EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

unnamed

25 вересня 2024 року минає 90 років від дня народження Богдана Васильовича Кипибіди – відомого вченого в галузі селекції і розведення тварин, кандидата сільськогосподарських наук, доцента кафедри генетики і розведення тварин, декана факультету заочної освіти Львівського зооветеринарного інституту.

Богдан Васильович Кипибіда народився у селі Чернихівці Збаразького району Тернопільської області. У 1959 році закінчив Львівський зооветеринарний інститут за спеціальністю «зоотехнія» і був спрямований на роботу в Козятинський район Вінницької області на посаду зоотехніка відділення радгоспу. З жовтня 1959 року по травень 1962 року працював викладачем зоотехнічних дисциплін Кременецького сільськогосподарського технікуму. У 1962–1965 роках навчався в аспірантурі при Львівському зооветеринарному інституті на кафедрі спеціальної зоотехнії під керівництвом професора Авеніра Борисовича Ружевського. Кандидатську дисертацію на тему «Господарсько-біологічні особливості виробничих типів чорно-рябої худоби і деякі показники м’ясності та молоковіддачі» захистив 1965 року. З червня 1965 року працював асистентом, а з 1971 року – доцентом кафедри генетики і розведення тварин. З 1978 року був заступником, а згодом деканом факультету заочної освіти інституту.

 

Богдан Васильович приділяв багато уваги вдосконаленню навчальної, навчально-методичної, наукової та виховної роботи, підготовці висококваліфікованих фахівців, зміцненню навчальної бази кафедри та інституту. З його ініціативи в навчальний процес було впроваджено читання інтегрованих лекцій, безмашинний програмований контроль за біжучою успішністю студентів, ефективні методи контролю за самостійною роботою студентів-заочників у міжсесійний період.

Життя та діяльність доцента Богдана Васильовича Кипибіди – приклад вірного служіння науці та суспільству. За період наукової роботи і педагогічної діяльності Богдан Васильович опублікував у різних наукових виданнях понад 100 наукових та науково-практичних праць з проблем селекції і розведення сільськогосподарських тварин. Підготував велику кількість методичних розробок з проведення лабораторних та практичних занять. Під його керівництвом понад сто випускників захистили дипломні роботи. Чимало з них стали науковцями, керівниками господарств, громадськими і політичними діячами.

Завжди стриманий, ввічливий і доброзичливий, відповідальний, вимогливий до себе і співробітників – таким він залишився у пам’яті тих, кого він навчав, з ким працював і спілкувався.

Помер у 1992 році і похований на цвинтарі села Лисиничі біля Львова.

ВІЧНА І СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ!

Допис підготувала Леся МУЗИКА, доцент кафедри генетики і розведення тварин

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru