EN   UA

 КАФЕДРА БЕЗПЕКИ ВИРОБНИЦТВА ТА МЕХАНІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ТВАРИННИЦТВІ


logo
Завідувач кафедри
, кандидат технічних наук, доцент, доктор філософії 
Чайковський Борис Петрович

Тел. (032) 239-26-98
Електрона адреса кафедри: bmech@lvet.edu.ua  bvmtp@ukr.net

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Cтарший викладач кафедри безпеки виробництва та механізації технологічних процесів у тваринництві І.Г.Ярошович 7 листопада провів відкрите заняття з дисципліни "Основи української державності, культури та духовності" на тему "Обряди і традиції бойківських весіль" для студентів IV курсу біолого-технологічного факультету.

Бойківське весілля відрізняється від обрядів, які побутують в інших регіонах України. Він дуже цікаво розповів про основні обряди на весіллі. про "Добридень" (“Добридень” – музика, яку музиканти грають під вікном), а молоді (молодий або молода) з дружбами сидять за столом, склавши праву руку хресним знаменням ( для здійснення хресного знамення, великий, вказівний і середній пальці правої руки складаються разом, а безіменний і мізинець притискаються до долоні. Складені один з одним пальці символізують віру в Святу Трійцю: Отця, Сина і Святого Духа. Притиснуті до долоні пальці означають божественну і людську природу Сина Божого) тримають на хлібі, а ліву руку кладуть в тарілку із свяченою водою. “Добридень” музиканти грають тільки до обіду (до 13.00 год. дня). Під час музичного виконання “добриденя”, якщо грають у молодої, то її на коліна кладуть хлопчика. Мелодія “добриденя” програється 12 разів, щоразу після її завершення, один із музикантів віншує. Згодом староста дякує музикантам і запрошує їх до хати заграти коломийки, щоб діти затанцювали молодим. Коли діти танцють, староста засіває їх цукерками, які діти згодом збирають. І.Г.Ярошович також розповів про благословення батьками молодих, про дійства, які відбуваються у домі молодої та молодого, про “балець” (“балець” – це процес дарування молодою подарунків родині молодого), про “чіпчання” молодої (молодий знімає вельон з молодої і одягає на неї хустину).
Потім, якщо дійство відбувається у молодого, то їдуть у бояри за молодою, а в молодої вже чекають молодого. Тут відбувається благословення батьками і всі: молоді, батьки з обох боків та гості йдуть до церкви, де священник проводить обряд шлюбу.
Студенти та викладачі кафедри (на занятті були присутні декан біолого-технологічного факультету А.О.Бойко, заступник декана О.В.Крушельницька) з цікавістю слухали розповідь І.Г.Ярошовича і дивились відео, як відбувалось одне з весіль у Бойківському краї. Усі зробили висновки, що українські (бойківські) традиції, зокрема, весілля, багаті на духовність, любов і повагу до рідних, вчать молодь цінувати та дотримуватись традицій і звичаїв.


Андрій Шалько, асистент кафедри безпеки виробництва та механізації
технологічних процесів у тваринництві

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru