EN   UA

emblema

ФАКУЛЬТЕТ  ВЕТЕРИНАРНОЇ  МЕДИЦИНИ

Декан, доцент, кандидат ветеринарних наук   Стронський Юрій Степанович

Заступники декана:
доцент, кандидат ветеринарних наук Леньо Юрій Михайлович
професор, доктор ветеринарних наук Максимович Ігор Андрійович

доцент, кандидат ветеринарних наук  Івашків Роман Миронович 

fb     іnstagram     vstupp

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Мурах часто сприймають як небажаних гостей вдома або на городі, але вони можуть бути незвичайними та цікавими домашніми улюбленцями. Заведення формікарію в домашніх умовах може бути не тільки захоплюючим, але й навчальним досвідом як для малечі, так і для дорослих. Ось декілька причин, чому мурахи заслуговують на вашу увагу, а також кілька порад з власного досвіду щодо їх розведення та утримання.

То що ж таке формікарій?

Формікарій – це штучне спорудження для утримання мурах, тобто «штучний мурашник». Він імітує природні умови, в яких живуть ці комахи, дає можливість спостерігати за їхньою поведінкою, структурою колонії та іншими цікавими аспектами життя. Формікарії бувають різних типів, найбільш поширені: гіпсовий, акриловий та дерев’яний.

Чому мурахи стають популярними домашніми улюбленцями?

Мурахи є високоорганізованими істотами, які живуть у складних соціальних структурах. Спостерігати за їхніми повсякденними справами, такими як: збирання їжі, полювання, будівництво мурашника та виховання потомства, може бути надзвичайно цікаво. Їм не потрібно багато місця вдома, чи складного догляду.

 

Що потрібно, щоб завести мурах вдома?

  1. Вибір виду мурах.

Перш за все, потрібно вибрати вид мурах, яких ви хочете утримувати. Різні види мають різні потреби в умовах утримання. Наприклад, види, які живуть у помірних кліматичних зонах, є більш пристосованими для утримання вдома. Для початківців, на мою думку, добре підійдуть: Чорний садовий мураха (Lasius Niger) або ж Мураха-жнець степовий (Messor Structor).

  1. Знайти королеву або придбати колонію.

Ви можете придбати вже сформовану колонію мурах або ж вибрати цікавіший метод – знайти королеву та сформувати колонію самотужки. Найпоширеніший вид у наших широтах це Чорний садовий мураха, він добре підходить для початківців. Щоб знайти королеву, потрібно дочекатись їхнього вильоту з мурашників. Саме в цього виду виліт починається зі середини травня та триває до кінця липня. Найкраще починати пошук у теплий день після дощу. Щоб знайти хорошу та здорову королеву, яка зможе сформувати колонію, раджу обрати місця за містом подалі від населених пунктів.

Як відрізнити королеву від звичайних робочих мурах. Матка буде помітно більшою від робочих, має потовщення в грудному відділі, та доволі велике черевце. Фото порівняння королеви та робочих особин.

images 3

Після того як ви спіймаєте матку, їй потрібно підготувати інкубатор, де вона зможе завести потомство.

Для цього вам знадобиться скляна пробірка, яку треба заповнити водою на 30–35 %. Цей резервуар з водою необхідно відокремити від житлової частини ватою, яку треба добре скрутити та щільно зафіксувати у пробірці. Вхід також закрити ватою, яку потрібно скрутити менш щільно, щоб мурашки мали доступ повітря, але не змогли втекти з інкубатора. Ось як це має виглядати.

1unnamed

Матка обов’язково має бути без крил, це свідчить, що вона запліднена, адже після спарювання зі самцем вона скидає крила. Королева з крилами не зможе давати потомство. Отож, якщо вам все вдалося, королеву потрібно залишити в темному місці та не турбувати її, рідко (орієнтовно раз на тиждень–два) даючи маленьку краплю цукру, розведеного у воді за пропорцією 1:3, де одна частина цукру та три частини води. Після появи перших робочих, годування потрібно проводити частіше, додаючи до раціону білковий корм. Це можуть бути кормові комахи. Найзручніше завести невелику колонію жука-знахаря та використовувати його личинок для годування. Не варто давати комах з вулиці, оскільки вони можуть заразити вашу колонію паразитами, такими як кліщі.

Коли кількість робочих збільшиться до 60–70 особин, їх можна заселяти у формікарій, за меншої кількості мурах, цього робити не варто, бо вони можуть не виносити сміття з житлової зони, де згодом заведеться цвіль, а це призведе до загибелі всієї колонії.

  1. Вибір формікарію.

Вибір формікарію – це наступний важливий крок. Раджу придбати вже готовий мурашник, оскільки виготовити самостійно житло для мурашок зі всіма необхідними умовами для їх існування доволі важко. Для вищезазначених видів найбільше підходять гіпсові та акрилові формікарії. Їх потрібно постійно зволожувати згідно з інструкцією та підтримувати чистоту на арені.

DSCN8021R

Гіпсовий формікарій

IMG 20240614 043143

Акриловий формікарій

  1. Утримання та догляд.

Мурахам потрібні певні умови для комфортного життя:

Температура та вологість. Оптимальна температура та вологість залежать від виду мурах. Зазвичай це близько 18–20֯ С та вологість повітря 50–70 %.

Освітлення. Обов’язково уникайте прямого сонячного світла, яке може призвести до загибелі колонії.

Харчування комах сильно варіюється і залежить від виду. Наприклад, основний раціон для Lasius Niger ‒ це цукрові сиропи та живі комахи, інколи фрукти ‒ полуниця, банан, яблуко, окрім цитрусових. Не варто давати мурахам їжу «зі столу» ‒ цукерки, ковбасу та інші продукти.

Підтримання чистоти. Мурашки виносять залишки коконів, їжі та мертвих мурах на арену та складують в одному місці, яке треба періодично чистити.

Дотримання цих простих правил допоможе вам створити комфортні умови для життя та розвитку колонії.

Висновок. Утримання мурашок у домашніх умовах – це захоплюючий спосіб дізнатися більше про їхнє життя. Вони демонструють складну соціальну організацію та поведінку, що робить їх цікавими для спостереження і дослідження. З правильним доглядом формікарій може стати унікальним та пізнавальним додатком до вашого дому.

Допис підготував Богдан МАРКО, здобувач 2 курсу факультету ветеринарної медицини

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru