EN   UA

Тема наукових досліджень «Розроблення технології інноваційних молочних продуктів функціонального призначення».

Викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів було захищено 10 дисертацій, а саме:

  • Цісарик Орися Йосипівна - в 2010 році в Інститут біології тварин УААН захистила докторську дисертацію на тему «Обмін речовин та біохімічний склад молока у корів при згодовуванні насіння ріпаку» і отримала диплом доктора сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.04 –біохімія.
  • Наговська Володимира Олександрівна - в 1994 році у Фізико-механічний інститут імені Г.В. Карпенка захистила кандидатську дисертацію на тему «Зміна фазово-структурного стану дифузійних покрить при термічній обробці у водні» та отримала диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.02.01 – матеріалознавство і термічна обробка металів.
  • Сливка Наталя Богданівна – в 2005 році у Національному університеті харчових технологій захистила кандидатську дисертацію на тему «Вплив окремих мікроелементів на визрівання та якість твердих сичужних сирів з низькою температурою другого нагрівання» та отримала диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних та рибних продуктів.
  • Михайлицька Ольга Романівна – у 2006 році в Одеській національній академії харчових технологій захистила кандидатську дисертацію на тему «Удосконалення технології сирів голландської групи при застосуванні мікроелементів» та отримала диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних та рибних продуктів.
  • Білик Оксана Ярославівна – у 2016 році в Одеській національній академії харчових технологій захистила кандидатську дисертацію на тему «Розробка технології альбумінного сиру «Урда» із молока різних видів тварин» та отримала диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів.
  • Мусій Любов Ярославівна – у 2015 році в Одеській національній академії харчових технологій захистила кандидатську дисертацію на тему «Розроблення технології кисловершкового масла з пробіотичними властивостями» та отримала диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів.
  • Сливка Ірина Миколаївна – в 2015 році у Білоцерківському національному аграрному університеті захистила кандидатську дисертацію на тему «Біотехнологія створення бактеріального препарату для виробництва бринзи» та отримала диплом кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія.
  • Скульська Інна Володимирівна – у 2017 році в Одеській національній академії харчових технологій захистила кандидатську дисертацію на тему «Удосконалення технології виготовлення бринзи» та отримала диплом кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів.

Патенти

Високий науковий рівень викладачів кафедри щорічно представляється на конференціях. Зокрема прийнято участь в наступних конференціях та семінарах:

1. Цісарик О.Й., Сливка І.М., Мусій Л.Я. Розроблення технології м’якого сирного продукту з нутовим борошном. Тези доповідей VII Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості. Тернопіль, 2023 р. С. 26-28.
2. Мусій Л.Я., Цісарик О.Й., Сливка І.М. Використання насіння соняшника у технології йогурту. Програма та тези матеріалів ХII Міжнародної науково-технічної конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції». Київ, 2023. С. 251-253.
3. Гачак Ю.Р., Михайлицька О.Р., Ваврисевич Я. С., Дудко В.Р., Щур М.І. Нові види солодких кисломолочних напоїв з використанням сиропів лікувально-профілактичного призначення. Теорія модернізації в контексті сучасної світової науки: матеріали I Міжнародної наукової конференції, Полтава, 23 червня 2023. Міжнародний центр наукових досліджень. Вінниця: Європейська наукова платформа, 2023. С. 152–157.
4. Демчук О., Дубинська А., Михайлицька О. Проект цехів виготовлення м’яких сирів. Дні студентської науки у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького: Тези доповідей конференції. Львів, 4–5 травня 2023. Львів, 2023. С. 92–95.
5. Наговська В., Михайлицька О., Сливка Н., Білик О. Розроблення технології кисломолочного напою зі спельтою. Географічна освіта і наука: виклики і поступ: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 140-річчю географії у Львівському університеті. Львів, 18‒20 травня 2023. Львів : Простір-М, 2023. С. 236–241.
6. Гачак Ю. Р., Михайлицька О. Р., Варивода Ю. Ю., Воськало В. А. Застосування нових біодобавок як смакових складників у молочних продуктах лікувально-профілактичного спрямування. Традиційні та інноваційні підходи до наукових досліджень: Матеріали V Міжнародної наукової конференції. Тернопіль, 7 липня 2023. Міжнародний центр наукових досліджень. Вінниця : Європейська наукова платформа, 2023. С. 121–123.
7. Цісарик О.Й., Скульська І.В., Гуменецький М.М. Розроблення технології м’якого сиру з мигдалем. Стан і перспективи харчової науки та промисловості: тези доповідей VІІ Міжнародної науково-технічної конференції. (Тернопіль 28–29 вересня 2023 року) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя, 2023. 126 с.
8. Цісарик О.Й., Скульська І.В., Гуменецький М.М. Виготовлення мʼякого сиру Petit-suisse з мигдалем. Збірник тез «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості» (Миколаїв 09-10 листопада 2023 року) / М-во освіти і науки України, Миколаївський національний аграрний університет.
9. Цісарик О.Й., Мусій Л.Я., Сливка І.М. Розроблення технології сиркових виробів з використанням рослинної сировини. Тези доповідей VI Міжнародної науково-технічної конференції «Стан і перспективи харчової науки та промисловості. Тернопіль, 2022 р. С. 22-23.
10. Цісарик О.Й., Мусій Л.Я., Коваль Г.М., Сливка І.М. Розроблення технології йогурту з геродієтичними властивостями. Програма та тези матеріалів ХI Міжнародної науково-технічної конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції». Київ, 2022. С. 238-240.
11. Gachak Yu.R., Binkevich V.Ya., Mykhailytska O.R. Veterinary and sanitary inspection of oil and milk fruit with phytosyrup "nut" and its technological examination. International scientific innovations in human life. Proceedings of the 10th International scientific and practical conference. Cognum Publishing House. Manchester, United Kingdom. April 13–15, 2022. Pp. 66–72.
12. Гачак Ю.Р., Михайлицька О.Р., Маланчук Н.І. Нові види кріопорошків як біодобавки у молочних продуктах лікувально-профілактичного призначення. Modern research in world science. Proceedings of the 7th International scientific and practical conference. Lviv, Ukraine. October 2-4, 2022. Pp. 231–234.
13. Браткiвська П., Михайлицька О. Сучасний стан харчової промисловості України. Дні студентської науки у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького (до 30-річчя від створення факультету харчових технологій та біотехнології): Тези доповідей конференції. Львів, 10–11 листопада 2022. 2022. С. 58–61.
14. Цісарик О.Й., Мусій Л.Я., Сливка І.М. Використання вівсяних висівок у технології йогурту геродієтичного призначення. Матеріали ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Хімія, Біо- і Нанотехнології, Екологія та Економіка в Харчовій та Косметичній Промисловості», 2021 р. С. 26-28.
15. Гачак Ю.Р., Михайлицька О.Р., Пухнатий В.В., Романів Р.В. Застосування нових фітосиропів як смакових добавок у молочних продуктах лікувально-профілактичного спрямування. Priority directions of science and technology development. Abstracts of the 6th International scientific and practical conference. SPC “Sci-conf.com.ua” (Kyiv, Ukraine, February 20-22, 2021). Pp. 198–200.
16. Гачак Ю.Р., Михайлицька О.Р., Сливка І.М., Чикачова І.І., Козловець М.О. Застосування фітодобавок при виробництві сиркових мас. Хімія, біо- і нанотехнології, екологія та економіка в харчовій і косметичній промисловості: Збірник матеріалів ІХ Міжнародної науково-практичної конференції, 18–19 листопада 2021 р., Харків, 2021. С. 19–20.

Участь у наукових заходах (конференціях, семінарах, симпозіумах) та виставках.

1. Конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості», Миколаїв 09-10 листопада 2023 року.
2. ХII Міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції». Київ, 7 листопада 2023 р.
VII Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». Тернопіль, 28–29 вересня 2023 р.
3. I Міжнародна наукова конференція «Теорія модернізації в контексті сучасної світової науки», Полтава, 23 червня 2023.
4. Конференція «Дні студентської науки у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького», Львів, 4–5 травня 2023.
5. Міжнародна науково-практична конференція «Географічна освіта і наука: виклики і поступ», присвячена 140-річчю географії у Львівському університеті, Львів, 18‒20 травня 2023.
6. V Міжнародна наукова конференція «Традиційні та інноваційні підходи до наукових досліджень», Тернопіль, 7 липня 2023.
7. Конференція у Миколаївському національному аграрному університеті «Актуальні проблеми та перспективи розвитку харчової промисловості», Миколаїв, 09-10 листопада 2023 року).
8. Студентська конференція «Дні студентської науки у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького», до 30-річчя від створення факультету харчових технологій та біотехнології. Львів, 10-11 листопада 2022 р.
9. ХI Міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції». Київ, 8 листопада 2022 р.
10. VI Міжнародна науково-технічна конференція «Стан і перспективи харчової науки та промисловості». Тернопіль, 22–23 вересня 2022 р.
11. Вебінар «Web of Science Core Collection для ефективної наукової діяльності». 5 травня 2022 р.
12. Вебінар «Профіль установи: створення, корегування, використання». 10 травня 2022 р.
13. The 10th International scientific and practical conference «International scientific innovations in human life». Manchester, United Kingdom, April13-15, 2022;
14. The 7th International scientific and practical conference «Modern research in world science». SPC «Sci-conf.com.ua», Lviv, Ukraine, October 2-4, 2022.
15. Студентська конференція «Дні студентської науки у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького», присвячена 140-річчю відкриття навчального закладу «Цісарсько-королівська ветеринарна школа та школа підковування коней разом із клінікою-стаціонаром для тварин у Львові», 13 травня 2021 р.
16. ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Хімія, Біо- і Нанотехнології, Екологія та Економіка в Харчовій та Косметичній Промисловості», 18-19 листопада 2021 р.
17. IX Міжнародна науково-практична конференція «Ветеринарні препарати: розробка, контроль якості та застосування», 19-22 вересня 2021 р.
18. 6th International scientific and practical conference «Priority directions of science and technology development», Kyiv, Ukraine, 20-22 February, 2021;
19. Вебінар «Головні метрики сучасної науки. Scopus та Web of Science» від науково-навчального центру компанії «Наукові публікації – Publ.Science», 18-21 травня 2021 р.
20. IХ Міжнародна науково-практична конференція «Хімія, біо- і нанотехнології, екологія та економіка в харчовій та косметичній промисловості» (18-19 листопада 2021 р., Харків).
21. The 5 th International scientific and practical conference “Modern directions of scientific research development”. BoScience Publisher, Chicago, USA, October 28-30, 2021.
22. Proceedings of III International Scientific and Practical Conference INNOVATIONS AND PROSPECTS OF WORLD SCIENCE. Vancouver. Canada, 4-6 November 2021.
23. XVI міжнародна наукова конференція «Молодь і поступ біології»: матеріали студентів та аспірантів. м. Львів, 27-29 квітня 2020 р.
24. The 5th International scientific and practical conference «Dynamics of the development of world science», Vancouver, Canada, January 22-24, 2020.
25. The 5th International scientific and practical conference «Science, society, education: topical issues and development prospects», Kharkiv, Ukraine, April 12-14, 2020.
26. Міжнародна наукова конференція «Стратегічні напрямки розвитку науки: фактори впливу та взаємодії» 22 травня 2020, м. Суми.
27. Міжнародна науково-практична конференція «Фізіолого-біохімічні та технологічні аспекти тваринництва», присвячена 100-річчю створення кафедри хімії Білоцерківського НАУ та 90-річчя від дня народження академіка Кононського О.І. (14-15 травня 2020 р.).

Науковий напрям досліджень викладачів кафедри технології молока і молочних продуктів
Тема виконується в межах робочого часу: 0121U110078 «Розроблення технології інноваційних молочних продуктів функціонального та геродієтичного призначення», дата початку та завершення теми з 01 січня 2021 по 31 грудня 2025 року.

Науковий напрям
Наука про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань.
Пріоритетний тематичний напрям
Створення стандартів і технології запровадження здорового способу життя, технології підвищення якості та безпеки продуктів харчування.

Наукові дослідження і розробки, які фінансувались за кошти замовника (спеціальний фонд)
270-07-21 «Розроблення заквашувального препарату для йогурту «Карпатський» із залученням штамів молочнокислих бактерій, виділених із традиційних карпатських продуктів» (МК «Галичина»), науковий керівник Цісарик О.Й., обсяг фінансування 200,000 тис. грн., дата початку та завершення теми з 01 липня 2021 року по 31 жовтня 2021 року.

Науково-технічна (експериментальна) розробка на тему «Біотехнологія створення вітчизняних бактеріальних препаратів для молочної промисловості» (номер державної реєстрації 0116U208537), термін виконання якої 01.08.2016-30.07.2018 рр. профінансована за кошти держбюджету в обсязі 404000 грн.
Наукова робота згідно договору № Ф-70/122-2017 від 05 липня 2017 року на тему «Молекулярно-генетична ідентифікація молочнокислої мікрофлори національних молочних продуктів і біотехнологія створення бактеріальних препаратів» (грант Президента України для молодих вчених), термін виконання якої 05.07.2017-30.12.2017 рр. профінансована за кошти держбюджету в обсязі 60000 грн.
Госпдоговірна тематика за договором № 011016 від 01 жовтня 2016 р. «Визначення чутливості мікробіальної тест системи BRT-Inhibitor Test (компанії Chr. Hansen) до інгібіторів», термін виконання якої 01.10.2016-31.12.2016 р. профінансована за кошти ТОВ «Хр. Хансен Україна» в обсязі 30000 тис. грн.

 

Розподіл навчальних дисциплін за викладачами

 

 

 

Спеціальність

 

 

Назва дисципліни

 

Викладачі

 

Відповідальні за курс

 

лекції

(лабораторні)

практичні

 

Скорочена програма

 

Харчові технології

Основи фізіології та гігієни харчування

Цісарик О.Й.

Скульська І.В.

Цісарик О.Й.

 

Харчові технології

Хімія та фізика молока і молочних продуктів

Цісарик О.Й.

Скульська І.В.

Цісарик О.Й.

 

Харчові технології

Метрологія, стандартизація, сертифікація та управління якістю

Білик О.Я.

Білик О.Я.

Білик О.Я.

 

Харчові технології

Технологічне обладнання

Сливка Н.Б.

Сливка Н.Б.

Сливка Н.Б.

 

Харчові технології

Контроль якості та безпеки харчових продуктів

Гачак Ю.Р.

Скульська І.В.

Гачак Ю.Р.

 

Харчові технології

Загальні технології харчових виробництв

Турчин І.М.

Турчин І.М.

Мусій Л.Я.

Турчин І.М.

 

Харчові технології

Харчові добавки

Мусій Л.Я.

Скульська І.В.

Мусій Л.Я.

 

Харчові технології

Проектування підприємств

Наговська В.О.

Наговська В.О.

Наговська В.О.

 

Харчові технології

Основи промислового будівництва

Наговська В.О.

Наговська В.О.

Наговська В.О.

 

Харчові технології

Технологія перероблення вторинних молочних ресурсів

Михайлицька О.Р.

Мусій Л.Я

Михайлицька О.Р.

 

Харчові технології

Мікробіологія галузі

Михайлицька О.Р.

Сливка І.М.

Михайлицька О.Р.

 

Харчові технології

Технології оздоровчих продуктів

Сливка Н.Б.

Білик О.Я.

Сливка Н.Б.

 

Харчові технології

Технологія молока і молоковмісних продуктів

Гачак Ю.Р.

Білик О.Я.

Гачак Ю.Р.

 

Фармація. Промислова фармація

Фармакологічні аспекти нутріціології

Сливка Н.Б.

Скульська І.В.

Сливка Н.Б.

 

 

Повна програма ОС «Бакалавр»

 

Харчові технології

Вступ до харчових технологій

Цісарик О.Й.

Цісарик О.Й.

Цісарик О.Й.

 

Харчові технології

Основи фізіології харчування

Цісарик О.Й.

Скульська І.В.

Цісарик О.Й.

 

Харчові технології

Хімія та фізика молока

Цісарик О.Й.

Скульська І.В.

Цісарик О.Й.

 

Екологія та охорона навколишнього середовища

Продукти лікувально-профілактичного призначення

Сливка Н.Б.

Білик О.Я.

Сливка Н.Б.

 

Харчові технології

Метрологія, стандартизація

Білик О.Я.

Білик О.Я.

Білик О.Я.

 

Харчові технології

Технологія оздоровчих продуктів

Сливка Н.Б.

Білик О.Я.

Сливка Н.Б..

 

Харчові технології

Технологія молока і молоковмісних продуктів

Цісарик О.Й.

Гачак Ю.Р.

Гачак Ю.Р.

Мусій Л.Я.

Цісарик О.Й.

 

Харчові технології

Мікробіологія галузі

Михайлицька О.Р.

Сливка І.М.

Михайлицька О.Р.

 

Харчові технології

Науково-дослідна робота

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

 

Харчові технології

Технологія галузі

Гачак Ю.Р.

Гачак Ю.Р.

Гачак Ю.Р.

 

Харчові технології

Загальні технології харчових виробництв

Турчин І.М.

Турчин І.М.

Мусій Л.Я.

Турчин І.М.

 

Харчові технології

Основи кріогенних та сушильних технологій

Мусій Л.Я.

Мусій Л.Я.

Мусій Л.Я.

 

Харчові технології

Проектування молокопереробних підприємств

Наговська В.О.

Білик О.Я.

Наговська В.О.

 

Харчові технології

Технологічне обладнання галузі

Наговська В.О.

Наговська В.О.

Наговська В.О.

 

Харчові технології

Теоретичні основи  технології харчових виробництв

Турчин І.М.

Наговська В.О

Турчин І.М.

 

Харчові технології

Харчові добавки

Мусій Л.Я.

Мусій Л.Я.

Мусій Л.Я.

 

Харчові технології

Технологія бродильних виробництв

Михайлицька О.Р.

Мусій Л.Я.

Михайлицька О.Р.

 

Харчові технології

Основи промислового будівництва

Наговська В.О.

Наговська В.О.

Наговська В.О.

 

Харчові технології

Контроль якості та безпеки харчових продуктів

Гачак Ю.Р.

Скульська І.В.

Гачак Ю.Р.

 

Харчові технології

Технології оздоровчих продуктів

Сливка Н.Б.

Білик О.Я.

Сливка Н.Б.

 

Харчові технології

Технологічні розрахунки в молочній галузі

-

Білик О.Я.

Білик О.Я.

 

Харчові технології

Технологія перероблення вторинних молочних ресурсів

Михайлицька О.Р.

Мусій І.М.

Михайлицька О.Р.

 

Біотехнологія

Устаткування біотехнологічних підприємств

Сливка Н.Б.

Білик О.Я.

Сливка Н.Б.

 

Біотехнологія

Проектування  біотехнологічних підприємств

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

 

Фармація

Фармакологічні аспекти нутріціології

Сливка Н.Б.

Скульська І.В.

Скульська І.В.

 

Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза

Загальні технології харчових виробництв

Турчин І.М.

Михайлицька О.Р.

Турчин І.М.

Мусій Л.Я.

Турчин І.М.

 

ОС «Магістр» (1 рік навчання)

 

Технології зберігання, консервування та переробки  молока

Інноваційні технології молочних продуктів

Турчин І.М.

Сливка Н.Б.

Сливка Н.Б.

Турчин І.М.

Турчин І.М.

 

Технології зберігання, консервування та переробки  молока

Технологія молочних продуктів функціонального призначення

Цісарик О.Й.

Мусій Л.Я.

Цісарик О.Й.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Інноваційні інгредієнти

Турчин І.М.

Турчин І.М.

Турчин І.М.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Мікробіологічні процеси та їх продукти у молокопереробних виробництвах

Цісарик О.Й.

Мусій Л.Я.

Цісарик О.Й.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Інноваційний інжиніринг молокопереробних підприємств

Наговська В.О.

Білик О.Я.

Наговська В.О.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Технологічна експертиза

Сливка І.М.

Сливка І.М.

Сливка І.М.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Методологія харчової науки

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Методологія наукових досліджень

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

 

Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза

Продукти лікувально-профілактичного призначення

Сливка Н.Б.

Сливка Н.Б.

Білик О.Я.

Сливка Н.Б.

 

 

ОС «Магістр» (2 рік навчання)

 

Технології зберігання, консервування та переробки  молока

Управління якістю  продукції молокопереробних виробництв

Гачак Ю.Р.

Сливка І.М.

Гачак Ю.Р.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Сучасні досягнення харчової науки

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

Михайлицька О.Р.

 

Технології  зберігання, консервування та переробки  молока

Безвідходні технології

Сливка Н.Б.

Сливка Н.Б.

Сливка Н.Б.

 

 

 Практика >>переглянути<<

Методичні вказівки до виконання магістерських робіт <<переглянути>>

Навчальні посібники, методичні рекомендації та вказівки

  1. Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р., Сливка Н.Б., Турчин І.М. Технологія молочних продуктів з вторинної сировини: Навчальний посібник з грифом МАПП. – Львів, Ліга-Прес, 2014. – 350 с.
  2. Цісарик О.Й., Сливка Н.Б., Михайлицька О.Р., Турчин І.М. Словник-довідник термінів молочної галузі. – Львів, 2014. – 257 с.
  3. Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р., Сливка Н.Б., Турчин І.М. Сироробство: словник-довідник. – Львів, 2014. − 224 с.
  4. Гачак Ю.Р., Цісарик О.Й., Сливка Н.Б. Наговська В.О., Варивода Ю.Ю. Молочні продукти лікувально-профілактичного призначення. Видання 2-ге, доповнене. – Львів, 2015. – 160 с
  5. Цісарик О.Й., Гачак Ю.Р., Турчин І.М., Сливка Н.Б. Технологія молока і молочних продуктів: Лабораторний практикум. – Львів, 2016. – 130 с. Гриф МАПП, рекомендовано Вченою радою ЛНУВМБ імені С.З. Гжицького.
  6. Кравців Р.Й., Наговська в.О., Гачак Ю.Р., Сливка Н.Б. Виробництво масла і спредів. Навч. посібник для внз (гриф МААП України). – Вид. Львів, 2010. – 184 с.
  7. Козак М.в., Наговська в.О., Гачак Ю.Р., Сливка Н.Б., Бондарчук О.В. Виробництво масла і спредів. Навч. посібник для внз (гриф МААП України). – Вид. 2-е, доповнене.– Львів, 2015. – 200 с.
  8. Козак М.в., Гачак Ю.Р., Остап’юк Ю.І. Ветеринарно-санітарний та технологічний контроль молока та молочних продуктів. Посібник (Гриф МОН України). – видання 2-е, доповнене. – Львів, 2015. – 360 с.
  9. Козак М.в., Наговська в.О., Гачак Ю.Р., Сливка Н.Б., Бондарчук О.В. Виробництво молочних консервів. Навч. посібник для внз (гриф МААП України). – Вид. 2-е.– Львів, 2015. – 200 с.
  10. Наговська В.О., Гачак Ю.Р. Виробництво сирів на молочних заводах невеликої потужності Навчальний посібник. – Львів, 2016 – 156 с.
  11. Гачак Ю.Р., Ваврисевич Я.С., Михайлицька О.Р. Технолого-біохімічні особливості полісахаридів. Розділ «Камеді»: Навчальний посібник. – Львів, 2016. – 76 с.
  12. Гачак Ю.Р., Ваврисевич Я.С., Михайлицька О.Р. Технолого-біохімічні особливості полісахаридів. Розділ «Хітин. Похідні хітину»: Навчальний посібник. – Львів, 2016. – 52 с.
  13. Цісарик О.Й., Гачак Ю.Р., Турчин І.М., Сливка Н.Б. Технологія молока і молочних продуктів: Лабораторний практикум. – Львів, 2016. – 130 с. Гриф МАПП, рекомендовано вченою радою ЛНУВМ імені С.З Гжицького .
  14. Бомба М.Л., Білонога Ю.Л., Івашків Л.Я., Джурик Н.Р., Кректун Б.В., Сливка Н.Б., Турчин І.М. Наукові та прикладні аспекти створення продуктів харчування на екологічно безпечній основі. – Львів, 2011. – 213 с.
  15. Бомба М.Л., Білонога Ю.Л., Сливка Н.Б., Івашків Л.Я., Джурик Н.Р. , Кректун Б.В. та ін. Сучасні проблеми та тенденції з розвитку оздоровчого харчування, безпеки та якості продуктів. – Львів, 2013. – 264 с.
  16. Наговська В.О., Сливка Н.Б. Обладнання для теплової обробки молока і молочних продуктів. – Львів, 2016. – 145 с.
  17. Наговська В.О., Сливка Н.Б. Інноваційний інжиніринг молочних підприємств. – Львів, 2016. – 62 с.
  18. Наговська В.О., Сливка Н.Б. Обладнання для фасування і упакування молока та молочних продуктів. – Львів, 2011.
  19. Гачак Ю.Р., Наговська В.О., Козак М.В., Сливка Н.Б. Виробництво масла і спредів. – Львів, 2011. – 256 с.
  20. Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р., Сливка Н.Б. , Турчин І.М. Технологія молочних продуктів з вторинної сировини: Навчальний посібник. – Львів: Ліга-Прес, 2014. – 350 с
  21. Гачак Ю.Р., Ваврисевич Я.С., Михайлицька О.Р. Технології полісахаридів та їх застосування у харчовій промисловості: Навчальний посібник для студентів спеціальності 181 «Харчові технології». – Львів. – 2018. – 274 с.
  22. Наговська В.О., Цісарик О.Й., Турчин І.М. Навчальний посібник з теоретичних основ технологій харчових виробництв для студентів напрямку підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія». – Львів. – 2017. – 176 с.
  23. Цісарик О.Й.,Михайлицька О.Р., Мусій Л.Я. Лабораторний практикум з технології перероблення вторинних молочних ресурсів для студентів очної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології»: Навчальний посібник. – Львів, 2017. –87 с.
  24. Наговська В.О., Білик О.Я. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Проектування підприємств галузі». – Львів, 2016. – 150 с.
  25. Цісарик О.Й., Сливка Н.Б., Михайлицька О.Р., Турчин І.М. Словник-довідник термінів молочної галузі. – Львів, 2014. – 257 с.
  26. Гачак Ю.Р. «Молочні продукти з козячого молока: особливості технологій та кулінарні рецепти». Посібник – Львів, 2014. –- 84 с.
  27. Гачак Ю.Р., Цісарик О.Й., Білик О.Я. «Методичні вказівки по самоконтролю занять та самостійної роботи з дисципліни «Технологія галузі» для студентів ФХТЕ». – Львів, 2014. – 55 с.
  28. Цісарик О.Й., Гачак Ю.Р., Сливка Н.Б. «Опорний конспект лекцій» з дисципліни «Технологія галузі» (цикл «Технологія продуктів дитячого харчування» ) для студентів ФХТЕ», (очної і заочної форми навчання). – Львів, 2014. – 108 с.
  29. Гачак Ю.Р., Козак М. М. «Переробка молока та виробництво молочних продуктів у фермерських господарствах і в домашніх умовах». Посібник. – Львів, 2014. – 436 с.
  30. Цісарик О.Й., Гачак Ю.Р., Наговська В.О., Сливка Н.Б., Турчин І.М., Михайлицька О.Р. Наскрізна програма практики для студентів денної форми навчання для ОКР «Бакалавр», «Спеціаліст», «Магістр» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія», спеціальності 7.05170108, 8.05170108 “Технології зберігання, консервування та переробки молока”. − Львів, 2014. – 44 с.
  31. Михайлицька О.Р., Сливка Н.Б., Наговська В.О. Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи з предмету “Основи проектування та будівництва у біотехнологічній галузі” для студентів напряму підготовки 6.051401 “Біотехнологія”. – Львів, 2014. − 73 с.
  32. Навчальний посібник з предмету «Харчові технології». Розділ «Технологія молока та молочних продуктів» для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія» / Укладачі І.М.Турчин, О.Й.Цісарик. – Львів, 2014. –100 с.
  33. Турчин І.М., Цісарик О.Й. Навчальний посібник з предмету «Харчові добавки» для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія». – Львів, 2014. – 88с.
  34. Турчин І.М.., Цісарик О.Й. Навчально-методичний посібник для самостійної роботи студентів з предмету «Харчові добавки» для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія». – Львів, 2014. – 33 с.
  35. Турчин І.М., Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р. Навчально-методичний посібник для самостійної роботи студентів з предмету «Харчові технології» (Розділ: «технологія консервування плодів та овочів») для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія». – Львів, 2014. –35 с.
  36. Турчин І.М., Цісарик О.Й. Навчально-методичний посібник для самостійної роботи студентів з предмету «Харчові технології» (Розділ: «технологія молока і молочних продуктів») для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія». – Львів, 2014. – 47 с.
  37. Турчин І.М., Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р. Навчально-методичний посібник для самостійної роботи студентів з предмету «Харчові технології» (Розділ: «технологія цукрового виробництва») для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія». – Львів, 2014. – 45 с.
  38. Цісарик О.Й., Сливка Н.Б., Турчин І.М., Михайлицька О.Р., Наговська В.О. Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни «Інноваційні технології галузі». – Львів, 2014. – 42с.
  39. Цісарик О.Й., Сливка Н.Б., Турчин І.М. Навчально-методичні посібник з Інноваційних технологій галузі. –Львів, 2014. – 95с.
  40. Цісарик О.Й., Сливка Н.Б., Турчин І.М.Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи студентів з предмету «Інноваційні технології галузі». – Львів, 2014. – 56 с.
  41. Цісарик О.Й., Наговська В.О., Турчин І.М. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів з предмету «Теоретичні основи технологій харчових виробництв». – Львів, 2014. – 27 с.
  42. Турчин І.М., Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р. Навчальний посібник з предмету «Харчові технології» (Розділи: «технологія консервування плодів та овочів»). – Львів, 2014. – 82 с.
  43. Турчин І.М., Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р.Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи з предмету «Харчові технології» (Розділ «Технологія консервування плодів та овочів» для студентів очної та заочної форм навчання напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія». − Львів, 2014. – 36 с.
  44. Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р. Науково-дослідна робота: Навчально-методичний посібник для студентів за напрямом підготовки «Харчові технології та інженерія» / Укладачі. – Львів, 2014. – 80с.
  45. Михайлицька О.Р., Цісарик О.Й., Турчин І.М. Конспект лекцій з дисципліни «Харчові технології» (розділ «Технологія бродильних виробництв» для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія». − Львів, 2014. – 108 с.
  46. Цісарик О.Й., Михайлицька О.Р. Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу „Мікробіологія галузі” для студентів напряму підготовки 6.051701 „Харчові технології та інженерія” денної та заочної форм навчання. − Львів, 2014. – 67 с.
  47. Михайлицька О.Р., Цісарик О.Й., Мусій Л.Я. Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи з дисципліни «Технологія перероблення вторинних молочних ресурсів» для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія». – Львів, 2014. − 49 с.

 

 

Кафедра технології молока і молочних продуктів

У Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З Ґжицького початок науки про продукти харчування, і зокрема про молоко, його перероблення і молочні продукти, було закладено у 1919 році професором Станіславом-Тадеушом Немчицьким на кафедрі хімії, а вже у 1921 році була створена кафедра загальної хімії і науки про молоко. Отже, можна вважати, що наука про молоко й молочні продукти у сучасному університеті цього року святкуватиме 100-річний ювілей.

Станіслав-Тадеуш Немчицький отримав звання доцента на підставі праць з гігієни молока і науки про продукти харчування. Він є автором декількох підручників, зокрема, «Гігієна молока» (Львів, 1925), «Вітаміни та їх значення для молока» (Львів, 1929), «Аміак у молоці та його дозування» (Париж, 1936). Варто наголосити, що професор Немчицький був ректором нашого університету у 1923–1925 рр. і спричинився до побудови студентського дому на вул. Ольги Басараб (нині гуртожиток №1).

У роки Другої світової війни та повоєнний період самостійної кафедри, де вивчали науки про молоко, в Університеті не було.
Кафедра технології молока і молочних продуктів була утворена відповідно до наказу ректора 28 грудня 1995 року.
Першим завідувачем кафедри було призначено доктора біологічних наук, професора, академіка НААН України Григорія Васильовича Дроника, який керував кафедрою до 2008 року. Г.В. Дроник народився 7 січня 1951 року в с. Шипинці Кіцманського району Чернівецької області. З 1966 до 1970 року навчався на ветеринарному відділенні Кіцманського зооветеринарного технікуму, а з 1970 до 1975 року – у Львівському зооветеринарному інституті. У 1975-1978 рр. навчався в аспірантурі Українського НДІ фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин, після чого у цій науковій установі пройшов шлях від аспіранта до заступника директора з наукової роботи (1989–1994 роки). Кандидатську дисертацію на тему «Синтетична здатність тканини молочної залози у телиць, нетелей і корів» за спеціальністю «Біохімія» захистив у 1981 році. У 1994 році Г.В. Дроник захистив докторську дисертацію і здобув ступінь доктора біологічних наук за спеціальністю «Фізіологія людини і тварин». Докторська дисертація на тему «Гормональна регуляція метаболічної активності молочної залози жуйних» присвячена дослідженням механізмів утворення молока в молочній залозі. Під керівництвом проф. Г.В. Дроника захищено шість кандидатських і одну докторську дисертації в галузі технології, мікробіології і біохімії молока і молочних продуктів та біотехнології. У 2007 році Г.В Дроник був обраний академіком НААН України. Проф. Г.В. Дроник працював в напрямку фізіології, біохімії і морфології лактації та промислової біотехнології. За результатами наукової роботи він опублікував понад 300 наукових праць, серед яких:
• Dronik G., Skarda J., Urbanova E., Lagodjuk P., Kulaskovsky A, Jukl A. The ultrastructure of mammary explants from virgin ovariektomized goats during hormoneinduced lactogenesis. Phisiologia Bohemoslovaca. 1984. 33. P. 495-500.
• Дроник Г.В. Гормональна регуляція метаболічної активності молочної залози у жуйних. Авт. дис. доктор. біолог. наук. Львів. 1994. 48 с.
• Цісарик О.Й., Дроник Г.В. Жирнокислотний склад молочного жиру корів. Біологія тварин. 2008. Т. 10, № 1-2.
• Дроник Г.В., Турчин І.М. Використання гомогенізованого молока в технології голландського сиру: монографія. Львів, 2009. 174 с.


1001
Академік Г.В. Дроник

З вересня 2008 до липня 2010 року кафедру очолював д-р техн. наук, проф. Юрій Львович Білонога. Ю.Л. Біолонога народився 24 лютого 1959 року у м. Львові. Закінчив Львівську середню школу №8 у 1976 році, а у 1981 році закінчив механіко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту. З 1981 по 1991 рік працював у Фізико-механічному інституті, у 1989 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Підвищення фреттинг-втомної довговічності сталей шляхом зменшення поверхневої енергії металу контртіла». У 1991–1992 роках Ю.Л. Білонога працював у Львівському поліграфічному інституті, а з 1993 року працює у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З Ґжицького. У 2006 році захистив докторську дисертацію на тему «Інтенсифікація та оптимізація тепломасообмінних процесів при виробництві органопрепаратів і переробці вторинної сировини м’ясокомбінатів», здобувши ступінь доктора технічних наук. Професор Ю.Л. Білонога є науковцем у галузі процесів і апаратів у харчовій промисловості, під його керівництвом захищено дві кандидатські дисертації. Він опублікував понад 150 наукових праць, серед них понад двох десятків авторських свідоцтв та патентів на винаходи.
• Bіlonoga Y., Maksysko O.. The laws of distribution of the values of turbulent thermo-physical characteristics in the volume of the flowsof heat carriers taking into account the surface forces. International Journal of Heat and Technology. 2019. Vol. 37, № 1. P. 1 10.
• Bіlonoga Y., Stybel V., Lorenzini E., Maksysko O., Drachuk U.. Changesinthe hydro-mechanicaland thermo-physical characteristics of liquid food products (forexample, milk) under the influence of natural surfactants. Italian Journal of Engineering Science: Tecnica Italiana. 2019. Vol. 63, № P. 21-27.
• Bilonoga Y., Stybel V., Maksysko O. A New Universal Numerical Equation and a New Method for Calculating Heat-Exchange Equipment Using Nanofluids. International Journal of Heat & Technology, 2020. Vol. 31. № 1. Р. 151-164.


2Професор Ю.Л. Білонога

З 19 липня 2010 року кафедру очолює Орися Йосипівна Цісарик – д-р с.-г. наук, проф. О.Й. Цісарик народилась 18 березня 1958 року в м. Читі (Росія) у родині репресованих. Середню школу закінчила у м. Ходорові і вступила до Львівського зооветеринарного інституту, який закінчила у 1981 році. Професійну і наукову працю розпочала в Українському науково-дослідному інституті фізіології і біохімії сільськогосподарських тварин, де у 1990 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Азотові сполуки молока та молоковіддача у корів симентальської породи та їх помісей з голштино-фризами у передгір’ї Карпат», здобувши ступінь кандидата біологічних наук за спеціальністю «Фізіологія людини і тварин». У 1995 році почала працювати у Львівській академії ветеринарної медицини на кафедрі технології молока і молочних продуктів. У 2007–2009 роках навчалася у докторантурі, а у 2010 році захистила докторську дисертацію на тему «Обмін речовин та біохімічний склад молока у корів при згодовуванні насіння ріпаку» за спеціальністю «Біохімія». О.Й. Цісарик продовжує наукову роботу за напрямом біохімія молока, зокрема моделювання складу молока для підвищення його біологічної цінності та створення молочних продуктів із оздоровчими властивостями. Зокрема, проводить дослідження щодо можливості моделювання жирнокислотного складу ліпідів молока. Інший напрям досліджень – пошук перспективних пробіотичних штамів молочнокислих бактерій, ізольованих із природних еконіш – традиційних карпатських продуктів та створення на їх основі бактеріальних композицій для промислового використання. Проф. О.Й. Цісарик є автором понад 250 наукових і методичних праць, зокрема посібників «Біохімія молока», «Хімія і фізика молока».
• Tsisaryk O., Musiy L.,Slyvka I., Galenko O. The influence of technological parameters of creams fermentation on formation of functional peculiarities of cultured butter. Ukrainian Food Journal. 2016. Vol. 5, Issue 2. Р. 314-325.
• Slyvka I., Tsisaryk O., Musii L., Kushnir I., Koziorowski M., Koziorowska A. Identification and investigation of properties of strains Enterococcus spp. isolated from artisanal Carpathian. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2022. Vol. 39. 102259
• Цісарик О.Й., Білик О.Я., Мусій Л.Я., Сливка І.М. Хімія і фізика молока: навч. посіб. Львів. 2019. 200 с.
• Цісарик О.Й., Мусій Л.Я. Ліпіди молока: попередники, синтез, властивості : монографія. Львів: ЛНУВМБ імені С.З. Гжицького, 2022. 292 с.

3 3 3Професор О.Й. Цісарик

З початку створення кафедри тут працювали доценти Юрій Романович Гачак і Володимира Олександрівна Наговська, проф., чл.-кор. НААН України Ростислав Степанович Федорук, а також асистент Тамара Григорівна Власова. Допомагали керувати дипломними проєктами інженери-конструктори Людмила Василівна Петренко і Валентина Казимирівна Джурилюк.
Ю.Р. Гачак (1961-2023 рр.) народився у м. Судова Вишня Мостиського району Львівської області. Закінчив Львівську середню школу № 51. Вищу освіту здобув у Львівському зооветеринарному інституті. Працював на виробництві (головний ветеринарний лікар колгоспу «Україна»). У подальшому навчався в аспірантурі і у 1988 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Вікові особливості біоенергетичних процесів у молодняка великої рогатої худоби в залежності від рівня глюкокортикоїдів» і здобув ступінь кандидата біологічних наук. Напрям наукової діяльності – розроблення технології молочних продуктів лікувально-профілактичного спрямування із фітодобавками. Автор понад 350 наукових і навчально-методичних праць.
В.О. Наговська народилась у 1956 році у м. Ходорові Львівської області. У 1973 році – закінчила середню школу №11 у м. Івано-Франківську та вступила на механічний факультет до Івано-Франківського інституту нафти і газу. З 1981 по 1983 р. навчалась у аспірантурі Фізико-механічного інституту імені Г. В. Карпенка НАН України. У 1983-1994 рр. працювала інженером і науковим співробітником у Фізико-механічному інституті. У 1994 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Зміна фазово-структурного стану покриттів при термоциклюванні в атмосфері водню» і здобула ступінь кандидата технічних наук. Від 1994 року почала працювати у Львівській академії ветеринарної медицини.
Р.С. Федорук (1949-2023 рр.) народився 11 серпня 1949 року у с. Старий Почаїв Кременецького району Тернопільської області. У 1967 році закінчив Почаївську середню школу, а в 1968–1970 роках служив у радянській армії. У 1970 році вступив до Львівського зооветеринарного інституту на ветеринарний факультет, який закінчив у 1975 році. З 1975 по 1978 роки навчався в аспірантурі, а в 1981 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Вивчення ролі глікопротеїнів в утворенні молока у корів», здобувши ступінь кандидата біологічних наук. У 2005 році захистив докторську дисертацію на тему «Адаптація корів до умов утримання і доїння та її корекція біологічно активними речовинами і фармакологічними препаратами» за спеціальністю «Фізіологія людини і тварин» і здобув ступінь доктора ветеринарних наук. Працював заступником директора з наукової роботи Інституту біології тварин НААН і одночасно за сумісництвом завідувачем лабораторії екологічної фізіології та якості продукції. Напрям наукової діяльності – вивчення процесів адаптації тварин до умов утримання, з’ясування фізіолого-біохімічних механізмів впливу біологічно активних добавок на процеси обміну, продуктивність, біологічну цінність продукції, дослідження механізмів дії солей маловивчених мікроелементів. Опублікував понад 350 наукових праць. У співавторстві видав три книги, два підручники, чотири навчальних посібники.
На кафедрі у 2010-2020 рр. працювала Ірина Миронівна Деркач (Турчин) – канд. техн. наук, доц., авторка понад 150 праць, двох монографій.
У 2023-2024 навчальному році колектив кафедри складається із дев’яти викладачів, серед яких – один доктор наук, професор та вісім кандидатів наук. Володимира Олександрівна Наговська – канд. техн. наук, доц., авторка понад 200 праць; Наталя Богданівна Сливка – доц., канд. техн. наук, авторка понад 150 праць, трьох монографій; Ольга Романівна Михайлицька – канд. техн. наук, доц., авторка понад 250 наукових праць; Оксана Ярославівна Білик – канд. техн. наук, доц., авторка понад 100 наукових праць; Любов Ярославівна Мусій – канд. техн. наук, доц., авторка понад 100 праць, Ірина Миколаївна Сливка – канд. с.-г. наук, доц., авторка понад 70 праць; Інна Володимирівна Скульська – канд. техн. наук, ст. викл., авторка понад 20 праць, Іван Васильович Лучка – канд. с.-г. наук, ст. викладач, автор понад 80 праць. Надія Володимирівна Чайка – ст. лаборантка кафедри.

4 Колектив кафедри технології молока і молочних продуктів.
Зліва на право сидять: І.В. Скульська, О.Й. Цісарик, В.О.Наговська, Л.Я.Мусій
Стоять: І.М. Сливка, Н.В. Чайка, Н.Б. Сливка, О.Я. Білик, О.Р. Михайлицька, І.В. Лучка, 2024 рік.

Кафедра є багатопрофільною. Науково-педагогічні працівники читають лекції і проводять лабораторні та практичні заняття з таких основних дисциплін: Технологія молочних і молоковмісних продуктів; Технологічне обладнання; Технології харчових виробництв; Хімія і фізика молока; Інноваційні технології в молокопереробній галузі; Технологія молочних продуктів функціонального призначення та інші. Окрім цього, студенти виконують курсові проєкти і роботи.
Кафедра є випусковою кафедрою, здобувачі вищої освіти захищають кваліфікаційні роботи за освітньою програмою «Харчові технології» освітнього ступеню «Бакалавр» та за освітньою програмою «Технології зберігання, консервування і переробки молока» освітнього ступеню «Магістр».
Під час навчання студенти проходять навчальну та виробничу практики, до керівництва яких на виробництві залучаються провідні спеціалісти, переважно головні технологи молочних підприємств. Студенти, котрі перебувають на виробничій практиці, готують матеріали для кваліфікаційних робіт.
Викладачі кафедри працюють зі студентами у наукових гуртках. За результатами досліджень студенти-гуртківці щорічно виступають як на факультетських та університетських конференціях, так і за його межами. Майже щороку наші студенти здобувають призові місця на всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. Вони неодноразово брали участь у студентських наукових конференціях у Краківському аграрному університеті, де здобували нагороди. Також студенти з Кракова приїжджають із доповідями на студентські конференції до нас в університет.
Випускники факультету працюють на підприємствах молочної промисловості регіону, як от молочна компанія «Галичина» у Львівській області, на інших великих підприємствах України, наприклад, «Юрія» у Черкасах, на малих крафтових сироварнях, а також за кордоном, зокрема у Польщі і Болгарії. Вони працюють також у науково-дослідних та проєктних інститутах, деякі з них успішно захистили кандидатські та докторські дисертації. Працівники кафедри підтримують ділові зв’язки з випускниками, беруть участь у щорічних конференціях-зустрічах. Наші випускники є головами екзаменаційних комісій із захисту кваліфікаційних робіт.
Кафедра має навчально-наукову лабораторію, а також декілька філій, зокрема у молочній компанії «Галичина», молокозаводі «Самбірський», ТОВ «Мукко», крафтових сироварнях «Чесний сир» та «Lemberg Cheese», лабораторії екологічної фізіології та якості продукції Інституту біології тварин НААН України.
Науковці кафедри підтримують ділові міжнародні зв’язки з Аграрним університетом імені Х’югона Коллонтая (м. Краків, Польща), Жешівським Університетом (Польща) та Вроцлавським природничим університетом (Польща). Частину експериментів до кандидатських дисертацій О.Я. Білик, Л.Я. Мусій та І.В. Скульська провели у лабораторії відділу харчових продуктів Вроцлавського природничого університету, а І.М. Сливка – у відділі біотехнології Жешівського університету. І.М. Сливка і Л.Я. Мусій отримали можливість стажування при нагороді імені Івана Виговського у провідних університетах Польщі, де змогли вивчити сучасні методи і здійснити ряд досліджень.
Останнім часом налагоджено тісну співпрацю з базовими освітніми закладами України (Національний університет харчових технологій, м. Київ; Одеський національний технологічний університет, м. Одеса).
Викладачів нашої кафедри запрошують головами екзаменаційних комісій у навчальні заклади нашого профілю, опонентами кандидатських та докторських дисертацій. Це засвідчує їх високий професійний авторитет.
Велика увага на нашій кафедрі приділяється науковій роботі. Колектив кафедри працює над розробленням технології інноваційних молочних продуктів із функціональними властивостями. Багато публікацій у провідних наукових виданнях, патентів та участь у конференціях засвідчують успішність наукових пошуків і досліджень. Ще одним напрямом досліджень є вивчення властивостей штамів молочнокислих бактерій, виділених із традиційних карпатських продуктів і створення із їх залученням бактеріальних препаратів. Ця тема перемогла у конкурсі наукових проектів молодих вчених і отримала державне фінансування (керівник теми – І.М. Сливка, відповідальний виконавець – Л.Я. Мусій , науковий консультант – О.Й. Цісарик). Молоді вчені І.М. Сливка та Л.Я. Мусій були стипендіатами Кабінету Міністрів України.
Викладачі кафедри займають керівні посади в адміністративних структурах університету. Доц. І.М. Сливка є вченим секретарем університету. Доц. Л.Я. Мусій та О.Я. Білик є заступниками декана факультету харчових технологій та біотехнології, Н.Б Сливка – заступник декана факультету громадського розвитку та здоров’я. Ст. викладач І.В. Скульська є заступником відповідального секретаря приймальної комісії університету.
Доц. О.Р. Михайлицька очолює навчально-методичну раду факультету харчових технологій та біотехнології, є головою навчально-методичної комісії спеціальності 181 Харчові технології, а також є членом навчально-методичної ради університету. Доц. Н.Б. Сливка є головою навчально-методичної ради факультету громадського розвитку та здоров’я і членом навчально-методичної ради університету.
Доц. О.Я. Білик є керівником центру профорієнтаційної роботи при приймальній комісії університету.
Викладачами кафедри постійно проводиться виховна робота зі студентами. Особлива увага приділяється вихованню у студентів патріотизму, загальнолюдських цінностей, підвищенню культурного рівня, адже у Львові для цього є необмежені можливості. Викладачі кафедри щорічно організовують День працівника харчової промисловості, де студенти проводять майстер-класи з виготовлення молочних продуктів та їх дегустацію. Також викладачі кафедри разом зі студентами організовують наукові пікніки в рамках міських наукових пікніків, де демонструють свої знання та вміння.
Харчова галузь в Україні стрімко розвивається, вона потребує озброєних знаннями фахівців. Відповідно, до вимог часу розвивається й кафедра. Нові виклики вимагають мобілізації сил колективу кафедри, як у навчально-педагогічному, методичному, так і науковому напрямах. Викладачі кафедри мають багато ідей і планів та націлені і вмотивовані на їх реалізацію.