EN   UA

01

КАФЕДРА ФАРМАКОЛОГІЇ ТА ТОКСИКОЛОГІЇЇ

Завідувач кафедри, професор, доктор ветеринарних наук, член-кореспондент НААНУ  Гунчак Василь Михайлович 

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Промоцію культурно-історичної спадщини можна реалізовувати у різні способи – головне, щоб це давало позитивні ефекти. Цісарсько-королівська ветеринарна школа у Львові була відкрита 1881 року й отримала статус вищої школи (академії) з відповідним збільшенням штату та фінансування уже в 1896 році.

Працюючи у важких умовах без світла, води та газу, професорам школи вдавалося досягати неймовірних результатів, про що свідчить збережена на кафедрі фармакології та токсикології колекція мікропрепаратів лікарської рослинної сировини періоду 1881–1897 років.

1

 

До збереження та передання цієї колекції сучасникам долучилося кілька поколінь професорів Вищої ветеринарної школи у Львові. Ці мікропрепарати передавалися від професора Петра Зайфмана – першого директора школи (1881–1883 років) до професора Йозефа Шпільмана – директора та ректора школи (1884–1896 років), Антонія Баранського (1899–1906 років), Адольфа Гізельта – першого керівника незалежної кафедри фармакології та токсикології, професора (1906–1930 років), який добровільно пішов у Львівське гетто і більше ніколи не повернувся, Вікентія Сковронського – професора, який понад 40 років очолював кафедру фармакології та токсикології і відчув на собі усі перипетії глобальних територіальних змін Львова (1930–1972 роки), професора Зіновія Скородинського, який передав ці мікропрепарати для нас сучасників (1972–1984 роки).

Цінність колекції полягає у якості мікропрепаратів, які до сьогодні відображають яскраві кольори зображення, незважаючи на свій вік.

Ця колекція стала основою для розробки та друку фотокартин – а як результат спільної виставки “Війна. Солідарність. Співпраця”, організованої у співпраці з художницею, лікарем Соломією Ковтун у межах проєкту VetHeritage.

Ці мікропрепарати стали основою для розроблення та друку унікальних шовкових хустин, які відображають не лише красу внутрішнього світу рослини, але і якість мікропрепарату, якому майже 150 років.

Головною метою цієї акції є привернення уваги, захист та популяризація культурно-історичної спадщини ветеринарної медицини українського та польського народів.

Колекцію хустин презентовано на конференціях у бібліотеках Університету Миколая Коперніка у Торуні та Вармінсько-Мазурському Університеті.

Хустина шовкова, 100 см × 100 см. Рекомендоване прання: ручне, 30 °С. Хустина в єдиному екземплярі, інших копій не передбачено.

2

Післямова. Дякуємо Програмі транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020 Європейського інструменту сусідства, в рамках якої успішно реалізовано проєкт “Iнноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя” – VetHеritage, що стало трампліном для реалізації нових ідей.

Ідея: Алла Винярська, кординатор проєкту “Інноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя” – VetHeritage.

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru