Історія
- Деталі
-
Опубліковано: 05 листопада 2018
-
Перегляди: 2609
Витоки історії кафедри технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів починаючи з 1994 року, але викладання науки про м’ясо сягає початків відкриття Ветеринарної школи у Львові ще з 1881 року. Перші студенти школи слухали на третьому курсі науку про огляд худоби та м’яса, який читав професор Антоній Баранський. Після нього лекції з науки про м’ясо вели професори Ян Прус, Мечислав Грабовський, Теофіль Голобут, а передусім Альфред Травінський, який викристалізував цю дисципліну і став творцем окремої кафедри під назвою «Наука про продукти харчування тваринного походження».
З огляду на те, що у 1991 р. в тодішній академії було створено санітарно-технологічний факультет із новими спеціальностями і спеціалізаціями технологічного і ветеринарно-санітарного профілю, виникла потреба створити нові кафедри. Однією з новостворених стала кафедра технології переробки м’яса і молока, де читався цілий ряд дисциплін із технології м’ясних і молочних продуктів. У кінці грудня 1995 р. через великий обсяг роботи та для завершення технологічної підготовки майбутніх спеціалістів різних спеціальностей, кафедри переробки м’яса і молока було розділено на дві: кафедра технології м’яса і м’ясних виробів, першим завідувачем і засновником якої став академік Української технологічної академії, доктор ветеринарних наук, професор Береза Іван Григорович.
У 1999 році на кафедрі було відкрито спеціалізацію «Технологія шкіри та хутра», а в 2001 році була відкрита нова спеціальність «Технологія жирів та жирозамінників».
Від червня 2004 року по жовтень 2011 року кафедру очолював доктор технічних наук, професор Ощипок Ігор Миколайович.
З 1 листопада 2011 року кафедру очолює доктор ветеринарних наук, професор Паска Марія Зіновіївна.
З 01 вересня 2016 року по 01 липня 2018 року виконуючим обов’язків завідувача кафедри була кандидат сільськогосподарських наук доцент Басараб І.М.
З 01 липня 2018 року кафедрою завідує кандидат технічних наук, доцент Драчук У.Р.