EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1

«…Ми з Вами! І прошу це передати людям в Україні… Нехай церковна музика буде свідоцтвом віри в Бога та допомагає поглиблювати духовне життя й скріплює український народ», – такими словами звернувся до учасників та гостей ХХІІІ Міжнародних концертів церковної музики (така офіційна назва фестивалю) єпископ Ольштинсько-Гданський УГКЦ Аркадій Трохановський.

8 жовтня 2024 року народний чоловічий хор Університету «Дзвін» повернувся із вищезгаданого фестивалю, який проходив у місті Гіжицьку Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща. Організатори фестивалю – це тутешні українці, які в 1947 році під час операції «Вісла», були депортовані у північно-східну Польщу, у край боліт, а зараз – край тисячі озер. Вони побудували українські церкви, зберегли мову і традиції, відкрили й утримують недільні школи, в яких їхні діти навчаються рідному слову, й окрім того, організовують міжнародні заходи, популяризуючи українську культуру через пісню. Хор вдруге брав участь у такому заході. Вперше це відбулося у 2016 році, тоді це був XV фестиваль, приурочений 200-річчю від дня народження Михайла Вербицького, уродженця Закерзоння й автора музики Гімну України.

1

1

1

1

Учасниками фестивалю цьогоріч були: хор духовенства Дубенського благочиння ПЦУ, хор собору Святого пророка Іллі ПЦУ м. Дубно, хор «Благовість» УГКЦ парафії з Криниці-Здрою (Польща), хор імені Івана Павла ІІ Римо-католицької парафії з Видмін (Польща). Львівщину представляли капела бандуристок «Струни серця» коледжу культури і мистецтв м. Львова, камерний хор «Новенна» викладачів дитячої музичної школи м. Стрий, ансамбль пісні та музики «Сокіл» культурно-мистецького центру м. Яворів та хор «Дзвін» нашого Університету під орудою Руслана Ляшенка.
У межах цього фестивалю хор мав 4 виступи: у греко-католицьких церквах у Венгожеві та Гіжицьку, римо-католицькому храмі у Вількацах та гала-концерті у євангельсько-аусбурському костелі м. Гіжицька з участю всіх колективів, місцевої адміністрації, греко-католицького і римо-католицького духовенства та вже згадуваного єпископа УГКЦ. Бурхливими оплесками вітали всі присутні виступ польського хору з Видмін із молитвою за мир в Україні. Апофеозом фестивалю стало виконання всіма учасниками гімну Миколи Лисенка «Боже великий, єдиний».
Щирі слова подяки хочеться сказати на адресу організаторів фестивалю – об’єднання українців Польщі, зокрема їх Мазурського відділу. Тетанічну працю вклали вони у проведення цього грандіозного міжнародного заходу. Надзвичайно висока організованість – від поселення учасників і до виступів у храмах та нагороджень мали місце повсякчас. І в цьому головна заслуга голови об’єднання п. Івана Піка та його побратимів, Зеновія Білого, Степана Пєцунка і інших.
Хор «Дзвін» за час свого існування був учасником багатьох міжнародних заходів, але організованість у Гіжицьку вразила хористів найбільше.
За участь хору у фестивалі в цей надскладний для українців час організатори надіслали подяку ректору, професору Івану Парубчаку.

Загалом поїздка виявилася дуже корисною і важливою як для єднання українців, так і для популяризування мистецтва нашого краю та закладу вищої освіти.

Допис підготував Євген Хміль, доцент

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru