EN   UA

 

q.png

КАФЕДРА ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО ІНСПЕКТУВАННЯ

 Завідувач кафедри, в.о. завідувача кафедри, доктор ветеринарних наук, професор Сімонов Маріан Романович

ТЕЛЕФОН – (032) 239 26 42 (внутрішній 242)

 e- mail: vsi@lvet.edu.ua 

fecebookinstagram    telegramm

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

2024

Scopus, web of science

  1. Kukhtyn, M., Arutiunian, D., Pokotylo, O., Kravcheniuk, K., Salata, V., Horiuk, Y., Karpyk, H., & Dalievska, D. (2024). Microbiological characteristics of hard cheese with flax seeds. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 18, 281–296. DOI: https://doi.org/10.5219/1956. (Scopus).
  2. Kukhtyn, M., Sverhun, Z., Horiuk, Y., Salata, V., Laiter-Moskaliuk, S., Mocherniuk, M., Kladnytska, L., & Horiuk, V. (2024). The influence of different methods of decontamination of microbial biofilms formed on eggshells. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 18, 666–682. https://doi.org/10.5219/1981. (Scopus).

Категорія Б

  1. Kozhyn, V., Salata, V., Kukhtyn, M., Vasylkiv, O., & Laiter-Moskaliuk, S. (2024). Evaluation of the disinfectant “Enzidez” according to indicators of acute toxicity and irritant effect. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 26(113), 62-67. https://doi.org/10.32718/nvlvet11310
  2. Masnyak, I., Salata, V., Gudym, O., Kokokvskyi, O., & Boyko, N. (2024). Development of technology and research of properties of fermented milk product with celery. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 26(101), 114-120. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f10117
  3. Kladnytska, L., Tomchuk, V., Velychko, , Salata, V., & Šengaut, J. (2024). Influence of allogeneic mesenchymal stem cells of red bone marrow culture on the development of Lewis lung epidermoid carcinoma in vivo. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences, 15(2), 102-120. doi: 10.31548/veterinary2.2024.102.
  4. Кожин В.А., Салата В.З., Кухтин М.Д., Лайтер-Москалюк С.В. Вплив дезінфекційного засобу «ензидез» на морфологічні і біохімічні показники крові лабораторних тварин. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. Випуск 2 (43) 2024. 217-223. DOI: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2024-2.31.
  5. Кухтин М., Цісарик О., Салата В., Коваль Г., & Климик В. (2024). Біоконсервування твердого сичужного сиру з використанням бактеріофагів. Здоров’я людини і нації, 3, 47-58. https://doi.org/10.31548/humanhealth.3.2024.74
  6. Стронський І.Ю., Сімонов М.Р., Стронський Ю.С. Термін зберігання свинини залежно від її якості та дії мікробних і немікробних деструкторів м’яса. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки, 2024, т 26, No 114. С. 3‒9. https://doi.org/10.32718/nvlvet11401

2023

Scopus, web of science

  1. Kochetova, H. S., Kukhtyn, M. D., Salata, V. Z., Horiuk, Y. V., Kladnytska, L. V., & Matviishyn, T. S. (2023). Dynamics of 17β-estradiol under influence of technological operations during production of dairy products. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 14(1), 48-54. DOI: https://doi.org/10.15421/022308. (Scopus).

Категорія Б

  1. Kochetova, Н., Salata, V., Кukhtyn, M., Zghozinska, O., & Melnyk, V. (2023). Токсико-біологічна характеристика молока-сировини з різним вмістом 17β-естрадіолу. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Ветеринарні науки, 25(109), 19-25. https://doi.org/10.32718/nvlvet10904
  2. Кukhtyn, M., Salata, V., & Kushniruk, N. (2023). Effect of heat treatment on the content of icroorganisms in drinking milk. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 25(99), 8–13. doi: 10.32718/nvlvetf9902
  3. Kochetova, Н., Salata, V., Кukhtyn, M., Horiuk, Yu., & Rogalskyy I. (2023). Evaluation of raw milk according to the content of 17β –estradiol. Podilian Bulletin: agriculture, engineering, economics. Issue 1 (38) Veterynary sciences 216-222. doi: https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.32
  4. Kozhyn, V., Salata, V., Kukhtyn, M., Horiuk, Y., & Matviishyn, T. (2023). Production studies of the disinfectant “Enzidez”. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 25(111), 78-83. https://doi../10.32718/nvlvet11112
  5. Kladnytska, L., Velychko, V., Tomchuk, V., Salata, V., Velychko, S., Dyshlyuk, N., Mazurkevich, T., Midyk, S., Bokotko, R., & Savchuk, T. (2023). Content of fatty acids in lipids of adipose derived mesenchymal stem cells. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 25(111), 124-130. https://doi.org/10.32718/nvlvet11120
  6. Кушнір В. І., Кушнір І. М., Гутий Б. В., Куцан О. Т., Ничик С. А., Сімонов М. Р., Гута З. А. Порівняльна оцінка різних методів вивчення нашкірної токсичності присипки для ран. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки. 2023, т 25, № 109. С. 13-15.    doi: 10.32718/nvlvet10903
  7. Leskiv K. Y., Gutyj V., Khalak V. I., Bordun O. M., Todoriuk V. B., Khymynets P. S., Vus U. M., Binkevych V. Y., Solomon A. M. The effect of methionin, phenaron, and metiphen in different doses on the activity of the enzymatic link of the antioxidant protection of the piglets’ bodies. Agrology. 2023, 6 (3), 67-70. doi:10.32819/021111.

2022

Scopus, web of science

  1. Simonov, M., Stronskyi, I., Salata, V., Stronskyi, Y., Kladnytska, L., Kukhtyn, M., Tomchuk, V., Kozytska, T., & Tokarchuk, T. (2022). The effect of transportation and pre-slaughter detention on quality of pig meat. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 80–91. DOI: https://doi.org/10.5219/1699. (Scopus)
  2. Kukhtyn M, Malimon Z, Salata V, Rogalskyy I, Gutyj B, Kladnytska L, Kravcheniuk Kh, and Horiuk Y (2022). The Effects of Antimicrobial Residues on Microbiological Content and the Antibiotic Resistance in Frozen Fish. World Vet. J., 12 (4): 374-381. https://dx.doi.org/10.54203/scil.2022.wvj47. (Scopus).
  3. Kukhtyn, M., Salata, V., Kochetova, H., Malimon, Z., Miahka, K., Horiuk, Y., & Pokotylo, O. (2022). Content of 17β-estradiol in raw milk in Ukraine. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 28(6), 673-679. DOI: 10.9775/kvfd.2022.27513. (Scopus).

Категорія Б

  1. Salata, V., & Kochetova, H. (2022). The Study of the 17β-estradiol content in raw milk during the lactation period. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 24(105), 44-49. https://doi.org/10.32718/nvlvet10507
  2. Кухтин, М., Салата, В., Кочетова, Г., Болтик, Н., Перкій, Ю., та Малімон, З. (2022). Оцінка молока і молочних продуктів за вмістом 17β-естрадіолу. Вісник аграрної науки, 100(6), 30-37. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202206-04
  3. Kukhtyn, M., Malimon, Z., Salata, V., Lisovska, T., & Selskyi, V. (2022). Development of microbiological criteria for evaluating frozen fish based on the amount of psychrotrophic microflora. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 24(98), 3-8. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9801
  4. Malimon, Z., Vinokurova, T., Salata, V., Kochetova, H., Prokopenko, T., & Gusak, L. (2022). Control quality measurements of alpha and beta counter with low back-ground ALBA 2000 v.2.5.6. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 24(106), 18-21. https://doi.org/10.32718/nvlvet10603
  5. Vlizlo, V., Ostapiv, D., Simonov, M., Baumgartner,W., & Tomchuk, V. (2022). Hormonal regulation of the concentration of glucose and its derivatives in the blood of dairy cows during the transit period. Ukrainian Journal of Veterinary Sciences, 13(4), 16-24.

2021

Scopus, web of science

  1. Simonov M., Vlizlo V., Stybel V., Peleno R., Salata V., Matviishyn T., Кhimych M., Gorobei O. Levels of insulin-like growth factor in bovine, goat, and sheep milk in different lactation periods: The etiological factor of cancer in humans. Int. J. One Health. 2021. Vol. 7, No 2. P. 246–250. doi: www.doi.org/10.14202/IJOH.2021.246-250. (Scopus).
  2. Mykola Kukhtyn, Volodymyr Salata, Yulia Horiuk, Vyacheslav Kovalenko, Larisa Ulko, Sergiy Prosyanуi, Viktor Shuplyk, Leonid Kornienko. The influence of the denitrifying strain of Staphylococcus carnosus No. 5304 on the content of nitrates in the technology of yogurt production. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. vol. 15, 2021, p. 66-73. DOI: https://doi.org/10.5219/1492, (Scopus)
  3. Dalevska, D., Pokotylo, O., Kukhtyn, M., Kopchak, N., Salata, V., Horiuk, Y., & Uglyar, T. Changes in organoleptic, microbiological and biochemical properties of kefir with iodine addition during the storage. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2021. 15, 732–740. DOI: https://doi.org/10.5219/1679, (Scopus)

Категорія Б

  1. Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Salata, V., Klymyk, V., Vorozhbit, N., & Rushchinskaya, T. (2021). Staphylococcus aureus of raw cow’s milk. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 23(102), 53-59. https://doi.org/10.32718/nvlvet10208
  2. M. Kuhtyn, V. Salata, N. Boltyk, T. Ruschyns'ka, Ja. Kryzhanivs'kyj, V. Klymyk, V. Kovalenko, Z. Malimon (2021). Characteristics of frozen beef according to biochemical and microbiological parameters. Bulletin of Agricultural Science. Vol. 99 No. 4, 36-43. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202104-05
  3. Khimych, M., Rodionova, K., Salata, V., Matviishyn, T., Gorobei, O., & Koreneva, Z. (2021). Monitoring of compliance of quality and safety of cooked smoked sausages “Servelat” with the requirements of the national standard. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 23(101), 44-49. https://doi.org/10.32718/nvlvet10108
  4. Стронський І.Ю., Сімонов М.Р., Стронський Ю.С. Якість свинини, залежно від умов передзабійного утримання свиней. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Ветеринарна медицина», випуск 4 (55), 2021. 31–37. DOI https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2021.4.5
  5. Stronskyi IY, Simonov MR, Stronskyi YS, Akymyshyn MM. The impact of stress on the quality of pork. Bìol. Tvarin. 2021; 23 (1): 30–33. DOI: 10.15407/animbiol23.01.030

2020

Scopus, web of science

  1. Kukhtyn, M., Salata, V., Pelenyo, R., Selskyi, V., Horiuk, Y., Boltyk, N., Ulko, L., & Dobrovolsky, V.. Investigation of zeranol in beef of Ukrainian production and its reduction with various technological processing. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2020. vol. 14, p. 95-100. https://doi.org/10.5219/1224. (Scopus).
  2. Mykola Kukhtyn, Volodymyr Salata, Oleksandra Berhilevych, Zoya Malimon, Anatoliy Tsvihun, Bogdan Gutyj, Yulia Horiuk (2020). Evaluation of storage methods of beef by microbiological and chemical indicators. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2020. vol. 14, p. 602-611. https://doi.org/10.5219/1381. (Scopus).
  3. O.T. Piven, M.S. Khimych, V.Z. Salata, B.V. Gutyj, O.V. Naidich, H.A. Skrypka, Z.B. Коreneva, I.V. Dvylyuk, O.M. Gorobey, V.O. Rud. Contmination of heavy metals and radionuclides in the honey with different production origin. Ukrainian Journal of Ecology, 2020. 10(2), 405-409, doi: 10.15421/2020_117. (Web of science).
  4. VV Zazharskyi, PО Davydenko, OА Bigdan, AS Hotsulia, OМ Kulishenko, BV Gutyj, VZ Salata, MS Khimych, HA Skrypka, OV Naidich, MV Anforova, IM Popova, LO Franchuk-Kryva. Determination of minimum inhibitory concentration (MIC) of some 1,2,4-triazole derivatives with potential tuberculostatic and tuberculocidal ability in vitro. Ukrainian Journal of Ecology, 2020. 10(6), 145-159, doi: 10.15421/2020_274 (Web of science).

Категорія Б

  1. М.Д. Кухтин, Н.П. Болтик, Т.М. Рущинська, Я.Й. Крижанівський, В.З. Салата, В.Л. Коваленко (2020). Ефективність сучасних дезінфікувальних і мийно-дезінфікувальних засобів для санітарної обробки молочного обладнання. «Вісник аграрної науки» - український науково-теоретичний журнал. 98. № 5. 77-82.
  2. Horiuk, Y., Kukhtyn, M., Salata, V., & Horiuk, V. (2020). Species composition and methicillin resistance of staphylococci taken on dairy farms. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(97), 13-19. https://doi.org/10.32718/nvlvet9703
  3. Malimon, Z., Salata, V., Kochetova, G., Prokopenko, T., & Gusak, L. (2020). Analysis of radiouclide contamination of forestry products on the territory of Ukraine 2013–2019. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(97), 47-51. https://doi.org/10.32718/nvlvet9709
  4. Khimich, М. S., Salata, V. Z., Piven, О. Т., Salata, R. V., Koreneva, Zn. B., & Naidich, О. V. (2020). Veterinary-sanitary evaluation of high-class boiled sausage “Likarska”. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary sciences, 22(98), 36–41. doi: 10.32718/nvlvet9806.
  5. Кухтин М. Д., Болтик Н. П., Крижанівський Я. Й., Климик В. Т, Рущинська Т. М., Салата В. З. (2020). Оцінка ефективної дії дезінфікуючих засобів для санітарної обробки молочного обладнання. Мир Продуктов (МОЛОЧНАЯ ИНДУСТРИЯ). №4. 28-30.
  6. Vinokurova, T., Malimon, Z., Salata, V., Prokopenko, T., Kochetova, G., & Gusak, L. (2020). Factors affecting the minimum detected activity of the GAMMAVISION software report protocol. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 22(98), 138-143. https://doi.org/10.32718/nvlvet9824
  7. Pan’kiv, A., & Simonov, M. (2020). The concentration of triiodothyronine and thyroxine in colostrum, milk and plasma of cows. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences22(98), 69-73. https://doi.org/10.32718/nvlvet9812
  8. Stronskyi, I. Yu., Simonov, M. R., & Stronskyi, Yu. S. (2020). Content of lipid peroxidation products in pig meat at industrial and domestic slaughter. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary sciences, 22(99), 69–74. doi: 10.32718/nvlvet9911

2019

Scopus, web of science

  1. Vishchur, V.Y., Gutyj, B.V., Nischemenko, N.P., Kushnir, I.M., Salata, V.Z., Tarasenko, L.O., Khimych, M.S., Kushnir, V.I., Kalyn, B.M., Magrelo, N.V., Boiko, P.K., Kolotnytskyy, V.A., Velesyk, T., Pundyak, T.O., & Gubash, O.P. Effect of industry on the content of fatty acids in the tissues of the honey-bee head. Ukrainian Journal of Ecology, 2019. 9(3), 174-179. https://www.ujecology.com/articles/effect-of-industry-on-the-content-of-fatty-acids-in-the-tissues-of-the-honeybee-head.pdf. (Web of science).

Категорія Б

  1. Prais, M., Peleno, R., & Simonov, M. (2019). The content of triacylglycerol and cholesterol in milk of different species. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences21(94), 142-145. https://doi.org/10.32718/nvlvet9426
  2. Hrudetska, D., Simonov, M., & Dashkovskyy, O. (2019). The concentration of insuline-like growth factor in colostrum, milk and plasma of cows. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 21(93), 121-124. https://doi.org/10.32718/nvlvet9321
  3. Петрух І.М. Протеїновий обмін та ензимна активність у високопродуктивних молочних корів за метаболічних порушень / І.М. Петрух, М.Р. Сімонов, В.В. Влізло, В.І. Буцяк, М.Р. Козак // Науково-технічний бюлетень ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок і Інститут біології тварин. Вип.20, № 1. – Львів. – 2019. – С.14-21.
  4. Simonov M. Status of carbohydrate metabolism in dairy cows with ketosis / M. Simonov, V. Stybel, I. Petruh, V. Vlizlo // The animal biology scientific journal, 2019, Vol. 21, issue 3, pp. 74–78. https://doi.org/10.15407/animbiol21.03.074
Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru