Наукова тематика
- Деталі
-
Опубліковано: 08 листопада 2024
-
Перегляди: 79
Наукові дослідження кафедри ветеринарно-санітарного інспектування
Назва теми. Оцінка концентрації гормонів у молочних продуктах, як фактора, що стимулює порушення метаболізму та розвиток онкозахворювань у споживачів.
Шифр теми. 0124U003517
Дата початку та завершення теми. 2021–2025 рр.
Результат виконаної роботи. На сьогоднішній день державним стандартом України, котрий регламентує якість та безпечність коров’ячого молока є ДСТУ 2661:2010 «Молоко коров’яче питне». Відповідно з цим нормативним документом якість та безпечність молока визначається фізико-хімічними, мікробіологічними та токсикологічними показниками. Окрім них контролюється вміст антибіотиків у молоці. Подібні вимоги існують і у інших країнах. Важливо відмітити те, що гормони, котрі містяться у молоці корів не належать до показників якості чи безпечності, а тому їх рівень не контролюється. Занепокоєння викликає низка публікацій, котрі пов’язують виникнення онкології з споживанням молока та молочних продуктів.
Виходячи з цього важливою проблемою сьогодення є вивчення рівня гормонів у сирому незбираному молоці, отриманому від корів різних: продуктивності, порід та етапах фізіологічного циклу. Окрім цього важливо встановити кореляцію між концентрацією гормонів у сирому коров’ячому незбираному молоці та продуктах його технологічної переробки.
Науково-педагогічними працівниками кафедри вперше встановлено рівень гормонів (інсуліноподібного фактору росту, статевих та тиреоїдних) у молоці корів різної продуктивності, породних груп та на різних етапах лактації. Крім цього проведено аналіз молочних продуктів (вершків, твердих сичужних сирів, сметани, масла, кисломолочних продуктів) на предмет наявності в них активних гормонів.
Подальші дослідження повинні показали вплив споживання молока та/або молочних продуктів з різними показниками безпечності на організм кінцевого споживача. Отримані результати досліджень наблизять до формулювання концепції «безпечного молока». Це має не лише теоретичне, а й практичне значення, оскільки дозволить розробити нові інформативні діагностичні тести безпечності молока та молочних продуктів. На основі отриманих даних буде запропоновано теоретичне підґрунтя розробки нових інформативних діагностичних тестів безпечності молока та молочних продуктів. Аналогічні дослідження в Україні не проводилися, а у світі мають пошуковий характер.