EN   UA

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВА, ІННОВАЦІЙ ТА ДОРАДНИЦТВА В АПК  
імені професора І.В.Поповича

collage

 

Завідувач кафедри,

доктор економічних наук, професор Музика Павло Михайлович 

Контакти:
вул. Пекарська, 50, ауд 83-86

тел.:(032) 239-26-26,
E-mail: economyfem@gmail.com

 vstupp

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

23 березня на кафедрі економіки підприємства, інновацій та дорадництва в АПК імені І.В. Поповича університету відбулася відкрита лекція для студентів спеціальності 051 «Економіка» із питань розвитку соціальних кооперативів в Італії. Про досвід розвитку кооперації під час лекції розповів президент італійського Соціального кооперативу «Pausa Café» Марко Ферреро.

фото 1

 

В Італії важливим напрямом діяльності кооперативів є соціальний. Кооперативи створюють для виконання соціальних функцій через об’єднання і формування економічної бази для різних соціально вразливих груп населення.
Марко Ферреро розповів, що Конституція Італійської Республіки визнає соціальну функцію кооперативів з метою взаємодопомоги, а не для одержання прибутку.
Більшість кооперативів країни є членами Альянсу Італійських Кооперативів (Сonfсooperative), які формуються через 22 регіональних об’єднання.

фото 2
Одним із таких є Соціальний кооператив «Pausa Café» (Італія) у м. Турин, який об’єднує мережу міні-кав’ярень, пекарню, млин і міні-броварню - невеликі виробничі об’єкти на яких працевлаштовані люди із соціально вразливих груп населення.
Кооператив закуповує каву напряму у фермерів із країн Південної Америки і є сертифікованим за системою «Slow Food».
Із 2022 році італійських кооператив активно співпрацює спільно із Львівською Аграрною палатою в реалізації проєктних ініціатив. У минулому році 72 малі фермерські господарства Львівської області одержали безкоштовний насіннєвий матеріал – озимих зернових культур та суміш трав.
У 2023 році Кооператив реалізує проєкт «Хліб для миру в Україні-2023», який полягає у закупівлі пшениці та жита в українських фермерів для подальшої переробки і випікання в Італії хліба «по-українськи», що реалізуватиметься у італійських торговельних мережах. Соціальний кооператив «Pausa Café» має намір використовувати для цього проекту виробничі потужності свого млина та пекарні з піччю на дровах. Також кооператив просуває проект в торгівельній мережі Nova Coop - планується, що 100 тонн хліба з українського зерна щорічно продаватиметься через цю мережу. Кооператив відраховуватиме певну суму коштів з кожного проданого буханця на допомогу Україні. 

фото 3
Марко Ферреро відзначив, що у минулому році на Львівщині вже закупили близько 44 тонни зерна пшениці у фермерів та 3,5 тонни житнього борошна, яке експортували в Італію. Частину використовують для випікання хліба, іншу – для продажу українського борошна на полицях магазинів Італії.
Кооператив випікає хліб на дровах за старою рецептурою, без додавання дріжджів. Зустріти продукцію кооперативу можна в у регіоні П’ємонт.
Співпраця Львівщини із Соціальним кооперативом «Pausa Café» в межах проєкту триває. За словами Марка Ферреро, у лютому 2023 року кооператив почав закупівлю продуктів харчування виробництва сімейних та малих фермерських господарств Львівщини. Їх у вигляді гуманітарної допомоги передали прихисткам, де тимчасово проживають внутрішньо переміщені особи. 22 березня 2023 року кооператив «Pausa Café» і Львівська Аграрна палата передали зазначені продовольчі набори вимушеним переселенцям, які проживають на Львівщині.
Студенти факультету економіки та менеджменту університету активно долучилися до обговорення основних тенденції розвитку кооперативного руху в Італії та ЄС із Марком Ферреро. 

фото 4
Участь в обговоренні прийняли також науково-педагогічні працівники кафедри економіки підприємства, інновацій та дорадництва в АПК імені І.В. Поповича.
Організація зустрічі стала можлива при сприянні стейкхолдера кафедри - Львівської Аграрної палати.

Автори: Павло Музика, Дмитро Соломонко, Оксана Саламін.

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru