EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Фото 1

У ніч на 4 липня 1941 року у Львові відбулися масові арешти польських учених та членів їхніх родин. Близько 4 години ранку невеликими групами людей везли на Вулецькі пагорби, підводили до свіжовикопаної ями, перед якою і вбивали. Нацисти розстріляли близько 50 львівських учених та їхніх рідних. Більшість убитих були людьми зі світовими іменами: відомі лікарі, які займалися приватною практикою, викладали, писали наукові праці. Серед них філолог Тадеуш Бой-Желенський, медик Антоній Цєшинський, ректор «Львівської політехніки» Каспар Вайге. Дехто з науковців був засипаний живцем.

На місці масових розстрілів 2011 року встановили пам’ятник усім загиблим. Це прямокутна арка, зведена з кам’яних брил із зображенням чисел. Тут їх 10, як і Божих Заповідей. Та, як відомо, саме п’ята заповідь ‒ не вбий. То ж ця частина пам’ятника символічно зміщена.

Фото 2

Фото 3

 

Від трагічної липневої ночі 1941 року минає вже 83 роки. Щорічно на Вулецьких пагорбах збирається спільнота науковців, духовенство, представники влади та небайдужі львів’яни, аби вшанувати пам’ять розстріляних учених. Вшанувати пам’ять львівських професорів традиційно прибувають представники польської влади, громади та навчальних закладів Польщі. Трагедія Вулецьких пагорбів стала символом примирення українського і польського народів та особливого єднання у боротьбі зі спільним ворогом – росією.

Фото 6

 

Фото 7

Усі присутні помолилися панахиду за невинно убієнними, яку відслужили єпископ-помічник Львівської архиєпархії Римо-католицької церкви, владика Едвард Кава та настоятель парафії святої Марії Магдалини, отець Артур Стрончевський, а також священники Української греко-католицької церкви отець Богдан Прах і капелан Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького о. Віталій Караман.

Фото 4

Фото 5

 

Від спільноти нашого Університету у поминальній літургії та покладанні квітів і запаленні лампадок взяли участь перший проректор Ігор Турко та студенти Вікторія Чулюк, Олексій Козак, Софія Демчишин, Ігор Пронюк.

Фото 8

Фото 9

Фото 10

Допис підготувала Тетяна КУПЧАК, керівник ВСКРУ

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru