Формування собівартості сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану
- Деталі
-
Опубліковано: 04 січня 2024
-
Перегляди: 637
04 січня 2024 року із ініціативи Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” у гібридному форматі участі відбувся круглий стіл “Формування собівартості сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану”. Цього року круглий стіл відбувся з нагоди 100-річчя від дня народження Олександра Олексійовича Сторожука, доктора економічних наук, професора, директора Інституту (1976–1987).
Участь у круглому столі взяли викладачі кафедри економіки підприємства, інновацій та дорадництва в АПК імені І. В. Поповича Павло Музика і Дмитро Соломонко.
Із вітальним словом до учасників круглого столу звернувся віцепрезидент НААН України, академік НААН, професор Юрій Лупенко, який розповів про значення Інституту в розробці методологічних підходів до розрахунку собівартості продукції в аграрному секторі.
Академік НААН, професор Олександр Шпичак у своєму виступі актуалізував питання ринкового середовища підприємств АПК і впливу на собівартість основних видів продукції.
Академік НААН, професор Петро Саблук окреслив основні віхи становлення і розвитку наукової школи інституту.
Провідний науковий співробітник Інституту Микола Кисіль у своєму виступі наголосив на основних аспектах оптимізації собівартості виробництва основних продовольчих культур.
Викладачі кафедри Павло Музика і Дмитро Соломонко під час круглого столу представили доповідь на тему: “Основні напрями інноваційного розвитку галузей тваринництва на регіональному рівні”. Важливу увагу у виступі викладачів Університету присвячено механізмам поглиблення співпраці на інноваційній основі освітньої та наукової сфери із громадськими інституціями в агропродовольчому підкомплексі на регіональному рівні. При цьому в агроформуваннях в умовах воєнного стану можуть зростати витрати, пов’язані із компенсацією відсутності працівників і на страхування ризиків.
У межах круглого столу відбулася жвава наукова дискусія й обговорення задля підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств у поствоєнний період.
Допис підготували: Павло Музика, Дмитро Соломонко, викладачі