Гостьова лекція у сфері гостинності
- Деталі
-
Опубліковано: 07 квітня 2025
-
Перегляди: 26
4 квітня 2025 року доцентка кафедри туристичного бізнесу та гостинності Уляна Мартинюк на основі укладеного договору про співпрацю відвідала разом зі студентами 1 та 3 курсів спеціальностей «Туризм і рекреація» та «Туризм» ресторан-музей «Бойківська гостина». Студентам була проведена лекція на тему «Індустрія гостинності. Бойки: таємниці культури, кухні та гостинності у Львові». Лектором був голова товариства Бойківщини, директор цього ресторану-музею, досвідчений практик у сфері гостинності, науковець – Андрій Німець.
Сучасна індустрія гостинності – це особлива широка категорія галузей індустрії послуг, функції яких полягають у задоволенні різноманітного попиту на різні види відпочинку та розваг. Вона охоплює туризм, готельний та ресторанний бізнес, відпочинок і розваги. Входження України в європейський культурний простір, розширення географії подорожей, перетворення туризму на глобальний феномен актуалізує значення гостинності в контексті взаємодії національних традицій з інноваційними технологіями, характерними для сучасного етапу цивілізаційного розвитку.
Студенти з цікавістю прослухали лекцію, де акцент був на розвитку етноспрямованих закладів індустрії гостинності, що є важливою передумовою для оптимізації процесів розвитку багатьох регіонів України, збереження їхньої культурної спадщини. Лектор також наголосив на інтенсивному розвиткові інфраструктури індустрії гостинності, де вона перетворюється на потужний сегмент сервісної економіки.
Зрозуміло, що в Україні, яка прагне інтегруватися в сучасні глобалізаційні процеси, стрімко розвиваються нові напрями сервісної діяльності, нові форми обслуговування. У зв’язку з цим зростає роль і значення гостинності як невід’ємного атрибуту сервісної діяльності.
Описаний ресторан-музей карпатської кухні відроджує та популяризує автентичну кухню та традиції українців-горян – бойків. Студентам також цікаво було вникнути у їхній побут, таємниці бойківської смачної та колоритної кухні. Ресторан містить також оригінальний музейний інтер’єр, де студенти мали можливість зробити фото у бойківському одязі, отримати майстер-клас гри на трембіті та продегустувати бойківські страви. Щиро дякуємо за змістовну та цікаву лекцію доповідачу та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю, яка дасть можливість здобувачам отримати теоретичний та практичний досвід у сфері гостинності.
Допис підготувала Уляна МАРТИНЮК, доцент кафедри туристичного бізнесу та гостинності