EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Фото 1 5

Дні європейської спадщини (European Heritage Days) Рада Європи започаткувала 1991 року. Приблизно 50 країн, що приєдналися до Європейської культурної конвенції, відзначають Дні європейської спадщини, популяризуючи свою культурну спадщину та доносячи громадськості її роль у розвитку сучасного суспільства.

Львів уже чотирнадцять років поспіль долучається до проведення заходів у межах всеєвропейської програми. Цьогоріч Дні європейської спадщини у Львові відбулися 13–15 вересня за тематикою «Маршрути, мережі та зв’язки».

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького долучився до Днів європейської спадщини, провівши для львів’ян та гостей нашого міста дві пізнавальні екскурсії.

 

Фото 2 8

Про Палац Туркулів-Комелло – одну з найцікавіших львівських споруд першої половини XIX століття, зведену у стилі венеційської неоготики, відвідувачам розповів професор Антон Гамота. Палац графів Туркулів-Комелло, побудований у 1830–1840-х роках. До цього часу тут стояв палац графині Феліції Комелло, її садиба була вкрита ґонтом і виглядала, як справжній приміський маєток. Новий палац будували для родини Дідушицьких у часи романтизму, коли писалися готичні романи. Зараз у стінах колишнього палацу розташований один із корпусів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, де навчаються студенти.

У Палаці Туркулів-Комелло гості мали змогу оглянути ще одну родзинку, якою володіє Університет, ідеться про колекцію мікропрепаратів рослин, яким понад 150 років і які перенесено на шовкові хустини. Це сприяє приверненню уваги до колекції, її захисту та популяризуванню культурно-історичної спадщини ветеринарної медицини.

Фото 3 6

У супроводі професора Антона Гамоти, відповідальної за роботу туристично-інформаційного центру кафедри туризму, доцента Ірини Данчевської та координатора Днів європейської спадщини 2024 Ярослави Ярославської гості прогулялися територією студентського містечка та завітали до це однієї унікальної місцини в Університеті – Музею підків.

Фото 4 5

Екскурсію в музеї для відвідувачів провів професор кафедри хірургії Андрій Мисак, ознайомив їх з його історією і детально представив експонати. Серед підків, наявних у музеї, налічується понад 300 експонатів: від давніх до сучасних; від великих та масивних до маленьких, легких; від робочих до кавалерійських, виїзних підков, є також великі для ваговозів, легкі для верхових коней, підкови для волів, ослів та мулів. Цікавими є також спеціальні підкови, що призначені для роботи тварин з хронічними захворюваннями, підкови для роботи в гірських умовах, на сипучих і кам’янистих ґрунтах, взимку і влітку. Привертають увагу і безшумні підкови, які використовували для роботи коней у містах у нічний і ранковий час, та сучасні «спеціальні черевики» для корів і коней, виготовлені з міцної пластмаси.

Фото 5 2

Приємно, що наш Університет, гостинно відкриваючи двері для допитливих гостей, які цікавляться надбаннями та історією свого краю, має, чим здивувати та що показати. Вдячні усім відвідувачам за інтерес до нашої культурної спадщини та Львівській міській раді за можливість долучитися до такого потрібного та змістовного проєкту.

Пресслужба

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru