EN   UA

01

КАФЕДРА ФАРМАКОЛОГІЇ ТА ТОКСИКОЛОГІЇЇ

Завідувач кафедри, професор, доктор ветеринарних наук, член-кореспондент НААНУ  Гунчак Василь Михайлович 

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

22-24 жовтня виявилися досить насиченими для Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, адже вперше в Україні в стінах навчального закладу відбулося тестування собак на придатність для використання в каністерапії за міжнародним протоколом PADA (Personality assessment for dogs in AAI), який визнають та використовують у Польщі, Норвегії, Німеччині, Угорщині, Чехії, Словаччині. Ініціатором заходу виступила громадська організація «Джем ШМ», як і попередньої міжнародної науково-практичної конференції з каністерапії, що відбулася у нашому університеті.

 

12 собак з усієї України разом з своїми провідниками взяли участь в цьому тестуванні, яке провела інструктор ААІ та президент польської асоціації «Тварини людям» Магдалена Наварецька-Пьйонтек. Інструктор відзначила, що в Україні на відміну від Польщі, колишні безпритульні собаки теж чудово підходять для каністерапії, мають стійку психіку, люблять людей та вміють справлятися з такими труднощами як нові люди та нові місця. Адже з вісьми собак, які успішно пройшли тест PADA, чотири собаки – це собаки, яких забрали з вулиці чи притулку, а дві з них – родом саме зі Львова.
Слід зазначити, що тест PADA не є сертифікацією собаки, але є визначенням психічних характеристик (діагностикою) собаки на придатність до каністерапії.
Завдяки підтримці компанії “Collar” це тестування було безкоштовним для учасників і дозволило побачити та зрозуміти як в подальшому готувати собаку і до якої саме роботи.
Протягом наступних двох днів відбувалось безпосередньо навчання з каністерапії для 18 учасників з усієї України. Це навчання відбувалось у досить незвичному для українських учасників форматі, де теорія одразу ж поєднувалась з практикою, а власники, які були з собаками, отримавши певні висновки та рекомендації після тестування за протоколом PADA, мали змогу цих собак потренувати у відповідний спосіб, в той час як інші мали змогу відслідкувати багато важливих моментів в такій роботі.
Багато уваги тренер з Польщі приділяла аспектам забезпечення належного добробуту собак в каністерапії відповідно до європейських стандартів, ознайомила з концепцією єдиного добробуту, яка має бути основоположною не тільки для каністерапевтів, але й для лікарів ветеринарної медицини. Згідно з цією концепцією добробут людей, тварин та навколишнього середовища завжди взаємопов‘язані і впливають один на одного, і, відповідно, покращення добробуту одних, сприяє покращенню добробуту інших.
Каністерапія - добрий приклад реалізації такої концепції в житті, адже собаки, для яких забезпечені стандарти добробуту, з задоволенням допомагають людям, покращуючи їх емоційний, психічний і фізичний стан. Проводячи такі заняття у відповідно підібраному та облаштованому для цього просторі, стає зрозумілим, що результати суттєво покращуються.

Учасники тренінгу та викладачі університету мали змогу ознайомитися з можливостями використання собак для сенсорної інтеграції, навчання, візитів, терапії, плануванням та проведенням заняття, дізнатися, які помилки є типовими та як їх уникати, якими є європейські стандарти використання собак в людино-тваринній взаємодії та яких вражаючих результатів можна досягнути використовуючи цей метод на професійному рівні.
Усі хвостаті учасники отримали смачні і корисні подарунки від ще одного спонсора тренінгу бренду Purina.


Антоніна Гошовська, Алла Винярська

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru