EN   UA

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

Орієнтовний перелік тем курсових робіт по дисциплінах

Біологія клітини з основами молекулярної біології:

  1. Морфологічні та біохімічні відмінності клітинної стінки ґрунтових бактерій та актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  2. Морфологія спорангіїв та спор ґрунтових мікроскопічних грибів та актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за участі цих організмів.
  3. Морфологія спорангіїв та спор актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за участі цих організмів.
  4. Морфологічні та біохімічні відмінності колоній ґрунтових мікроскопічних грибів та актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  5. Морфологічні та біохімічні відмінності колоній бактерій зразка біогумусу, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  6. Ідентифікація різних родів дріжджів, ізольованих з ґрунту за морфологічними ознаками колоній.
  7. Ідентифікація ґрунтових         стрептоміцетів,         характеристика

біотехнологічних процесів за їх участі.

  1. Методи ідентифікації мікроскопічних грибів - об’єктів біотехнології.
  2. Дослідження взаємодії стрептоміцетів та Debaryomyces hansenii.
  3. Дослідження взаємодії стрептоміцетів та Bacillus cereus.
  4. Дослідження взаємодії стрептоміцетів та Bacillus subtilis.
  5. Методи приготування постійних мікропрепаратів, ізольованих з ґрунту мікроорганізмів, їх аналіз.
  6. Грампозитивні роди ґрунтових бактерій, їх значення у формуванні біогумусу.
  7. Грамнегативні роди ґрунтових бактерій, їх значення у формуванні біогумусу.
  8. Ізолювання ґрунтових стрептоміцетів, їх роль у формуванні біогумусу.
  9. Ідентифікація ґрунтових мікроскопічних грибів, їх роль у формуванні біогумусу.
  10. Методи кріоконсервування стрептоміцетів - об’єктів біотехнології.
  11. Дослідження впливу температури на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  12. Дослідження значення додаткового внесення до середовища мікро-, макроелементів на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  13. Дослідження додаткового внесення до середовища глюкози на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  14. Порівняння росту стрептоміцетів на стандартних середовищах різного складу, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  15. Порівняння росту стрептоміцетів на різних середовищах з високим вмістом целюлози, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
  16. Дослідження додаткового внесення до      середовища розчинного

крохмалю на швидкість         накопичення     біомаси стрептоміцетів,

характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.

  • Аналіз різноманіття мікробіому молочного продукту.
  • Приготування постійного мікропрепарату поперечних зрізів гібрида червоного каліфорнійського черв’яка - об’єкта біотехнології вермікультивування.

Загальна біотехнологія:

  1. Основні вимоги до промислових та промислово-перспективних продуцентів біологічно активних речовин.
  2. Поверхневий та глибинний способи культивування клітин мікроорганізмів.
  3. Біотехнологічна реалізація типових способів безперервного культивування.
  4. Біотехнологічна реалізація типових способів періодичного культивування.
  5. Особливості біотехнології одержання кормового білка.
  6. Особливості біотехнології одержання білково-вітамінних концентратів (БВК).
  7. Поверхневий та глибинний спосіб культивування клітин мікроорганізмів з метою одержання товарної продукції з метаболітів.
  8. Особливості технології одержання органічних кислот за допомогою мікроорганізмів (молочна, оцтова, цитринова).
  9. Біохімічні основи та технологія мікробіологічного виробництва амінокислот (глутамінової кислоти, лізину і триптофану).
  10. Основи біотехнології виробництва вітамінів В3 та В12.
  11. Основи мікробіологічного виробництво ферментних препаратів.
  12. Особливості мікробіологічного способу отримання амінокислот.
  13. Основи мікробіологічного виробництва антибіотиків.
  14. Особливості біотехнології одержання інсуліну генно-інженерним методом.
  15. Наукові основи біотехнології культивування тваринних клітин.
  16. Біотехнологічні методи при очищенні промислових стічних вод (аеробні і анаеробні способи очищення стоків).
  17. Сучасні та новітні напрямки розвитку біотехнології та біотехнологічної промисловості.
  18. Культивування калюсних та суспензійних культур з метою одержання продуктів вторинного синтезу (алкалоїдів, глікозидів, ефірної олії, стеринів).
  19. Культивування мікроорганізмів та оцінка ферментаційного процесу одержання біопродукції.
  20. Технологічне забезпечення біотехнологічних процесів.
  21. Особливості біотехнології одержання інсуліну генно-інженерним методом.
  22. Особливості біотехнології одержання соматотропіну генно-інженерним методом.
  23. Мікроводорості: перспективи використання в біотехнології.
  24. Біотехнологія отримання мікробних ліпідів.
  25. Використання об’єктів рослинного походження для створення біотехнологічних продуктів.
  26. Особливості використання клітин і тканин безхребетних для одержання біологічно активних речовин.
  27. Стовбурові клітини: сучасний напрямок у створенні лікарських препаратів у біотехнології.
  28. Особливості біотехнології отримання біомаси водоростей.
  29. Найпростіші як нетрадиційні об’єкти біотехнології.

Промислова біотехнологія:

  1. Біопродукція та ринки збуту біопродукції в Україні та світі.
  2. Нові тренди у фармації: генерики та їх використання як заміна лікарських препаратів.
  3. Біотехнологія харчових білкових продуктів.
  4. Біотехнологічні речовини для потреб людини.
  5. Фітобіотехнологія як складова частина біотехнології.
  6. Біоетика та біобезпека застосування біотехнологічних методів у промисловості.
  7. Кисломолочні продукти і лікувальні препарати на основі живих культур біфідо-і молочнокислих бактерій.
  8. Нові напрямки створення вакцин.
  9. Пробіотики у годівлі тварин.
  10. Використання біотехнології для зниження антибіотикорезистентності.
  11. Використання ферментів в народному господарстві.
  12. Інженерно технічне забезпечення біотехнології.
  13. Біотехнологія ферментованих напоїв.
  14. Сировина та методи одержання харчового спирту та біоетанолу.
  15. Ферментація молока та одержання кисломолочних продуктів (сирів або сирних продуктів).
  16. Генна інженерія в медицині та медичні біопрепарати.
  17. Одержання хлібопекарських дріжджів.
  18. Сироваріння та твердофазна ферментація при одержанні голандських сирів.
  19. Цукрозамінники та полісахариди біотехнологічного виробництва.
  20. Біотехнологія амінокислот (харчових, кормових, медичних, діагностичних).
  21. Біотехнологія харчових кислот бродіння (молочної, пропіонової).
  22. Біотехнологія оксикарбонових кислот (лимонної).
  23. Біотехнологія кето карбонових кислот.
  24. Класифікація підприємств за застосуванням біопроцесів та біотехнологічних методів.
  25. Біотехнологія каротиноїдів.
  26. Біотехнологія стероїдів.
  27. Біосурфуктанти та детергенти (миючі засоби).
  28. Біотехнологія гіберелінів та стимуляторів росту.
  29. Біотехнологія гормонів.
  30. Біотехнологія преміксів.
  31. Вакцини для тваринництва.
  32. Аналіз розвитку біопродукція та біотехнології в країнах ЄС.
  33. Розвиток біотехнології в США.
  34. Розвиток та сучасний стан біотехнології в Японії.
  35. Становлення та розвиток біотехнології в Україні.
  36. Аеробне мікробіологічне очищення стічних вод.

Біотехнологія бродіння:

  1. Роль спиртового бродіння в харчовій промисловості (виноробство, пивоваріння, хлібопечення).
  2. Особливості метаболізму різних мікроорганізмів, що здатні до спиртового бродіння.
  3. Застосування гомоферментативного бродіння в косметології.
  4. Оптимізація процесів гомоферментативного бродіння для отримання цільових продуктів.
  5. Гомоферментативне бродіння у виробництві пробіотиків.
  6. Використання гетероферментативних бактерій для біоконсервації овочів.
  7. Оптимізація процесу молочнокислого бродіння, викликаного біфідобактеріями, для виробництва пробіотичних продуктів.
  8. Вплив молочнокислого бродіння на сенсорні властивості продуктів, збагачених біфідобактеріями.
  9. Використання яблучно-молочнокислого бродіння у виноробстві.
  10. Роль яблучно-молочнокислого бродіння у виробництві молочних продуктів.
  11. Використання молочнокислих бактерій для виробництва харчових добавок.
  12. Роль молочнокислих бактерій у формуванні аромату молочних продуктів.
  13. Порівняння різних штамів клостридій за їх здатністю до маслянокислого бродіння.
  14. Оптимізація процесу виробництва біоводню з використанням маслянокислих бактерій.
  15. Вплив маслянокислого бродіння на екосистеми та біорізноманіття.
  16. Роль маслянокислого бродіння в природних екосистемах.
  17. Виробництво біобутанолу та ацетону з відновлюваної сировини.
  18. Використання сільськогосподарських відходів як субстратів для маслянокислого бродіння.
  19. Роль бутандіолового бродіння у виробництві біопалива.
  20. Застосування бутандіолового бродіння у харчовій промисловості.
  21. Вплив бутандіолового бродіння на формування мікробіому кишківника.
  22. Змішане бродіння в природних екосистемах.
  23. Оптимізація процесів очищення стічних вод за допомогою змішаного бродіння.
  24. Застосування акрилатового шляху в біоенергетиці.
  25. Перспективи використання акрилатового шляху в харчовій промисловості.
  26. Оптимізація процесів бродіння для підвищення ефективності виробництва пропіонату.
  27. Перспективи використання сукцинат-пропіонатного шляху у біотехнології майбутнього.
  28. Застосування сукцинат-пропіонатного шляху в біоремедіації.
  29. Застосування метанового бродіння в біотехнології.
  30. Анаеробна дигестація біомаси.
  31. Особливості метаногенезу у жуйних.
  32. Ацетатне бродіння: біохімічні механізми та поширення у природі.
  33. Роль ацетатного бродіння в біоремедіації.
  34. Ацетатне бродіння як основа для створення замкнутих біотехнологічних систем.
  35. Роль асиміляційного відновлення сульфатів у бродильних процесах.
  36. Оптимізація умов для асиміляційного відновлення сульфатів у біотехнологічних процесах.
  37. Використання асиміляційного відновлення сульфатів для біоремедіації забруднених ґрунтів і вод.

Клітинні технології:

  1. Методи культивування мікроорганізмів. Поживні середовища для культивування культури мікроорганізмів.
  2. Особливості проліферації клітин мікроорганізмів у культурі.
  3. Методи культивування клітин вищих організмів. Калюсні і суспензійні культури клітин вищих рослин, методи їх отримання і галузь застосування.
  4. Злиття протопластів рослинних клітин. Гібридизація соматичних клітин рослин.
  5. Культивування тваринних клітин. Прийоми культивування в суспензійній культурі і в адгезованому стані.
  6. Культивування тваринних клітин. Вимоги до якості і складу поживних середовищ. Первинні та трансформовані культури.
  7. Маркери ембріональних стовбурових клітин. Типи ембріональних стовбурових клітин.
  8. Апоптоз ембріональних стовбурових клітин та його значення. Переваги та недоліки застосування ембріональних стовбурових клітин на практиці.
  9. Методичні підходи щодо одержання одношарових первинних культур клітин.
  10. Біотехнологічні аспекти одержання гібридних клітин та гібридом.
  11. Технологія одержання моноклональних антитіл.
  12. Химеризм. Одержання химерних тварин.
  13. Пересадка ядер із соматичних клітин в енуклейовану яйцеклітину
  14. Одержання гомозиготних диплоїдних нащадків.
  15. Одержання трансгенних тварин.

Технологія виробництва та переробки сировини АПК для біоенергетики:

  1. Варіанти організації цеху із виробництва дизельного біопалива в сільськогосподарському підприємстві.
  2. Біотехнологічні методи щодо очищення стічних вод переробної промисловості.
  3. Основні технологічні процеси використання біомаси на енергетичні потреби.
  4. Сучасні аспекти щодо створення маловідходних та безвідходних виробництв одержання біопалива із сировини АПК.
  5. Класифікація органічних відходів АПК, як субстратів для одержання поновлювальних джерел енергії.
  6. Склад та основні конструкційні елементи технологічних ліній для виробництва дизельного біопалива із ріпакової олії.
  7. Сучасний стан і тенденції розвитку біогазових технологій із використанням органічних відходів АПК.
  8. Утилізація органічних відходів АПК з отриманням біопалива та добрив.
  9. Основні вимоги до технологічних процесів підготовки та використання рослинної біомаси як палива.
  10. Біоенергетична оцінка біоконверсії відходів АПК у біогаз.
  11. Технології та методи біоконверсії рослинної сировини. Біоконверсія лігноцелюлозних відходів.
  12. Основні енергетичні культури. Колекція енергетичних рослин.
  13. Вирощування водоростей на енергетичні потреби. Біопаливо третього покоління.
  14. Тенденції розвитку технологій і обладнання для виробництва та використання твердого біопалива.
  15. Особливості виробництва біоетанолу з рослинної сировини.

Застосування біоетанолу в якості автомобільного палива.

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru