EN   UA

Logo

 КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ

 

Завідувач кафедри, доктор педагогічних наук, професор Смолінська Олеся Євгенівна


Телефон кафедри: (032) 239-26-46 
Адреса кафедри: 3-й поверх адміністративного корпусу, вул. Пекарська, 50 
E-mail: philosophy@lvet.edu.ua 

  

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

В Україні з особливим пієтетом ставляться до ювілеїв діячів культури. Оскільки Леся Українка, разом із Тарасом Шевченком та Іваном Франком, входить до “канонічної” трійці українських культурних постатей-символів, тим більше — жінка, тим паче — представниця української еліти, її цьогорічне 150-ліття не могло залишитися непоміченим.


Це ж стало поштовхом для роздумів студентів та викладачів, спонукало їх до творчості, якій, звичайно, не дорівнятися до Лесиних височин, однак справжні провідники не ведуть за руку, а освітлюють шлях, надихають, за висловом поетеси: “... Все шукатиму зірку провідну, ясну владарку темних ночей”. Недарма, з легкої руки біографа М. Олійника, її називають ще Дочкою Прометея.
Тому, із захоплення творчістю великої Українки та з ініціативи гаранта ОП “Освітні, педагогічні науки” проф. Олесі Смолінської, був задуманий і втілений дидактичний проєкт у рамках вивчення дисципліни “Сучасні технології викладання”. Його завданням було поєднати засвоєння специфіки праці викладача в онлайн-режимі зі змістом творчості Лесі Українки.
Студенти-магістранти самостійно придумали формат відеопрезентації, поєднали його з інструктажем учасників (вірші слід було вибрати згідно зі своїм внутрішнім покликом та декламувати з пам’яті) та, врешті, змонтували відео. Інтеграція викладачів та студентів у єдиній праці, поєднання досвіду та завзяття сприяли тому, що магістранти денної форми навчання — учасники проєкту (не всі потрапили на екран, оскільки виконували й технічну роботу, а також підтримували комунікації) — набули цінного завершеного цілісного досвіду створення лекційного (монологічного) тексту.
Так, натхненні Лесею Українкою, її закоханими у весну і різнобарвне життя віршами, магістранти ОП “Освітні, педагогічні науки” та їх викладачі інтегрували освітній результат, сучасний формат і художньо-естетичну форму.
Відео можна переглянути тут: https://www.youtube.com/watch?v=QVnNF7OY5pA
На завершення — слово Лесі Українці!
Скрізь плач, і стогін, і ридання,
Несмілі поклики, слабі,
На долю марні нарікання
І чола, схилені в журбі.
Над давнім лихом України
Жалкуєм-тужим в кожний час,
З плачем ждемо тії години,
Коли спадуть кайдани з нас.
Ті сльози розтроюдять рани,
Загоїтись їм не дадуть.
Заржавіють від сліз кайдани,
Самі ж ніколи не спадуть!
Нащо даремнії скорботи?
Назад нема нам воріття!
Берімось краще до роботи,
Змагаймось за нове життя!
(1890 р.)

Допис підготувала старший викладач кафедри філософії та педагогіки Тетяна Купчак

 

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru