степана Зеноновича Гжицького, бо постать його воістину велика і безсмертна».

Пропоную деякі фото про свого ВЧИТЕЛЯ із книги про нього (Галяс В.Л. С.З. Ґжицький - вчений, організатор науки, педагог.-Львів, 2000.-336 с.), з доповіді «С.З.Ґжицький – фундатор Львівської школи біохіміків» та фото з відзначення 120-ї річниці, а також фільм «Брати Ґжицькі»

Віктор Галяс, професор

1456

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru