EN   UA

Logo

 КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ

 

Завідувач кафедри, доктор педагогічних наук, професор Смолінська Олеся Євгенівна


Телефон кафедри: (032) 239-26-46 
Адреса кафедри: 3-й поверх адміністративного корпусу, вул. Пекарська, 50 
E-mail: philosophy@lvet.edu.ua 

  

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

5 лютого 2024 року у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького з ініціативи кафедри філософії та педагогіки й організаційного сприяння Відділу соціально-культурного розвитку Університету відбулося урочисте відкриття банерної виставки “Євген Коновалець – легенда нації” Історико-меморіального музею полковника Євгена Коновальця.

1 4

У відкритті виставки взяв участь відомий український історик, громадський діяч, перекладач Іван Сварни́к, який звернувся до університетської спільноти і зазначив, що “рядки національного гімну «душу й тіло ми положим за нашу свободу» якнайбільше стосуються Євгена Коновальця – людини, котра загинула за Українську державу і котра могла змінити хід історії”. Іван Сварни́к коротко охарактеризував постать Євгена Коновальця як політика, інтелігента, просвітянина, військового, державного та громадського діяча. 

2 5

3 5

Старший науковий співробітник Історико-меморіального музею полковника Євгена Коновальця Оксана Яцкович ознайомила присутніх із найважливішими сторінками життя видатного українця, що відображені на тематичних банерах цієї виставки. У своєму виступі пані Оксана згадала подію, що відбулася 1991 року на території Історико-меморіального музею полковника Євгена Коновальця у с. Зашкові, і передала слово одному з її очевидців та учасників – Ігореві Зарицькому. 

4 1

Зі спогадів пана Ігоря, дізнаємося, що він разом із паном Орестом Парубчаком – батьком виконувача обов’язків ректора вашого Університету Івана Парубчака, в ніч з 9 на 10 липня 1991 року на добровільних засадах чергували біля пам’ятника Євгенові Коновальцю. Охороняючи його, вони стали свідками, як радянська влада, руками озброєних і добре вишколених диверсантів, нищила пам’ять про національних героїв України. Цієї ночі Євгена Коновальця підірвали вдруге – у Роттердамі 1938 року його знищили фізично, а у 1991 році зруйнували один із його пам’ятників. Окрім спогадів очевидців, про цей акт вандалізму, організований злочинною комуністичною владою, писала тодішня українська преса – газети “За вільну Україну”, “Основа”, “Молода Галичина”.

5 2

6 2

7 2

Очільник Університету, професор Іван Парубчак подякував організаторам виставки “Євген Коновалець – легенда нації”, наголосивши на важливості історії, адже хто не знає свого минулого, той не матиме майбутнього. Іван Парубчак зазначив, що “нищення людей, які вирізнялися своєю позицією патріота, державника, незалежно від сфери їх діяльності, було класичною політикою спецслужб радянської влади. Злочинно вбито Євгена Коновальця, Степана Бандеру… Володимира Івасюка, Андрія Кузьменка (Кузьму Скрябіна). Часи змінюються, а нищівні алгоритми дій схожі. Нам важливо пам’ятати про патріотів, які давали приклад для майбутніх поколінь”.Свідченням того, що пам’ять про Євгена Коновальця живе у наших серцях і досі, є проведення подібних заходів і приватні ініціативи українців. Зокрема, доцент кафедри нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії Анастасія Костинюк, перебуваючи у Роттердамі, поклала квіти на могилу Євгена Коновальця, запалила поминальну свічку та віддала шану національному героєві. 

8 1

Ознайомившись зі сьогоднішньою виставкою, ми вкотре пересвідчуємося, що злочинні наміри та вчинки комуністичної влади не досягли своєї головної мети, адже пам’ять про постать Євгена Коновальця живе, його життя та діяльність досліджують історики і він дотепер є прикладом громадянина, патріота, політичного, громадського та військового діяча.

Пресслужба

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru