EN   UA

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЇ

1

 

Завідувач кафедри, професор, доктор сільськогосподарських наук Параняк Роман Петрович

e-mail: ecology@lvet.edu.ua
 

тел. (032) 239-26-52

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

За ініціативи міжнародної екологічної мережі (SPARE) 11 листопада було оголошено Міжнародним днем енергозбереження. Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку відновлювальних джерел енергії.
Проблема енергозбереження набагато глибша, ніж може здаватися на перший погляд. Адже швидке зростання кількості населення сприяє забрудненню атмосфери, води і ґрунтів токсичними речовинами, а теплове забруднення планети відбувається внаслідок впливу енергетичних і промислових установок.

 

Цікаво, як у світовій практиці?.. В Німеччині дуже строгий державний підхід до збереження навколишнього середовища, та продуманий до найменших дрібниць підхід до симбіозу економіки з екологією. Найбільше обертів набирає стиль життя ділових людей під назвою «зелений офіс». У колах науковців-екологів «зеленим» офісом називають таку систему управління виробництвом, коли на всіх рівнях контролюється кількість споживання енергетичних ресурсів і мінімізується виробництво відходів.
В Україні офіси такого штибу з’явились у 2004 році, та справжній бум припадає на кінець 2011-го – початок 2012 року. Саме тоді за ініціативи Глобального договору ООН та національної екологічної кампанії «GO GREEN» відомі компанії впроваджують такий стиль життя серед своїх працівників. Зрештою, йдеться не просто про озеленення кабінетів кімнатними рослинами та відмову від пластику, а про дещо більше.
Зокрема про:
●перехід на технічні прилади із класом енергоспоживання «А» чи «А+» (особливо це стосується кондиціонерів, комп’ютерів, принтерів, факсів та копіювальних апаратів);
●вимкнення апаратів, котрими не користуються тривалий час, у випадку з комп’ютерами – переведення в режим сну, оскільки саме монітор «з’їдає» левову частку електроенергії;
●використання паперу, виготовленого із сировини, що пройшла вторинну переробку;
●помірковане використання паперу (двосторонній друк, чернетки, інколи відмова від друку не нагальних документів);
●здача паперового сміття в пункти прийому макулатури;
●встановлення сантехніки з режимами, що дозволяють економити подачу води;
●економне використання світла.
Сьогодні провідні компанії світу, піклуючись про екологію, відмовляються від «паперової залежності» і беруть на озброєння цифрові технології. Електронна література зручна. Проте чи така вона екологічна, як нам хотілося б думати? Питання цікаве.. За даними Apple, еко-ефект від години роботи iPad можна зіставити з викидом в атмосферу 2,5 грамів СО2.
Міжнародне енергетичне агентство вважає, що в 2030 році в усьому світі енергія, одержана від альтернативних джерел, а саме: сонця, вітру, води, тепла землі, а також з біомаси, збільшиться в два рази порівняно із сьогоднішнім днем і складе від 16 до 35 відсотків від усього виробництва. Важливість розвитку альтернативної енергетики є очевидною, адже вона відіграє вирішальну роль у зменшенні парникових викидів, знижені негативного впливу на довкілля, підвищує безпеку енергопостачання.
Студенти спеціальності 101 «Екологія» також долучаються до вирішення цієї проблеми. Вивчаючи висвітлюють свої дослідження у доповідях на конференціях, магістерських роботах.
Чим раціональніше ми використовуємо тепло та електричну енергію, тим менше втрачається природних ресурсів, зберігається довкілля від забруднень.
Поради будуть цікавими саме для нас щодо раціонального використання енергії у побуті:
●Слідкуйте за витратами енергоносіїв!
●Утеплюйте вікна та двері!
●Не перегрівайте Вашу оселю!
●Більше світла при менших витратах електроенергії!
●Можна прати економно!
●Використовуйте менше води!
●Розумно користуйтеся холодильником!

Що ж ..Головна ідея Міжнародного дня енергозбереження – нагадати усім, що природні ресурси – не безмежні, і люди мають бережливо ставитися до навколишнього середовища. Тим паче, що елементарні заходи енергозбереження доступні абсолютно усім.

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru