EN   UA

 КАФЕДРА БЕЗПЕКИ ВИРОБНИЦТВА ТА МЕХАНІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ТВАРИННИЦТВІ


logo
Завідувач кафедри
, кандидат технічних наук, доцент, доктор філософії 
Чайковський Борис Петрович

Тел. (032) 239-26-98
Електрона адреса кафедри: bmech@lvet.edu.ua  bvmtp@ukr.net

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

IMG 5777

19 жовтня 2024 року у Варшавському університеті природничих наук на факультеті розведення, біоінженерії та захисту тварин спільно із товариством «Тварини для людей» відбулася Міжнародна конференція під назвою «Коти, осли, кури та інші види на практиці. Як тварини змінюють терапію?». Представником від Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького була доцент кафедри безпеки та механізації технологічних процесів у тваринництві Юліана Білаш, яка виступила з доповіддю «Пет-терапія: як тварини нас лікують».

У доповіді висвітлено пет-терапію як напрям психології, у якому використовують взаємодію тварин із людьми у стресових ситуаціях, як, наприклад, на сьогоднішній день під час російсько-української війни.

 

Пет-терапія (з англ. pet-therapy) – це напрям психології та психотерапії, який використовують при лікуванні взаємодії пацієнтів з тваринами (собаками, кішками, кіньми, кроликами, птахами тощо). Назва «pet» з англійської перекладається, як «улюблена тварина», «домашній улюбленець». Для позначення цього напряму так само використовують термін анімалотерапія і зоотерапія. Цей напрям терапії активно став розвиватися в 60-х роках ХХ століття в США і звідти почав поширюватися по всьому світу. Одним із різновидів зоотерапії є каністерапія – лікування дорослих і дітей за допомогою спеціально відібраних і навчених собак-терапевтів, яка поступово завойовує все більшу і більшу популярність у нашій країні. Про те, що тварин можна застосовувати при лікуванні тих чи інших недуг, люди знали ще в сивудавнині: в Стародавній Юдеї кращими докторами тваринного світу вважалися птиці, а в Греції ще Гіппократ рекомендував здійснювати тривалі прогулянки верхи на конях для оздоровлення і зміцнення організму. Щось схоже на сучасну пет-терапію застосовували при лікуванні пацієнтів у психіатричній клініці Йорк-Ретрит в Англії у кінці XVIII століття, при клініці утримували також голубів, кішок, собак і кроликів.

У доповіді була використана презентація, в якій висвітлено інформацію про основні види тварин, яких використовують у пет-терапії та їхній вплив на здоров’я людини; показано багато фотоматеріалу, різні цікаві ключові факти з пет-терапії.

Під час конференції відбувся виступ всесвітньо відомого спікера Денніса Тернера (Dennis C. Turner) зі Швейцарії, який прочитав лекцію на тему «Що відбувається у сфері відносин між людиною та тваринами. Загальні міркування щодо фермерських тварин». Професор Тернер поділився своїми останніми дослідженнями та спостереженнями, які проливають нове світло на взаємодію між людьми та сільськогосподарськими тваринами в контексті терапії.

Доктор Крістін Олсен з Норвегії обговорила тему культивування зв’язку між людьми і тваринами. Вона продемонструвала, як програми AAS можуть бути взаємовигідними, покращуючи якість життя як людей, так і тварин. Також прозвучав виступ про результати досліджень програм підтримки тварин (AAS). Професор Аліна Русу з Румунії представила новітні концепції та переваги послуг з догляду за сільськогосподарськими тваринами.

Доктор Аґнєшка Борута представила тему «Образ тварин, створений у соціальних мережах. Якими ми бачимо тварин і якими вони є насправді?» та розкрила, як соціальні медіа формують наше сприйняття тварин і як це впливає на взаємодію людей і тварин.

Маґда Новарецька-Пйонтек представила поведінкові тести, що вивчають особистість тварини, а також поділилася методикою, як відбирати та готувати тварин до терапевтичної роботи, забезпечуючи при цьому їхнє благополуччя.

Конференція організована на високому рівні, серед запрошених доповідачів було багато відомих спеціалістів, що створило сприятливі умови для спілкування та обміну досвідом. Однією з основних переваг конференції вважаю наявність практичних прикладів, які підтверджували ефективність пет-терапії. Це допомогло зрозуміти, як такі програми можуть працювати на практиці, і я замислилася над тим, як їх можна адаптувати у моїй професійній чи особистій діяльності.

За участь у цьому науковому заході представниці від Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, доценту кафедри безпеки та механізації технологічних процесів у тваринництві Юліані Білаш вручено сертифікат учасника Міжнародної конференції Європейського Союзу.

Загалом конференція залишила позитивні враження, розширила мій кругозір і дала багато матеріалу для роздумів та подальшої роботи.

MyCollages 1

Допис підготувала Юліана БІЛАШ, доцент кафедри безпеки та механізації технологічних процесів у тваринництві

 

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru