EN   UA

BTF thumb

ФАКУЛЬТЕТ БІОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ 

Декан, доцент, кандидат сільськогосподарських наук  Бойко Андрій Олександрович

Заступники декана:
доцент, кандидат ветеринарних наук Крушельницька Олена Всеволодівна
доцент, кандидат сільськогосподарських наук Барило Богдан Степанович

 

fb      іnstagram     telegramm   youtube    e mail

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Фото до Статті Коронавірусна інфекція COVID-19 або коронавірус – ці слова за останні декілька місяців найбільше вживаються у багатьох людей нашої планети, викликаючи занепокоєння, а в багатьох випадках – паніку. Адже вірусна інфекція має статус пандемії, тобто поширена майже у всіх країнах світу. Як відомо, захворювання з'явилося наприкінці 2019 року в китайському місті Ухань та викликається коронавірусом SARS-CoV-2. Досі немає вакцини або ліків, які зупинили б цю інфекцію. Найкращим захистом зменшити ризик зараження та розповсюдження коронавірусу – це самоізоляція. Хоч і не часто, нам все таки доводиться з різних причин виходити на вулицю (за продуктами, засобами гігієни чи в аптеку), при цьому задля захисту від коронавірусу ми вже звикли використовувати захисну маску, одноразові рукавички, беручи з собою антисептик. Сьогодні гуляти вулицями, парками та іншими людними місцями стає дедалі небезпечніше. Тому на захист нерозповсюдженню COVID-19 уряд нашої країни своєю постановою [http://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-ka-a262] заборонив без причини відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності), закликаючи залишатися вдома. До того ж за порушення правил карантину штраф в Україні становить від 17 до 34 тис. грн. А це означає, що маючи собаку або іншу домашню тварину, ми можемо, не порушуючи закон, гуляти на свіжому повітрі з нашими улюбленцями там, де іншим не можна.

 Проте в нас закономірно виникає запитання: чи можуть тварини-компаньйони заразитися Covid-19 та заразити людей? Попри доволі різні думки, які «гуляють» інтернетом, нам важливо мати достовірну інформацію, оскільки безпека стосується не тільки домашніх тварин, але й усієї сім’ї. З цього приводу ми вирішили звернутися до науковців. За даними веб-сайту Publons [https://publons.com], який видає підтверджену рецензію на огляд та редакційну діяльність наукових журналів, Angel Almendros опублікував статтю «Can companion animals become infected with Covid-19?» (Чи можуть тварини-компаньйони заразитися Covid-19?) у журналі «Veterinary Record: Journal of the British Veterinary Association» [https://dx.doi.org/10.1136/vr.m1194]. Автор, на основі різних джерел інформації, дійшов висновку, що немає доказів того, що собаки або коти могли захворіти або заразити людей. Такої ж думки дотримується і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) [https://www.who.int], яка у своєму інформаційному бюлетені заявляє, що в організації немає жодного підтвердженого факту зараження коронавірусом людини від домашніх собак або кішок, як немає достовірної інформації про те, що будь-які інші домашні тварини стали причиною інфікування людини. Слід зазначити, що інформація на цю тему постійно оновлюється. ВООЗ продовжує проводити ретельний моніторинг результатів нових досліджень, присвячених як цього, так і інших аспектів COVID-19, і буде публікувати оновлені результати в міру їх появи.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що вірус продовжують досліджувати і вивчають можливість його передачі від тварин до людей. «Ці питання вивчаються, і я рекомендую користуватися виключно науковими даними. Як тільки Всесвітня організація охорони здоров'я або Центр з контролю за захворюваністю США опублікує цю інформацію і будуть підтверджені випадки передачі від людини до тварини, або від тварини до людини, ми відразу про це повідомимо», – сказав Ляшко [https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3000194-u-moz-prokomentuvali-koronavirus-u-tigra-z-amerikanskogo-zooparku.html]. Більш детальну інформацію щодо коронавірусу в Україні можна отримати на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України за посиланням: https://covid19.gov.ua

Таким чином, на сьогодні немає підтвердження, що тварини можуть заразитися або бути переносниками COVID-19.

Якщо у вас все-таки виникає запитання чи варто виходити на вулицю гуляти зі свої улюбленцем (наприклад, із собакою), то слушними будуть рекомендації, складені компетентними ветеринарними спеціалістами:

  1. Вигулювати тварину можна, проте бажано щоб вона була у шлеї, на повідку та з використанням намордника. Люди іноді викидають використані захисні маски чи інші особисті речі просто на вулиці, тварини цікавляться і, звісно ж, нюхають їх. Оскільки сьогодні немає наукового підтвердження, що тварини можуть через слизові бути джерелами Covid-19, проте теоретично є ймовірність, що вони можуть бути фізичними переносниками вірусів. Це означає, що вірус не проникає в організм тварин, а просто залишається на поверхні тіла (шерсті, лапах) і вже звідти може потрапити до організму людини.
  2. На прогулянках не контактуйте з іншими власниками тварин та обирайте маршрути, де практично не ходять люди.
  3. Якщо у вашому під’їзді також є власники тварин, домовтеся про розклад їх вигулу, аби не перетинатися в під’їздах та уникнути близьких контактів на сходах або в ліфті. Можна домовлятися щодо графіку вигулу, використовуючи при цьому різні безконтактні канали зв’язку (наприклад, група у вайбері, тощо).
  4. Після прогулянки з тваринами обов’язково мийте їм лапи (бажано із спеціальним шампунем для тварин, або зі звичайним господарським милом) та сушіть їх після миття. Вологі лапи – сприятливе середовище для бактерій і грибків. Якщо ваша тварина боїться увімкненого фена, краще ретельно сушити лапи бавовняним чи паперовим рушником.
  5. Не дозволяйте домашнім улюбленцям контактувати з речами і вашим взуттям, в якому виходите на вулицю. Намагайтеся залишати взуття якнайдалі від тварин, наприклад, у щільному мішечку, або поставте його на балкон чи зачиніть у шафі.
  6. Не дозволяйте тварині, яка гуляє на вулиці, перебувати в ліжку, в якому ви спите, адже ми контактуємо із подушками слизовими рота та очей.
  7. Після кожного торкання до тварини мийте руки.
  8. Одяг і амуніцію, в який ви одягали вашу тварину на вулицю, потрібно випрати (бажано обирати одяг, який можна прати при високих температурах). Якщо це зробити не вдалося, то ці речі потрібно хоча б прополоскати в мильній воді після кожної прогулянки.
  9. Проводячи вологе прибирання в приміщенні, в якому буде перебувати тварина (особливо із засобами, що містять в собі ефірні олії чи хлор), провітрюйте приміщення і стежте, щоби ці рідини не залишилися на поверхні – тварини можуть злизати їх, а це викликає порушення травлення, алергічні реакції та, навіть, опіки слизової.
  10. Регулярно провітрюйте приміщення. Не відчиняйте вікна настільки, щоб тварини могли б застрягти чи вистрибнути. По можливості для профілактики вірусних хвороб використовуйте також ультрафіолетове опромінення приміщень.

Якщо ви вдома на самоізоляції, то це найкращий час, який ви можете присвятити своєму улюбленцю для проведення профілактичних процедур – купання, вичісування, чистки зубів, підстригання кігтів тощо. Якщо ваша тварина боїться цих процедур, бажано почати привчати її поступово.

Поки ви вдома, потурбуйтеся і про ідентифікацію тварини: якщо у неї є мікрочіп, перевірте, чи його номер занесений у Єдину базу чіпованих тварин України [https://www.tracer.com.ua] або міжнародну базу [https://animal-id.net], та переконайтеся, що вся контактна інформація там є коректною (запитайте про ці деталі у вашого ветлікаря чи людини, в якої ви брали тварину). Реєстрація у цих базах потрібна не тільки для того, щоб якнайшвидше знайти і повернути тварину додому, коли вона загубилася (навіть в іншій країні), але й дозволить захистити її права. Адже до унікального ID номеру тварини додається вся необхідна для ідентифікації інформація: опис тварини, фотографії, дані про власника та тварину, контакти, копії ветеринарних документів. Такі дані можна використовувати також при розведенні тварин та для належного ведення селекційно-племінної роботи (наприклад, при підборі пар, тощо). Якщо у вашого улюбленця немає чіпа, то все одно забезпечте йому ідентифікацію з підручних матеріалів: від номера вашого телефону чи адреси на нашийнику до GPS трекера.

Бережіть себе і своїх улюбленців та з насолодою проводьте час вдома з вашими неймовірними тваринами-компаньйонами!

Петро Боднар, старший викладач кафедри генетики і розведення тварин, кандидат с.-г. наук

P.S. Якщо ви любите тварин та доглядати за ними, і хотіли б отримати відповідну профільну вищу освіту – біолого-технологічний факультет ЛНУВМБ імені С.З. Гжицького саме для вас. Вперше в Україні представляємо нову освітню програму "Зоофізіотерапія". Детальніше за посиланням [https://lvet.edu.ua/index.php/fakultety/fakultet-bioloho-tekhnolohichnyi/101-novyny/1177-zoofizioterapiia.html]

Ми у Facebook [https://www.facebook.com/lviv.btf/photos/a.1702005080102774/2272938049676138/?type=3&theater], Instagram [https://www.instagram.com/p/B9hcQXCJJP2/?igshid=1fxhqycx8xv7a] та YouTube [https://youtu.be/TRg_gnR6C14]

 

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru