EN   UA

emblema

ФАКУЛЬТЕТ  ВЕТЕРИНАРНОЇ  МЕДИЦИНИ

Декан, доцент, кандидат ветеринарних наук   Стронський Юрій Степанович

Заступники декана:
доцент, кандидат ветеринарних наук Леньо Юрій Михайлович
професор, доктор ветеринарних наук Максимович Ігор Андрійович

доцент, кандидат ветеринарних наук  Івашків Роман Миронович 

fb     іnstagram     vstupp

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

IMG 20240501 213037 836

Здоров’я, тривалість життя та рівень комфорту домашніх тварин формуються різними факторами. Але один із найголовніших аспектів догляду – правильне харчування.

Якісний сухий корм містить оптимальне співвідношення у раціоні білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів, необхідних для збереження здоров’я тварин. Аналогічний склад поживних речовин у випадку харчування натуральною їжею необхідно підбирати індивідуально у дієтолога. Перевагу краще віддавати кормам преміум-класу, розробники яких постійно впроваджують вдосконалені формули і використовують якісну сировину.

 

IMG 20240501 213043 958

Для вибору правильного корму необхідно враховувати кілька критеріїв.

Вид тварини. У котів і собак є значні відмінності в системі травлення, наприклад, коти на відміну від собак не здатні самостійно синтезувати деякі вітаміни і амінокислоти, а також травлення у них відбувається швидше. Тому не можна на постійній основі годувати тварину невідповідним кормом.

Вік. Кошенятам і цуценятам необхідні інші поживні речовини, ніж дорослим тваринам, тому для них потрібно купувати спеціальний корм. Також вони повинні отримувати їжу частіше.

Особливості здоров’я та його схильність до алергій. Якщо ваш улюбленець страждає на будь-яке захворювання, йому можуть знадобитися спеціальні види кормів, розроблені для покращення стану здоров’я.

Склад продукту. Корм повинен бути збалансованим і не містити компонентів, які можуть зашкодити здоров’ю тварини (склад повинен бути прозорим! Краще остерігатись кормів, у складі яких вказано “злаки”, “продукти тваринного походження”, “сушені овочі” і т. п., натомість краще обрати корм, у складі якого кожен інгредієнт описаний та вказано його точну концентрацію).

Якщо ви все-таки вирішили годувати свого улюбленця натуральною їжею, не варто думати, що до натуральної їжі належить бульйон із кісточкою і перловкою, розмочений у воді хліб або недоїдки зі столу. Ви маєте розуміти, що в раціон повинні бути включені різні продукти тваринного та рослинного походження. Також треба знати, що улюбленці (особливо собаки) дуже чутливі до різних добавок і консервантів, тому продукти повинні бути дійсно натуральними.

Основою раціону повинні бути продукти тваринного походження:

  1. Сире м’ясо (курка, яловичина, індичка, кролик та інші) – давати після проморожування або обробки окропом.
  2. Субпродукти (печінка, серце, легені та інші органи).
  3. Варена або печена морська риба.
  4. Кістки грудини, таза, хребта (включаючи шиї та хвости), тобто губчасті кістки – джерело Кальцію і Фосфору.

З рослинних компонентів в їжі мають бути присутні овочі, фрукти та крупи. Але треба зауважити, що такі крупи, як пшенична, кукурудзяна, перлова та бобові не допускаються в раціон улюбленців, оскільки важко перетравлюються та можуть призвести до захворювань. Натомість краще давати гречану та рисову.

Також у разі годівлі натуральною їжею необхідно додатково купувати вітаміни.

Вам треба скласти раціон, адже їжа домашнього улюбленця має бути не тільки корисною, а й збалансованою. Наприклад, на 1 кг тіла дорослої собаки необхідно 6–8 г білка. Якщо його буде більше, це може негативно позначитися на роботі печінки.

Кожен господар повинен знати, які продукти не можна його вихованцю. Нижче вказані деякі з них:

  1. Жирна свинина, сосиски, ковбаси та в цілому готові м’ясні продукти. Вони містять багато жирів, добавок, спецій, консервантів, які можуть викликати алергічну реакцію у тварини, негативно позначитися на функціях підшлункової залози, зумовити запалення жовчовивідних шляхів та печінки.
  2. Цитрусові (їхня кислота пошкоджує шлунок), виноград (викликає підвищене газоутворення), авокадо (провокує блювання).
  3. Цибуля та часник – містять сульфоксиди, які можуть пошкодити червоні кров’яні клітини тварин, що може призвести до порушень у системі крові.
  4. Шоколад – містить теобромін, який може бути токсичним для тварин і спричиняти серйозні проблеми зі здоров’ям,
  5. Цукор – будь-які солодкі ласощі можуть стати провідником до зайвої ваги. Цукор дуже легко розчиняється в пащі, через що там розмножується патогенна мікрофлора, викликаючи руйнування зубів.
  6. Алкоголь – може бути дуже токсичним для тварин, навіть у дуже малих кількостях, і викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, включаючи нудоту, дихальну недостатність та судоми.
  7. Молоко – з дорослішанням у тваринок зменшується кількість ферменту, що розщеплює лактозу, тому молочні продукти можуть викликати проблеми зі шлунком і кишечником.
  8. Трубчасті кістки (курячі гомілки) та рибні кістки – вони повністю не перетравлюються і можуть пошкодити внутрішні органи, викликати кровотечу і навіть призвести до летального результату.

Але якщо дуже хочеться пригостити свого улюбленця, то нижче подаємо перелік деяких із продуктів, які дозволено тваринам:

  1. Курка (сира або варена) – вводити в раціон її потрібно поступово, оскільки вона є сильним алергеном.
  2. Некислі овочі – морква, кабачок, цвітна капуста, огірки, гарбуз. Овочі можна давати у свіжому чи тушкованому вигляді.
  3. Фрукти, такі як яблуко, груша, диня, кавун, черешня без кісточок – містять багато вітамінів, мікроелементів та клітковини.

Але найкращим варіантом похвалити, відволікти або просто порадувати свого улюбленця будуть собачі або котячі ласощі.

Що потрібно знати абсолютно всім господарям:

  1. Раз на рік тваринам необхідно здавати аналіз калу і крові, щоб зрозуміти, чи підходить харчування і чого в кормі не вистачає.
  2. Не можна різко переходити з “натуралки” на корм і назад, оскільки для організму тварини – це величезний стрес.
  3. Якщо ви вирішили змінити харчування, то через 2 тижні після введення нового раціону потрібно здати аналізи.

IMG 20240501 213030 443

Допис підготувала Марія ОСТАПОВА, студентка

3 курсу факультету ветеринарної медицини

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru