Курсові роботи
- Деталі
-
Опубліковано: 16 грудня 2024
-
Перегляди: 31
Орієнтовний перелік тем курсових робіт по дисциплінах
Біологія клітини з основами молекулярної біології:
- Морфологічні та біохімічні відмінності клітинної стінки ґрунтових бактерій та актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Морфологія спорангіїв та спор ґрунтових мікроскопічних грибів та актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за участі цих організмів.
- Морфологія спорангіїв та спор актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за участі цих організмів.
- Морфологічні та біохімічні відмінності колоній ґрунтових мікроскопічних грибів та актиноміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Морфологічні та біохімічні відмінності колоній бактерій зразка біогумусу, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Ідентифікація різних родів дріжджів, ізольованих з ґрунту за морфологічними ознаками колоній.
- Ідентифікація ґрунтових стрептоміцетів, характеристика
біотехнологічних процесів за їх участі.
- Методи ідентифікації мікроскопічних грибів - об’єктів біотехнології.
- Дослідження взаємодії стрептоміцетів та Debaryomyces hansenii.
- Дослідження взаємодії стрептоміцетів та Bacillus cereus.
- Дослідження взаємодії стрептоміцетів та Bacillus subtilis.
- Методи приготування постійних мікропрепаратів, ізольованих з ґрунту мікроорганізмів, їх аналіз.
- Грампозитивні роди ґрунтових бактерій, їх значення у формуванні біогумусу.
- Грамнегативні роди ґрунтових бактерій, їх значення у формуванні біогумусу.
- Ізолювання ґрунтових стрептоміцетів, їх роль у формуванні біогумусу.
- Ідентифікація ґрунтових мікроскопічних грибів, їх роль у формуванні біогумусу.
- Методи кріоконсервування стрептоміцетів - об’єктів біотехнології.
- Дослідження впливу температури на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Дослідження значення додаткового внесення до середовища мікро-, макроелементів на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Дослідження додаткового внесення до середовища глюкози на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Порівняння росту стрептоміцетів на стандартних середовищах різного складу, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Порівняння росту стрептоміцетів на різних середовищах з високим вмістом целюлози, характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Дослідження додаткового внесення до середовища розчинного
крохмалю на швидкість накопичення біомаси стрептоміцетів,
характеристика біотехнологічних процесів за їх участі.
- Аналіз різноманіття мікробіому молочного продукту.
- Приготування постійного мікропрепарату поперечних зрізів гібрида червоного каліфорнійського черв’яка - об’єкта біотехнології вермікультивування.
Загальна біотехнологія:
- Основні вимоги до промислових та промислово-перспективних продуцентів біологічно активних речовин.
- Поверхневий та глибинний способи культивування клітин мікроорганізмів.
- Біотехнологічна реалізація типових способів безперервного культивування.
- Біотехнологічна реалізація типових способів періодичного культивування.
- Особливості біотехнології одержання кормового білка.
- Особливості біотехнології одержання білково-вітамінних концентратів (БВК).
- Поверхневий та глибинний спосіб культивування клітин мікроорганізмів з метою одержання товарної продукції з метаболітів.
- Особливості технології одержання органічних кислот за допомогою мікроорганізмів (молочна, оцтова, цитринова).
- Біохімічні основи та технологія мікробіологічного виробництва амінокислот (глутамінової кислоти, лізину і триптофану).
- Основи біотехнології виробництва вітамінів В3 та В12.
- Основи мікробіологічного виробництво ферментних препаратів.
- Особливості мікробіологічного способу отримання амінокислот.
- Основи мікробіологічного виробництва антибіотиків.
- Особливості біотехнології одержання інсуліну генно-інженерним методом.
- Наукові основи біотехнології культивування тваринних клітин.
- Біотехнологічні методи при очищенні промислових стічних вод (аеробні і анаеробні способи очищення стоків).
- Сучасні та новітні напрямки розвитку біотехнології та біотехнологічної промисловості.
- Культивування калюсних та суспензійних культур з метою одержання продуктів вторинного синтезу (алкалоїдів, глікозидів, ефірної олії, стеринів).
- Культивування мікроорганізмів та оцінка ферментаційного процесу одержання біопродукції.
- Технологічне забезпечення біотехнологічних процесів.
- Особливості біотехнології одержання інсуліну генно-інженерним методом.
- Особливості біотехнології одержання соматотропіну генно-інженерним методом.
- Мікроводорості: перспективи використання в біотехнології.
- Біотехнологія отримання мікробних ліпідів.
- Використання об’єктів рослинного походження для створення біотехнологічних продуктів.
- Особливості використання клітин і тканин безхребетних для одержання біологічно активних речовин.
- Стовбурові клітини: сучасний напрямок у створенні лікарських препаратів у біотехнології.
- Особливості біотехнології отримання біомаси водоростей.
- Найпростіші як нетрадиційні об’єкти біотехнології.
Промислова біотехнологія:
- Біопродукція та ринки збуту біопродукції в Україні та світі.
- Нові тренди у фармації: генерики та їх використання як заміна лікарських препаратів.
- Біотехнологія харчових білкових продуктів.
- Біотехнологічні речовини для потреб людини.
- Фітобіотехнологія як складова частина біотехнології.
- Біоетика та біобезпека застосування біотехнологічних методів у промисловості.
- Кисломолочні продукти і лікувальні препарати на основі живих культур біфідо-і молочнокислих бактерій.
- Нові напрямки створення вакцин.
- Пробіотики у годівлі тварин.
- Використання біотехнології для зниження антибіотикорезистентності.
- Використання ферментів в народному господарстві.
- Інженерно технічне забезпечення біотехнології.
- Біотехнологія ферментованих напоїв.
- Сировина та методи одержання харчового спирту та біоетанолу.
- Ферментація молока та одержання кисломолочних продуктів (сирів або сирних продуктів).
- Генна інженерія в медицині та медичні біопрепарати.
- Одержання хлібопекарських дріжджів.
- Сироваріння та твердофазна ферментація при одержанні голандських сирів.
- Цукрозамінники та полісахариди біотехнологічного виробництва.
- Біотехнологія амінокислот (харчових, кормових, медичних, діагностичних).
- Біотехнологія харчових кислот бродіння (молочної, пропіонової).
- Біотехнологія оксикарбонових кислот (лимонної).
- Біотехнологія кето карбонових кислот.
- Класифікація підприємств за застосуванням біопроцесів та біотехнологічних методів.
- Біотехнологія каротиноїдів.
- Біотехнологія стероїдів.
- Біосурфуктанти та детергенти (миючі засоби).
- Біотехнологія гіберелінів та стимуляторів росту.
- Біотехнологія гормонів.
- Біотехнологія преміксів.
- Вакцини для тваринництва.
- Аналіз розвитку біопродукція та біотехнології в країнах ЄС.
- Розвиток біотехнології в США.
- Розвиток та сучасний стан біотехнології в Японії.
- Становлення та розвиток біотехнології в Україні.
- Аеробне мікробіологічне очищення стічних вод.
Біотехнологія бродіння:
- Роль спиртового бродіння в харчовій промисловості (виноробство, пивоваріння, хлібопечення).
- Особливості метаболізму різних мікроорганізмів, що здатні до спиртового бродіння.
- Застосування гомоферментативного бродіння в косметології.
- Оптимізація процесів гомоферментативного бродіння для отримання цільових продуктів.
- Гомоферментативне бродіння у виробництві пробіотиків.
- Використання гетероферментативних бактерій для біоконсервації овочів.
- Оптимізація процесу молочнокислого бродіння, викликаного біфідобактеріями, для виробництва пробіотичних продуктів.
- Вплив молочнокислого бродіння на сенсорні властивості продуктів, збагачених біфідобактеріями.
- Використання яблучно-молочнокислого бродіння у виноробстві.
- Роль яблучно-молочнокислого бродіння у виробництві молочних продуктів.
- Використання молочнокислих бактерій для виробництва харчових добавок.
- Роль молочнокислих бактерій у формуванні аромату молочних продуктів.
- Порівняння різних штамів клостридій за їх здатністю до маслянокислого бродіння.
- Оптимізація процесу виробництва біоводню з використанням маслянокислих бактерій.
- Вплив маслянокислого бродіння на екосистеми та біорізноманіття.
- Роль маслянокислого бродіння в природних екосистемах.
- Виробництво біобутанолу та ацетону з відновлюваної сировини.
- Використання сільськогосподарських відходів як субстратів для маслянокислого бродіння.
- Роль бутандіолового бродіння у виробництві біопалива.
- Застосування бутандіолового бродіння у харчовій промисловості.
- Вплив бутандіолового бродіння на формування мікробіому кишківника.
- Змішане бродіння в природних екосистемах.
- Оптимізація процесів очищення стічних вод за допомогою змішаного бродіння.
- Застосування акрилатового шляху в біоенергетиці.
- Перспективи використання акрилатового шляху в харчовій промисловості.
- Оптимізація процесів бродіння для підвищення ефективності виробництва пропіонату.
- Перспективи використання сукцинат-пропіонатного шляху у біотехнології майбутнього.
- Застосування сукцинат-пропіонатного шляху в біоремедіації.
- Застосування метанового бродіння в біотехнології.
- Анаеробна дигестація біомаси.
- Особливості метаногенезу у жуйних.
- Ацетатне бродіння: біохімічні механізми та поширення у природі.
- Роль ацетатного бродіння в біоремедіації.
- Ацетатне бродіння як основа для створення замкнутих біотехнологічних систем.
- Роль асиміляційного відновлення сульфатів у бродильних процесах.
- Оптимізація умов для асиміляційного відновлення сульфатів у біотехнологічних процесах.
- Використання асиміляційного відновлення сульфатів для біоремедіації забруднених ґрунтів і вод.
Клітинні технології:
- Методи культивування мікроорганізмів. Поживні середовища для культивування культури мікроорганізмів.
- Особливості проліферації клітин мікроорганізмів у культурі.
- Методи культивування клітин вищих організмів. Калюсні і суспензійні культури клітин вищих рослин, методи їх отримання і галузь застосування.
- Злиття протопластів рослинних клітин. Гібридизація соматичних клітин рослин.
- Культивування тваринних клітин. Прийоми культивування в суспензійній культурі і в адгезованому стані.
- Культивування тваринних клітин. Вимоги до якості і складу поживних середовищ. Первинні та трансформовані культури.
- Маркери ембріональних стовбурових клітин. Типи ембріональних стовбурових клітин.
- Апоптоз ембріональних стовбурових клітин та його значення. Переваги та недоліки застосування ембріональних стовбурових клітин на практиці.
- Методичні підходи щодо одержання одношарових первинних культур клітин.
- Біотехнологічні аспекти одержання гібридних клітин та гібридом.
- Технологія одержання моноклональних антитіл.
- Химеризм. Одержання химерних тварин.
- Пересадка ядер із соматичних клітин в енуклейовану яйцеклітину
- Одержання гомозиготних диплоїдних нащадків.
- Одержання трансгенних тварин.
Технологія виробництва та переробки сировини АПК для біоенергетики:
- Варіанти організації цеху із виробництва дизельного біопалива в сільськогосподарському підприємстві.
- Біотехнологічні методи щодо очищення стічних вод переробної промисловості.
- Основні технологічні процеси використання біомаси на енергетичні потреби.
- Сучасні аспекти щодо створення маловідходних та безвідходних виробництв одержання біопалива із сировини АПК.
- Класифікація органічних відходів АПК, як субстратів для одержання поновлювальних джерел енергії.
- Склад та основні конструкційні елементи технологічних ліній для виробництва дизельного біопалива із ріпакової олії.
- Сучасний стан і тенденції розвитку біогазових технологій із використанням органічних відходів АПК.
- Утилізація органічних відходів АПК з отриманням біопалива та добрив.
- Основні вимоги до технологічних процесів підготовки та використання рослинної біомаси як палива.
- Біоенергетична оцінка біоконверсії відходів АПК у біогаз.
- Технології та методи біоконверсії рослинної сировини. Біоконверсія лігноцелюлозних відходів.
- Основні енергетичні культури. Колекція енергетичних рослин.
- Вирощування водоростей на енергетичні потреби. Біопаливо третього покоління.
- Тенденції розвитку технологій і обладнання для виробництва та використання твердого біопалива.
- Особливості виробництва біоетанолу з рослинної сировини.
Застосування біоетанолу в якості автомобільного палива.