EN   UA

 КАФЕДРА БЕЗПЕКИ ВИРОБНИЦТВА ТА МЕХАНІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ТВАРИННИЦТВІ


logo
Завідувач кафедри
, кандидат технічних наук, доцент, доктор філософії 
Чайковський Борис Петрович

Тел. (032) 239-26-98
Електрона адреса кафедри: bmech@lvet.edu.ua  bvmtp@ukr.net

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1715846757796

Колектив кафедри безпеки виробництва та механізації технологічних процесів у тваринництві вітає всіх українців з цим святом.

В Україні у третій четвер травня відзначається національне свято – День вишиванки! Цього року воно припало на 16 травня. Вишиванка – це символ єдності, патріотизму і національної гідності, яка демонструє нашу величну спадщину, яка передається з покоління у покоління.

Сьогодні, коли на нашій землі йде війна з жорстоким агресором, який не цурається знищувати нас, ми повинні докласти всіх зусиль, аби показати світові, що ми народ з давньою та цікавою культурою, яку бережемо не одне десятиліття. Вишиванка є нашою культурною зброєю, яку треба як оберігати, так і використовувати. Саме тому ми одягаємо вишитий одяг і на свята, і в будень, вишиваємо та використовуємо рушники й серветки у побуті та на подарунки.

Сьогоднішнє свято несе у собі багатовікову мудрість, закодовану у візерунках вишиванок, є символом живого нескореного духу України, символом єдності та патріотизму, своєрідним оберегом та духовною запорукою перемоги України.

 

Декілька цікавих фактів про вишиванку:

  1. Дівчата навчалися вишивати з 5 років. Цікавим є те, що юна рукодільниця уже у 5 років уміла тримати голку з ниткою, оздоблювати одяг найпростішими швами.
  2. Колір ниток для вишивки закріплювали тістом. Цікавий факт: до появи штучних анілінових барвників вишивальниці використовували винятково природні фарби у вигляді відварів, настоянок із трав, кори, квітів, соку плодів. Наприклад, усі відтінки жовтого отримували з пшеничної соломи. Цікаво, що аби тон був золотим, ці нитки запікали у житньому тісті. Термічна обробка у поєднанні з опарою закваски фіксували відтінок на віки.
  3. Вишиванки мали розподіл за кольором. Чорні вишиванки одягали лише чоловіки. Цікаво: Сині вишиті сорочки були у гардеробі жінок, які не хотіли чи не могли народжувати, або маленьких дівчаток до 12 років.
  4. Вишиванка зображена на двадцятигривневій купюрі. А точніше Іван Франко у вишитій сорочці. Цікаво: письменник першим серед інтелігенції пропагував вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами.
  5. Одним із найоригінальніших видів вишиванок вважають борщівську. Така сорочка рясно розшита чорними нитками. Є легенда, що коли турки та татари знищили майже всіх чоловіків у Борщівці, жінки цього та сусідських поселень протягом кількох поколінь одягали саме такі чорно-білі сорочки на знак скорботи та смутку.

Бережімо нашу спадщину, підтримуймо наші давні традиції та популяризуймо їх!

Допис підготував Іван ЯРОШОВИЧ, старший викладач

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru