EN   UA

Logo

 КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ

 

Завідувач кафедри, доктор педагогічних наук, професор Смолінська Олеся Євгенівна


Телефон кафедри: (032) 239-26-46 
Адреса кафедри: 3-й поверх адміністративного корпусу, вул. Пекарська, 50 
E-mail: philosophy@lvet.edu.ua 

  

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1

Повноцінний розвиток університетської освіти складно уявити поза межами інтелектуалізації потенціалу викладання. Показна самозрозумілість того, що науковий ступінь з будь-якої галузі знань тепер розпочинається словосполученням «доктор філософії», а викладач будь-якого фаху стає педагогом за фактом діяльності в закладі освіти, радше є окозамилюванням без реального наповнення університетського простору науковими надбаннями філософії та педагогіки. Через це кафедра філософії та педагогіки, орієнтуючись на своє прагнення «здійснювати просвіту», провела відкритий науковий семінар, куди запросили провідних науковців нашого університету.

Тематика наукової зустрічі обумовила й обрання спікерів:
Богдан Завідняк – доктор філософських наук, випускник Папського університету св. Урбана в Римі, перекладач та упорядник «Вибраних творів» Аннети фон Дросте-Гюльсгоф, низки філософських творів,зокрема підручників з метафізики й онтології, філософії релігії та теодицеї (Т. Альвіри, Л. Клявеля, Т. Мелендо, Б. Мондіна), поет;
Олеся Смолінська – доктор педагогічних наук, професор, завідувачка кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, гарант ОПП «Освітні, педагогічні науки», авторка понад 150 наукових праць, аматорка художнього слова.
Формою наукового семінару було обрано презентацію монографій: «Релігійна філософія від становлення до сучасності» (Б. Завідняк, 2021 р.), «Теоретико-методологічні основи організації культурно-освітнього простору педагогічних університетів України» (О. Смолінська, 2014 р.).
Презентуючи свій науковий доробок, п. Богдан Завідняк зауважив, що «філософська пустка» в Україні, потрохи заповнюється самобутніми філософськими творами, у тому числі – перекладами, що надзвичайно важливо для розвитку культури думки. Також зазначив, що його власна стежка релігійності багато в чому відобразилася в змісті презентованої монографії. Цікаво, що наш спікер у минулому теж навчався ветеринарії, тому стіни університету ветеринарної медицини творять йому особливу підтримку. У ході обговорення Богдан Теодорович вловив запит на створення книги «Філософія без проблем».
Олеся Смолінська почала презентацію з того, що насправді монографія могла б називатися «Душа Університету», але та ж таки душа, у якій намішано і французького плану університетської освіти від Д. Дідро для російської імперії, і німецького (трохи від Австро-Угорщини, а більше – від німецької філософії, вихолощеної та переверненої навиворіт комуністичною ідеологією) «Май/не май мужність користуватися своїм розумом», стала на перепоні вільності формулювань.
Університет є справжнім, коли він автономний; автономний, коли в ньому викладачі та студенти таки мають змогу послуговуватися власним розумом; мають змогу послуговуватися своїм розумом, коли осмислюють реальність, у якій перебувають, тобто таки філософують. Десь таким є сухий залишок наукового спілкування.
Принагідно кафедра філософії та педагогіки отримала в подарунок від п. Богдана Завідняка монографії «Релігійна філософія від становлення до сучасності», «Поняття трансцендентності у Філона Олександрійського: Природне богослов’я», перекладений ним підручник систематичної філософії «Том. 2 Епістемологія і космологія» (М. Баттіста), а також збірку віршів «Сонце вечорове».

5

8
Кафедра філософії та педагогіки вдячна доктору філософських наук Богданові Завідняку, завідувачеві кафедри екології проф. Романові Параняку, завідувачці кафедри генетики і розведення тварин доц. Лесі Музиці, завідувачеві кафедри фізичної культури, спорту і здоров’я доц. Богданові Семеніву, професорові кафедри права Богданові Телефанку, доцентам кафедри філософії та педагогіки Олегові Огірку, Павлові Бартусяку, Ользі Заверусі, нашій гості з муніципальної бібліотеки – п. Марії Худій за участь в обговоренні та живий інтерес до наукової проблематики філософії й педагогіки.
Хай народжуються ідеї та діти, тоді не сидітимуть склавши руки ні філософія, ні педагогіка!

Допис підготувала професор Олеся Смолінська

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru