EN   UA

emblema

ФАКУЛЬТЕТ  ВЕТЕРИНАРНОЇ  МЕДИЦИНИ

Декан, доцент, кандидат ветеринарних наук   Стронський Юрій Степанович

Заступники декана:
доцент, кандидат ветеринарних наук Леньо Юрій Михайлович
професор, доктор ветеринарних наук Максимович Ігор Андрійович

доцент, кандидат ветеринарних наук  Івашків Роман Миронович 

fb     іnstagram     vstupp

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1 14

Цукровий діабет – це захворювання, за якого організм не може ефективно використовувати глюкозу з крові через нестачу або неправильну роботу гормону інсуліну. Це хронічне захворювання, тобто воно має довгий перебіг і, як правило, симптоми якого не зникають повністю.

Яких типів буває цукровий діабет?

Загально цукровий діабет поділяють на І та ІІ тип. І тип – викликаний аутоімунною відповіддю організму, яка руйнує бета-клітини підшлункової залози, що виробляють цей гормон. ІІ тип – нездатність організму сприймати інсулін у достатній кількості через вироблення резистентності.

 

Чи хворіють коти на цукровий діабет?

Так, коти страждають майже виключно на цукровий діабет ІІ типу, який характеризується зниженням реакції організму на інсулін – інсулінорезистентністю.

Що може сприяти розвитку цього захворювання?

Існує безліч чинників, які можуть сприяти розвитку цукрового діабету ІІ типу, однак основними причинами прояву є: генетична схильність, ожиріння, незбалансоване харчування, застосування певних груп лікарських препаратів (наприклад, стероїдів) та супровідні захворювання (панкреатит, гормональні розлади).

2 12

Як прогресує ця хвороба?

У котів спочатку розвивається резистентність до інсуліну, роль якого полягає в зниженні рівня цукру в крові. Високий рівень глюкози в крові має токсичну дію на клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін, – це призводить до зменшення кількості цього гормону. Глюкоза є “паливом” для клітин, але при виробленні інсулінорезистентності цей процес унеможливлюється, що призводить до втрат енергії у клітинах. Відповідно, знижений рівень інсуліну спричиняє ще більше підвищення рівня цукру в крові та водночас перешкоджає клітинам організму отримувати необхідну їм енергію. Саме поєднання високого рівня цукру в крові та нездатності використовувати наявну енергію викликає клінічні ознаки, які лікарі ветеринарної медицини розпізнають у випадках цукрового діабету.

Які ознаки того, що в кота може бути цукровий діабет?

Основними симптомами цієї недуги є: підвищена спрага та апетит, стрімке зниження маси тіла, часті позиви до сечовипускання та розвиток вторинних захворювань сечовидільної системи на фоні розмноження бактерій.

3 10

Чому при цукровому діабеті кіт багато їсть, але продовжує втрачати масу?

Втрата ваги відбувається внаслідок нездатності використовувати глюкозу крові для отримання енергії. Щоб компенсувати це, організм починає використовувати жири та білки, що призводить до розпаду та втрати як жирових запасів, так і власне м’язів.

Який нормальний показник рівня глюкози в крові котів?

Нормальний рівень глюкози у крові котів становить 3,4–6,1 ммоль/л.

Як діагностувати цю хворобу?

Лікар ветеринарної медицини ставить діагноз, опираючись на ці клінічні ознаки та показники глюкози у крові й сечі, які визначають за допомогою лабораторних методів. Незначною складністю в діагностиці діабету є те, що у котів часто спостерігається тимчасове підвищення рівня цукру в крові внаслідок стресу – так звана стресова гіперглікемія. Як правило, цей “стрибок” є настільки короткочасним, що не призводить до потрапляння глюкози в сечу, і тому вимірювання рівня глюкози в сечі є невід’ємною частиною діагностики, щоб запобігти постановці неправильного діагнозу.

Що робити, якщо у мого кота цукровий діабет?

Цукровий діабет ІІ типу в котів – це не вирок, адже його можна ввести у стан ремісії. Ремісія – це стан, за якого організм кота знову може регулювати та підтримувати нормальній рівень цукру в крові без інсулінових ін’єкцій.

Як досягнути стану ремісії?

– Для досягнення бажаного результату лікар ветеринарної медицини повинен виконати наступне: швидко поставити діагноз, почати якісну інсулінову терапію, налагодити постійний та частий контроль глюкози в крові впродовж дня, призначити спеціальну дієту та встановити норму фізичних навантажень. Опікуни своєю чергою зобов’язані дотримуватися усіх настанов і рекомендацій. У випадку, якщо за 6 місяців лікування цукровий діабет ІІ типу у кота не переходить у стан ремісії, такий випадок класифікують як той, що вимагає використання інсулінових ін’єкцій до кінця життя тварини.

Якщо цукровий діабет у кота перейде у стан ремісії, чи можливим є те, що згодом симптоми проявляться знову?

У котів, які починають входити в ремісію, лікування інсуліном можна поступово зменшити і зрештою припинити. Але важливо відзначити, що у тварин, у яких настала ремісія, у майбутньому часто знову розвивається діабет – із вірогідністю релапсу 25–30 %, тому необхідний постійний моніторинг опікунів тварин у домашніх умовах, навіть після припинення лікування.

Як самостійно контролювати рівень глюкози у крові кота?

Нині існує великий вибір зручних “домашніх” глюкометрів зі спеціальними автоматизованими колючими ручками і тест-смужками. Для виконання цього дослідження необхідна мінімальна кількість крові, яку зазвичай відбирають із кровоносних судин, що пролягають по краю вух.

4 8

5 6

6 5

Чи варто лікувати цукровий діабет у кота?

Звісно! Адже коти, які проходять ефективне лікування цукрового діабету, після встановлення діагнозу можуть жити дуже довго. З огляду на те, що цукровий діабет частіше зустрічається у літніх кішок, тривалість їхнього життя є довгою, а якість – від задовільної до дуже доброї.

Допис підготувала Анна СОБОЛЄВА,
здобувачка вищої освіти ІІІ курсу факультету ветеринарної медицини

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru