EN   UA

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВА, ІННОВАЦІЙ ТА ДОРАДНИЦТВА В АПК  
імені професора І.В.Поповича

collage

 

Завідувач кафедри,

доктор економічних наук, професор Музика Павло Михайлович 

Контакти:
вул. Пекарська, 50, ауд 83-86

тел.:(032) 239-26-26,
E-mail: economyfem@gmail.com

 vstupp

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1

8 жовтня 2024 року за ініціативи Інституту вищої освіти НАПН України відбувся Міжнародний воркшоп «Третя місія університетів», участь у якому взяли науково-педагогічні працівники кафедри економіки підприємства, інновацій та дорадництва в АПК імені І. В. Поповича Павло Музика, Оксана Саламін і Дмитро Соломонко. Воркшоп відбувся у межах Проєкту ЄС Еразмус+ «Посилення співпраці між університетами і громадами» (UNICOM).

Із вітальним словом до учасників звернулася професор Університету в Генуї Діана Спулбер, яка відзначила важливість долучення ЗВО України до європейських практик визначення та реалізації третьої місії університетів. Сутність третьої університетської місії полягає у пошуку шляхів донесення знань до потенційних користувачів, сприянні у використанні та застосуванні знань для вирішення проблем і загальної суспільної користі.
Професор Ольга Петрое розповіла про європейський досвід, як університети можуть найкраще служити своїм спільнотам, громадам, суспільству в умовах технологічних змін та економічної невизначеності. Важливою є Третя місія ЗВО в контексті трансформації до університетів 4.0. Університети в країнах ЄС у результаті трансформаційних суспільних змін перетворилися на організації, які зосереджуються на стійкому розвитку, соціальній активності та підтримці підприємництва. При цьому чільне місце посідає і міжнародна співпраця університетів. 
Завідувач відділу взаємодії університетів та суспільства Інституту вищої освіти НАПН України Олена Оржель у своєму виступі наголосила, що університети як освітні інституції, як драйвери суспільних змін можуть і мають очолити складний процес одночасного подолання кризових явищ та формування нової суспільної парадигми. Важливим є також Проєкт «Сприяння соціальній інклюзії через залучення учасників бойових дій до безперервної освіти» в Україні.

1

Науковий співробітник відділу взаємодії університетів та суспільства Інституту вищої освіти НАПН Наталія Шофолова представила успішний кейс позитивного впливу діяльності університету на інноваційний та соціальний розвиток німецького міста Лемго.
Цікавим виявився досвід діяльності Університету Латвії (UL), оскільки створений ще в 2004 році «Фонд Латвійського університету» надає можливість філантропам і партнерам зі співпраці для підтримки ЗВО, таким способом інвестуючи в майбутнє країни. Підтримка сталого розвитку Університету Латвії затверджена на початку 2023 року.

1

Значну увагу доповідачів воркшопу привернуло висвітлення досвіду університетів Італії, для яких «третя місія» розглядається як своєрідний випробувальний майданчик для експериментування з підходом, орієнтованим на вдосконалення. Третя місія дає змогу університетам бути відкритими до соціально-економічного контексту через ефективний трансфер технологій та передачу знань. У системі вищої освіти Італії оцінювання третьої місії належить до інституційних завдань Національного агентства ANVUR. При цьому, за словами професора Ольги Петрое, черговий раунд діяльності з оцінювання третьої місії університетів Італії, започаткований ANVUR у 2021 році, спрямований на подолання бачення третьої місії як допоміжної для сприяння впливу на освіту та дослідницьку діяльність, посилення її значущості в діяльності університетів для зменшення нерівності та сталого розвитку територій.
Менеджер з питань сталого розвитку «Континентал Фармерз Груп» Денис Шофолов відзначив виклики та можливості для бізнесу та університетів України в умовах реалізації політики європейського зеленого курсу.

1

Професор Сумського національного аграрного університету Юрій Данько детально зупинився на реалізації проєктів захисту навколишнього природного середовища, аналізу стану ґрунтів після розмінування.
У межах воркшопу відбулися змістовні дискусії та обговорення з висвітленням позитивного досвіду інших європейських та українських університетів.

1

Допис підготували Павло МУЗИКА, Дмитро СОЛОМОНКО, викладачі

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru