EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Колаж

19 січня 2024 року у бібліотеці Університету Миколая Коперника (м. Торунь, Республіка Польща) відбулася конференція “Врятувати від забуття: з історії вищої ветеринарної школи у Львові”. Участь у конференції взяли в. о. ректора ЛНУВМБ ім. С. З. Ґжицького, професор Іван Парубчак, доцент Андрій Бойко, професор Антон Гамота та доцент Алла Винярська.

Учасники та гості конференції обмінялися досвідом, налагодили контакти та окреслили напрями подальшої співпраці.

Конференція відбувалася під гаслом: “Спільними зусиллями творимо та промуємо нові продукти польсько-української культурно-наукової спадщини Вищої ветеринарної школи у Львові”.

Організаторами конференції виступили Куявсько-Поморська Палата лікарів ветеринарної медицини (м. Бидгощ, Республіка Польща), Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, Інститут ветеринарної медицини факультету біологічних та ветеринарних наук Університету Миколая Коперника, Університетська бібліотека та Секція історії ветеринарної медицини Польського товариства ветеринарних наук.

Головна мета конференції – промоція культурно-історичної спадщини Вищої ветеринарної школи у Львові, зміцнення зв’язків та міжнародної співпраці. Цісарсько-королівська ветеринарна школа у Львові була відкрита 1881 року й отримала статус вищої школи (академії) з відповідним збільшенням штату та фінансування в 1896 році. Академія ветеринарної медицини у Львові стала дуже популярною як серед українців, так і серед польських фахівців. Наприклад, у Польщі 1 200 лікарів ветеринарної медицини, які пережили війну (реєстрація з 1939 року), переважно були її випускниками.

Кілька унікальних методів хірургічних втручань, багато з яких зараз забуті, вперше проводились тут, у Львові, чимало книг з ветеринарної медицини, видані упродовж XVIII–XX століть, зберігаються в бібліотеці Університету і повинні бути оцифровані, щоб відкрити одну з найяскравіших і невідомих сторінок в історії ветеринарної медицини Польщі та України. Таких прикладів є немало і, сьогодні, основне завдання польсько-українського партнерства полягає у захисті та популяризуванні культурно-історичної спадщини ветеринарної медицини.

Інститут ветеринарної медицини Університет Миколая Коперника

Зберегти від забуття. Конференція. Торунь

 

У межах конференції відбувся візит в Інститут ветеринарної медицини, зустріч з директором Інституту, професором Єнджи Яськовським та професором Інституту Ярославом Соболєвським.

Детальніша інформація та фотозвіт доступні також на сторінці бібліотеки Університету Миколая Коперника у Торуні:

https://www.bu.umk.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/meHSMD5AmRC8/content/ocalic-od-zapomnienia-z-dziejow-wyzszej-uczelni-weterynaryjnej-we-lwowie-fotorelacja-z-konferencji?.

Допис підготувала Алла Винярська, доцент

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru