EN   UA

У 2017 році історичним здобутком Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького було отримання ліцензії на здійснення освітньої діяльності за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація», що дало новий початок кафедрі фармації та біології.

У 2018 році згідно з ухвалою Вченої ради та наказу ректора університету одна із наймолодших кафедр розпочала свою роботу на факультеті ветеринарної гігієни, екології та права. Шлях до її створення був логічний та закономірний, оскільки наукова тематика була тісно пов’язана з дослідженнями лікарських рослин та знайшла свій розвиток у дослідженнях практичного характеру.

Зараз кафедру очолює кандидат біологічних наук, доцент Грицина Мирослава Романівна, досвідчений педагог, автор та співавтор більше 150 наукових і навчально - методичних праць. Випускниця біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка за спеціальністю «Біологія», а згодом аспірантка кафедри біології ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. З 1999 року асистент, старший викладач, доцент кафедри екології та біології.

Кафедра покликана проводити професійну підготовку магістрів за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» та забезпечити академічну освіту випускників з фундаментальних і прикладних наук та практичну підготовку шляхом набуття загальних та спеціальних компетентностей для здійснення професійної діяльності на відповідній посаді у фармацевтичній галузі. Метою кафедри є забезпечення високого рівня знань студентів для  надання фармацевтичної допомоги, гарантування безпечного та раціонального застосування лікарських засобів, моніторинг ефективності фармакотерапії та /або побічної дії, готовність нести (або розділити) відповідальність за результати фармакотерапії, етапи виготовлення ліків, їх зберігання, контроль якості, доставку, дистрибуцію, просування, регулювання, забезпечення лікарськими засобами та іншими товарами аптечного асортименту з урахуванням сучасних міжнародних тенденцій, надання фармацевтичної опіки на засадах фармацевтичної етики та деонтології, а також у сфері промислового виробництва лікарських засобів.

До штату кафедри входять кваліфіковані викладачі, кандидати фармацевтичних, медичних, біологічних та хімічних наук, що забезпечують викладання відповідних дисциплін професійної підготовки студентів-фармацевтів. Багато викладачів мають великий досвід не лише викладання дисциплін, а також практичної роботи у аптеках та медичних закладах, що є запорукою ефективної підготовки спеціалістів у даній галузі.

Гарантом освітньої програми за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» є кандидат фармацевтичних наук, старший науковий співробітник, доцент Демчук Орест Георгійович, який має багатолітній досвід практичної роботи та науковий доробок у науково-дослідній лабораторії синтезу та дослідження нових фізіологічно активних речовин (під керівництвом д. фарм. н., професора Туркевича М.М. (тоді ще Львівського державного медичного інституту).

Штат кафедри фармації та біології:

Грицина Мирослава Романівна - завідувачка кафедри, к. біол. н., доцент (фармацевтична ботаніка, фармакогнозія)

Демчук Орест Георгійович – к. фарм. н., ст. наук співр., доцент (токсикологічна та судова хімія, фармацевтична хімія)

Калитовська Мирослава Богданівна – к. фарм. н., ст. викл. (загальна та неорганічна хімія, аналітична хімія, фармацевтичне та медичне товарознавство)

Федін Роман Михайлович – к. фарм. н., ст. викл. (аптечна технологія ліків, промислова технологія лікарських засобів)

Лісняк Олександр Іванович – к. мед. н., доцент (фармакогнозія)

Петрук Анна Павлівна - к. біол. н., доцент (біологія з основами генетики, цикл вибіркових дисциплін)

Гринчишин Надія Михайлівна – к. хім. н., ст. викл. (біологічна хімія)

Кобрин Леся Олегівна – к. хім. н., ст. викл. (органічна хімія, фізична та колоїдна хімія, фармацевтична хімія)

Колещук Олена Іванівна – к. с.-г. н., ст. викл. (ресурсознавство лікарських рослин, сучасні проблеми молекулярної біології)

Застрижна Марта Львівна – асистент, за базовою освітою медик (практичні заняття з фармакології).

Сумісники:

Бонецький Орест Олегович – к. екон. н., асистент (цикл економічних дисциплін)

Демків Ольга Михайлівна - к. біол. н., асистент (біологічна хімія, цикл вибіркових дисциплін)

Ковальська Марта Євгеніівна – к. мед. н., асистент (клінічна фармація і фармацевтична опіка, фармакологія)

Ткачук Любов Іванівна – к. фарм. н., асистент (клінічна фармацця і фармацевтична опіка, належні аптечні практики)

До викладання загально-освітніх та професійних дисциплін залучений потужний професорсько-доцентський склад кафедр університету, серед них : професор Пеленьо Руслан Андрійович - д. вет. н., декан факультету ВГЕП; доцент Лабінський Андрій Йосипович - к мед. н., завідувач кафедри реабілітації та здоров’я людини; професор Гутий Богдан Володимирович - д. вет. н., професор кафедри токсикології та фармакології; професор Сімонов Маріан Романович д. вет. н., завідувач кафедри ветеринарно-санітарного інспектування; професор Білонога Юрій Львович -  д. техн. н, професор кафедри загальнотехнічних дисциплін.

Викладачі кафедри активно долучились до розробки віртуального навчального середовища та контролюючих програм, що позитивно відображається на навчальному процесі для студентів. Активно ведеться і видавнича діяльність науково-педагогічних працівників кафедри. Видано ряд навчально-методичних посібників фармацевтичного спрямування для студентів денної та заочної форм навчання, розроблено та надруковано значну кількість методичних рекомендацій для виконання лабораторних робіт та проходження навчальних та виробничих практик з відповідних дисциплін, тощо.

Особлива увага приділяється читанню лекцій як одної з форм навчальних занять у вищій школі, призначеної для засвоєння теоретичного матеріалу. Відхід від традиційного інформативного методу викладу матеріалу і перехід на інформативно-проблемний, дозволяє значно підвищити засвоєння студентами змісту лекції завдяки активізації їх розумово-аналітичної діяльності. На засадах проблемного навчання розробляються методичні вказівки, у яких поставлені проблемні завдання, розв'язання яких студенти здійснюють самостійно, шляхом спостереження, аналізу та узагальнення. Така методика розвиває у студента навички творчого наукового пошуку, уміння логічно мислити і робити відповідні висновки. Окрім того, значна увага приділяється самостійній роботі студентів, третина якої є тематичною і включена у поточний і підсумковий контроль.

Під час занять у студентів формується здатність застосовувати набуті знання, уміння та навички з дисциплін загальної та професійної підготовки для вирішення типових задач діяльності фахівця на відповідній посаді, включаючи виготовлення ліків, їх зберігання, контроль якості, доставку, розподіл, видачу, регулювання забезпечення лікарськими засобами, а також надання інформації щодо лікарських засобів та моніторинг побічної дії та/або неефективності лікарської терапії.

Поряд з викладацькою діяльністю на кафедрі ведеться наукова робота за тематикою “Дослідження вмісту біологічно-активних речовин та фармакологічних властивостей дикоростучих та інтродукованих рослин”, присвячена вивченню ресурсів лікарської рослинної сировини західного регіону України. Заключений договір з Яворівським національним природним парком, а також міжнародний договір з факультетом гуманістичних і природничих наук Пряшівського університету професор (м. Пряшево, Словакія). Спільні дослідження, що проводяться з професором цього університету Іваном Саламоном становлять цінний доробок кафедри та опубліковані у міжнародних фахових журналах (Scopus). У рамках цього проекту ведуться дослідження вмісту біологічно-активних речовин, зокрема виявлення популяцій найбільш цінних ефіроолійних видів рослин, визначення їх антимікробної дії та впровадження цих видів в культуру і виготовлення з них тимчасових фармацевтичних препаратів.

Кафедра тісно співпрацює з кафедрою генетики, фізіології рослин та мікробіології Ужгородського національного університету, Ботанічним садом ЛНУ ім. Івана Франка, Інститутом біології клітини НАН України.

До проведення наукових досліджень активно залучаються студенти, які працюють у студентському науковому гуртку кафедри. Студенти брали участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Фармація, промислова фармація» (Національний фармацевтичний університет, м. Харків). Студентські наукові доповіді були представлені та високо оцінені на студентських наукових конференціях як вітчизняного так і міжнародного рівнів (ІІ Міжнародна науково-практична конференція "Актуальні проблеми розвитку ресторанного, готельного та туристичного бізнесу в умовах світової інтеграції: досягнення та перспективи". Варна, Республіка Болгарія, 19-20 вересня 2019 р.)

Завдяки проведених ректоратом заходів щодо активної агітаційної роботи серед випускників медичних училищ та випускників шкіл стосовно залучення до навчання та одержання вищої фармацевтичної освіти дали позитивні результати щодо розширення географії вступників. На кафедрі навчаються не лише студенти західного регіону України, а активно охоплено і схід, так серед наших студентів є випускники шкіл та коледжів з Черкас, Слов’янська, Вінниці. Навчання ведеться за двома формами навчання- стаціонарна та заочна. Зараз на кафедрі навчається близько 150 студентів очної та заочної форм навчання. Восени 2020 року студенти кафедри фармації та біології вперше складали тестовий іспит «Крок-1. Фармація».

Кафедра співпрацює зі студентами не лише у навчальній роботі, а ведеться активна виховна робота, що проявляється у роботі кураторів (порадників) студентських академічних груп. Наші студенти беруть активну участь у громадському житті університету, залучені у різні види діяльності (хорова капела “Ватра, щорічний молодіжний етнофестиваль автентичної культури “Гаївки-фест”), що спонукає до формування загальних компетентностей культурного, соціального характеру, становлення особистісних рис, які базуються на морально-етичних цінностях та забезпечують самовдосконалення й саморозвиток студентської молоді шляхом позитивної мотивації до позааудиторної діяльності для збереження культурно-історичного минулого західного регіону України.

За короткий час свого існування кафедрою налагоджено тісні контакти та підписані договори як з великими фармацевтичними компаніями, такими як АТ “Галичфарм”, “Бровафарма”, так із підприємствами різних форм власності, з аптеками ПП “Фармастор”, “Міжлікарняна аптека №272”, Аптека “Аронія”, ПП “Подорожник-Тернопіль”, ПП “Подорожник-Станіслав”, ПП “Соломія-сервіс”, ФОБ  “Флис Н.А.”, ТзОВ “7 Ясен”, Аптека “Матері і дитини”, ПП “Краковська” (Вінниця). Представники цих аптек запрошуються на обговорення освітньо-професійних програм для підготовки фахових спеціалістів, а разом з тим готові надати бази для проходження виробничих практик для професійної підготовки студентів-фармацевтів.

Фундаментальною базою кафедральної наукової тематики стали праці, започатковані професорами кафедри біології Кулаківською Ольгою Петрівною та Берко Йосипом Миколайовичем. Тому з повагою надаємо біографічні довідки їхньої професійної діяльності та досліджень, які лягли в основу та знайшли продовження у науковій діяльності кафедри фармації та біології.

Видатні вчені і педагоги

Професор Кулаківська Ольга Петрівна – доктор біологічних наук, професор, відомий науковець та педагог у галузі паразитології та патоіхтіології не лише на Україні, але і за її межами.

Свою наукову діяльність розпочала у 1948 році у Львівському науково-природознавчому музеї АН УРСР на посаді молодшого, а з 1957 року - старшого наукового співробітника. За цей період захищено кандидатську дисертацію “Паразити риб басейну верхнього Дністра” на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. За час роботи в Інституті зоології (1963-1964; 1967 1969 роки) та Інституті гідробіології (1964-1967 роки) вона розширила географію своїх польових досліджень на інші річкові басейни України. За результатами досліджень захищено докторську дисертацію на тему “Цестоди прісноводних риб Української РСР” на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук.

З 1974 до 1983 року займає посаду завідувача кафедри біології, а з 1983 по 1989 рік - завідувач кафедри зоології Львівського зооветеринарного інституту. Відмічене покращення рівня навчального процесу завдяки використанню новітніх методів навчання і контролю знань студентів, зокрема програмованого навчання, інтегрованих лекцій, аудіовізуальних засобів.

Професор Кулаківська О.П. автор понад 160 наукових праць, співавтор підручника “Зоологія з основами екології”, розробник методичних вказівок до лабораторних занять і самостійної роботи студентів, була учасником багатьох всеукраїнських та міжнародних конференцій з проблем паразитології, почесний член Українського наукового товариства паразитологів. Зробила вагомий внесок в розвиток вітчизняної паразитології.

Професор Берко Йосип Миколайович - доктор біологічних наук, професор кафедри екології та біології, академік Академії наук вищої освіти України.

Після закінчення Львівського державного університету імені Івана Франка, обіймав посади молодшого наукового співробітника Львівського науково-природознавчого музею АН УРСР (1961- 1963) та Інституту ботаніки АН УРСР (1963-1968). З вересня 1968 року працював у Львівському зооветеринарному інституті (тепер - Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького) асистентом, доцентом (1972-1996), завідувачем кафедри біології (1983-2010) і водночас проректором із виховної роботи (1994-2003), а з вересня 2010 року - професором кафедри екології га біології.

Професор Йосип Берко у 1967 році захистив дисертацію на тему “Рослинність Горган та її народногосподарське значення” за спеціальністю “Ботаніка”, на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. За результатами багаторічних досліджень захищено докторську дисертацію “Життєві форми губоцвітих України (структура, морфогенез, класифікація)” на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук (1994).

Професор Берко Й.М. автор і співавтор 38 праць з методики викладання ботаніки та заповідної справи. За час роботи проректором запропонував нову схему організації виховного процесу в університеті. Став розробником програми запровадженого спецкурсу “Основи української державності, культури та духовності”, посібника для наставників студентських академічних груп.

 

Анкета студента.pdf

 

  1. Гігієна тварин
  2. Основи гігієни та санітарії
  3. Гігієна у фармації
  4. Етологія і добробут тварин
  5. Ветеринарні технології забезпечення здоров’я тварин
  6. Гігієна та санітарія виробничих потужностей
  7. Дезінфекційна справа
  8. Гігієна тварин з основами проектування і будівництва
  9. Проектування та будівництво підприємств
  10. Загальна ветеринарна профілактика
  11. Ветеринарна гігієна та санітарія
  12. Етологія, добробут та гігієна продуктивних і непродуктивних тварин
  13. Біобезпека та біозахист об’єктів ветеринарно-санітарного нагляду та контролю
  14. Загальна ветеринарна та фітосанітарна превенція
  15. Гігієна та санітарія утримання птиці з основами технології виробництва продукції птахівництва

Посібники та методичні вказівки

1. Методичні вказівки з навчальної практики для студентів факультетів ветеринарної гігієни, екології та права і ветеринарної медицини «Гігієна тварин» / О. В. Козенко, Н. В. Магрело, Г. В. Сус, І. В. Двилюк, У. М. Вус. Львів, 2016. 16 с.
2. Козенко О.В., Кремпа Н.Ю., Сус Г. В. Санітарно-гігієнічні вимоги до підлог у приміщеннях для утримання тварин. Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Львів. 2018. 21 с.
3. Санітарно-гігієнічна практика. Методичні вказівки з навчальної практики для студентів факультету ветеринарної гігієни, екології та права / О. В. Козенко, Н. В. Магрело, Г. В. Сус. Львів, 2018. 19 с.
4. Вороняк В.В., Двилюк І.В. Методи дослідження якості води та охорона джерел водопостачання. Навчально-методичний посібник. – Львів: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, 2019. 168 с.
5. Методичні рекомендації щодо будівництва та експлуатації вольєрів з утримання і розведення диких копитних тварин / В. О. Пепко, Р .М. Сачук, С. В. Жигалюк, Т. А. Велесик, М. С. Мандигра, Н. В. Магрело, Г. В. Сус. – Київ: Аграрна наука, 2019. 48 с.
6. Методичні рекомендації для проведення навчальної практики студентами факультету ветеринарної гігієни, екології та права з дисципліни «Етологія і добробут тварин» / Р. А. Пеленьо, О. В. Козенко, Н. В. Магрело. Львів 2019. 22 с.
7. Методичні рекомендації для виконання курсової роботи з дисципліни «Ветеринарні технології забезпечення здоров’я тварин» / О. В. Козенко, Н. В. Магрело, Г. В. Сус, У. М. Вус. Львів, 2020. 18с.
8. Визначення економічної ефективності проведених ветеринарних заходів: навчальний посібник // Н. Левківська, Д. Левківський, Б. Гутий. – Львів : СПОЛОМ, 2020. – 103 с
9. Локальна система селекції та гібридизації свиней із використанням сучасних генетичних методів (ДНК-маркерів) (Методичні рекомендації) / [В.І. Халак, В.С. Козир, Б.В. Гутий, К.Ф. Почерняєв, А.М. Саєнко, О.М. Бордун, С.Є. Чернявський, В.Ф. Зельдін, П.Т. Чегорка, М.О. Ільченко] за ред. Халак В.І. – Львів, «СПОЛОМ», 2020. – С. 43.
10. Регіональна модель селекції свиней в племінних господарствах Сумської області (Науково-практичні рекомендації) / [О.М. Бордун, В.І. Халак, Б.В. Гутий, П.А. Ващенко, М.О. Ільченко] за ред. Халак В.І. – Львів, «СПОЛОМ», 2020. - 52 с.
11. Рекомендації щодо комплексної дератизації тваринницьких приміщень / Р. М. Сачук, Я. С. Стравський, О. І. Портухай, Н. П. Болтик, І. В. Двилюк, І. В. Магрело, Г. В. Сус, І. Ю. Муштук, С. В. Жигалюк. Київ: Аграрна наука, 2020. 32 с.
12. Вороняк В.В., Козенко О.В., Двилюк І.В. Методи дослідження якості води і охорона джерел водопостачання: навч.-метод. посіб. Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З.Гжицького, 2020. 176 с.
13. Рекомендації щодо комплексної дератизації тваринницьких приміщень / Р. М. Сачук, Я. С. Стравський, О. І. Портухай, Н. П. Болтик, І. В. Двилюк, І. В. Магрело, Г. В. Сус, І. Ю. Муштук, С. В. Жигалюк. Київ: Аграрна наука, 2020. 32 с.
14. Сачук Р. М., Стравський Я. С., Портухай О. І., Болтик Н. П., Двилюк І. В., Магрело Н. В., Сус Г. В., Муштук І. Ю., Жигалюк С. В. Рекомендації щодо комплексної дератизації тваринницьких приміщень. Київ: Аграрна наука, 2020. 32 с.
15. Вороняк В.В. Збірник лекцій із навч. дисц.«Водопостачання, водовідведення та якість води» для здобувачів вищої освіти ОПП «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» Львів : ЛНУВМБ імені С.З. Гжицького, 2021. 144 с.
16. Вороняк В.В. Збірник тестових завдань для контролю знань з навчальної дисципліни « Ветеринарна гігієна та санітарія для студентів факультету ветеринарної медицини з спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» / В.В. Вороняк, А.О. Висоцький. – Львів: ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького, 2021, 94 с.
17. Вороняк В.В., Гутий Б.В. Збірник тестових завдань для контролю знань з навч. дисц. „Ветеринарна гігієна та санітарія” галузі знань 21 „Ветеринарна медицина” за спеціальністю 211 „Ветеринарна медицина” Львів: ЛНУВМБ імені С.З.Гжицького, 2021. 107с
18. Козенко О.В., Кремпа Н.Ю., Гутий Б. В., Мартишук Т. В. Гігієнічні та добробутні аспекти вирощування поросят Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Львів. ˗ 2021. 32 с.
19. Вороняк В.В. Біобезпека, біозахист і біоетика: Навчальний посібник для здобувачів другого рівня вищої освіти (магістр), спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» Львів: ЛНУВМБ імені С.З.Гжицького, 2022. 206 с.
20. Вороняк В.В., Гутий Б.В. Біобезпека, біозахист і біоетика. Навчально–методичний посібник. Львів: ЛНУВМБ імені С.З.Гжицького, 2022. 215 с.
21. Інтелектуальна власність / Навчальний посібник / Гутий Б.В., Козенко О.В., Мартишук Т.В., Двилюк І.В., Магрело Н.В., Сус Г.В., Вороняк В.В., Висоцький А.О., Вус У.М., Кремпа Н.Ю. – Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицикого. Львів. – 2022. – 361 с.
22. Пеленьо Р. А., Двилюк І. В., Сімонов М. Р., Гутий Б. В., Калініна О. С., Салата В. З., Бінкевич В. Я., Магрело Н. В., Дашковський О.О. Методичні рекомендації для проведення виробничої практики студентами факультету ветеринарної гігієни, екології та права. Львів, ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького, 2022. 21 с.
23. Гігієнічна оцінка кормів: методичні вказівки для проведення лабораторно-практичних занять зі студентами факультетів громадського розвитку та здоров'я, ветеринарної медицини та біолого-технологічного / Гутий Б. В., Козенко О. В., Двилюк І. В., Вус У. М., Магрело Н. В., Сус Г. В., Висоцький А. О., Кремпа Н. Ю., Мартишук Т. В. Львів, 2022 –52 с.
24. Методичні рекомендації для лабораторних занять за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» з дисципліни «Гігієна у фармації» / Б. В. Гутий, Г. В. Сус, О.В. Козенко, Н.В. Магрело, І. В. Двилюк, У.М. Вус, Р. М. Сачук, Н.Ю. Кремпа, Т. В. Мартишук, А. О. Висоцький. Львів, 2022. 53 с.
25. Вивчення реакції організму тварин на вплив факторів навколишнього середовища: методичні вказівки для проведення лабораторних занять з дисципліни «Ветеринарні технології забезпечення здоров’я тварин» зі студентами факультету громадського розвитку та здоров'я спеціальності 212 – «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» за освітньою програмою «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» / Магрело Н. В., Гутий Б. В., Двилюк І. В., Вус У. М., Сус Г. В.,– Львів, 2022 – 36 с.
26. Методичні рекомендації для лабораторних занять за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» з дисципліни «Загальна гігієна» / Б. В. Гутий, Г. В. Сус, О. В. Козенко, І. В. Двилюк, Н. В. Магрело, У. М. Вус, Н. Ю. Кремпа, Т. В. Мартишук, А. О. Висоцький – Львів, 2023. – 25 с.

27. Методичні вказівки з навчальної практики для здобувачів вищої освіти факультету громадського розвитку та здоров’я спеціальності «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» «Гігієна тварин» / Гутий Б. В., Магрело Н. В., Сус Г. В., Двилюк І.В., Вус У. М. – Львів, 2023. – 14 с.
28. Методичні рекомендації для виконання курсової роботи з дисципліни «Ветеринарні технології забезпечення здоров’я тварин» для студентів факультету громадського розвитку та здоров’я за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» / Н. В. Магрело, Б. В. Гутий, І. В. Двилюк, Г. В. Сус, У. М. Вус – Львів, 2023. – 20 с.
29. Методичні рекомендації для проведення лабораторного заняття з дисципліни «Ветеринарні технології забезпечення здоров’я тварин» зі студентами факультету громадського розвитку та здоров’я спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» за освітньою програмою «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» «Ветеринарно-санітарна і екологічна паспортизація тваринницької ферми» / Н. В. Магрело, Б. В. Гутий, І. В. Двилюк, Г. В. Сус, У. М. Вус, Н. Ю. Кремпа – Львів, 2023. – 20 с.

Перелік дисциплін, що читаються викладачами кафедри

ДРАЧУК Уляна Романівна

  1. «Технологія галузі»;
  2. «Технологічне обладнання галузі олійно-жирових виробництв»;
  3. «Теоретичні основи харчових виробництв»;
  4. «Мікробіологія м’ясної галузі».

РОМАШКО Ірина Сергіївна

  1. «Хімія сировини»;
  2. «Фізико-хімічні та біохімічні основи обробки сировини»;
  3. «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю продукції»;
  4. «Загальні харчові технології».

ГАЛУХ Богдан Іванович

  1. «Технологія птиці»;
  2. «Основи промислового будівництва та санітарної техніки»;
  3. «Контроль якості та безпека продукції галузі»;
  4. «Управління якістю продукції м’ясної та олійно-жирової галузі».

БАСАРАБ Ірина Михайлівна

  1. «Технологічне обладнання галузі»;
  2. «Технологія оздоровчих харчових продуктів»;
  3. «Проектування підприємств галузі»;
  4. «Техніко-хімічний контроль».

МОЛДАВАНОВА Людмила Костянтинівна

Лабораторні заняття з дисциплін:

  1. «Технологія галузі»,
  2. «Технологічне обладнання галузі»,
  3. «Технологія переробки птиці»

КРИНСЬКА Наталія Володимирівна

Лабораторно-практичні заняття з дисциплін:

  1. «Загальні харчові технології»;
  2. «Технохімконтроль»;
  3. «Хімія сировини»;
  4. «Інноваційні технології галузі.

Методичні рекомендації до виконання дипломних робіт для студентів ФХТБ освітнього ступеня "Магістр", ОП "181" Харчові технології, спеціальність «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса»

Методичні рекомендації до виконання дипломних проєктів для студентів ФХТБ освітнього ступеня "Бакалавр", ОП "181" Харчові технології

Методичні рекомендації для проходження  виробничої практики студентів ФХТБ освітнього ступеня "Бакалавр",  ОП  181" Харчові технології

 

Посібники

  1. Паска М.З., Мартинюк І.О., Галух Б.І., Драчук У.Р. Методичні рекомендації з дисципліни «Холодильна техніка» для студентів факультету харчових технологій та екології.− Львів, 2012. – 60 с.
  2. Довідник технолога м’ясо-жирового виробництва. Терміни та визначення [Текст]: довідник / Паска М.З., Мартинюк І.О., Басараб І.М., Молдаванова Л.К. – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 60 с.
  3. Паска М.З., Ромашко І.С., Кринська Н.В. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Загальні технології харчової промисловості. Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» для студентів спеціальності 0517 «Технологія зберігання, консервування і переробки м’яса», «Технологія жирів і жирозамінників», «Технологія зберігання, консервування та переробки молока» / Паска М.З., Ромашко І.С., Кринська Н.В.− Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013.− 120 с.
  4. Паска М.З., Молдаванова Л.К., Мартинюк І.О., Басараб І.М. Лабораторний практикум із дисципліни «Технологія м’яса і м’ясних продуктів» для студентів денної та заочної форм навчання за спеціальністю 7.091707 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» / Паска М.З., Молдаванова Л.К., Мартинюк І.О., Басараб І.М. – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 230 с.
  5. Паска М.З., Драчук У.Р., Галух Б.І. Методичні рекомендації до виконання практичних робіт з дисципліни «Технологічне обладнання галузі» / Паска М.З., Драчук У.Р., Галух Б.І. – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 65 с.
  6. Паска М.З., Галух Б.І., Мартинюк І.О., Басараб І.М. Лабораторний практикум з дисципліни «Методи контролю харчових виробництв» / Паска М.З., Галух Б.І., Мартинюк І.О., Басараб І.М. – Львів: ЛНУВМ та БТ, 2013. – 105 с.
  7. Паска М.З., Галух Б.І., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Басараб І.М. Методичні вказівки з дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» для студентів за напрямом підготовки 6.051702 «Харчові технології та інженерія» / Паска М.З., Галух Б.І., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Басараб І.М. – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 60 с.
  8. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Хімія ліпідів та їх похідних» для студентів галузі знань 0517 «Харчові продукти та переробка сільськогосподарської продукції» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» кваліфікації 2149.2 «Інженер – технолог» / Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р. − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 120 с.
  9. Мартинюк І.О., Паска М.З., Басараб І.М. Методичні рекомендації для виконання лабораторних робіт з дисципліни «Технологічне обладнання галузі» для студентів ОКР «бакалавр» галузі знань 0517 «Харчові продукти та переробка сільськогосподарської продукції» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» кваліфікації 2149.2 «Інженер-технолог» / Мартинюк І.О., Паска М.З., Басараб І.М. − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 62 с.
  10. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Кринська Н.В. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Харчові добавки» для студентів ОКР «спеціаліст» галузі знань 0517 «Харчові продукти та переробка сільськогосподарської продукції» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» кваліфікації 
    2 «Інженер-технолог» / Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Кринська Н.В. − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 94 с.
  11. Паска М.З., Басараб І.М., Ромашко І.С., Кринська Н.В. Лабораторний практикум «Технологія переробки гідробіонтів» для студентів ОКР «бакалавр» галузі знань 0517 «Харчові продукти та переробка сільськогосподарської продукції» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» кваліфікації 2149.2 «Інженер-технолог» / Паска М.З., Басараб І.М., Ромашко І.С., Кринська Н.В. − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 96 с.
  12. Паска М.З., Галух Б.І., Басараб І.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С. Навчальний посібник із дисципліни «Технологія галузі» розділ «Рафінація рослинних олій» для студентів факультету харчових технологій та біотехнології /Паска М.З., Галух Б.І., Басараб І.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С. – Львів, 2017. – 60 с.
  13. Паска М.З., Галух Б.І., Басараб І.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С. Навчальний посібник з дисципліни «Основи промислового будівництва і санітарної техніки»  для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» /Паска М.З., Галух Б.І., Басараб І.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С. – Львів, 2017. – 83 с.
  14. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Сучасні досягнення харчової науки» для студентів спеціальності: 181 «Харчові технології» (ступінь «Магістр») / Паска М.З., Драчук У.Р., Ромашко І.С.,  Галух Б.І., Басараб І.М. – Львів, 2017.– 65 с.
  15. Ромашко І.С., Паска М.З., Басараб І.М., Драчук У.Р., Галух Б.І., Сімонова І.І. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Промислове виробництво біотехнологічних продуктів» для студентів спеціальності 16 «Хімічна та біоінженерія» (спеціалізація 162 «Біотехнологія та біоінженерія» ступень «бакалавр» / Ромашко І.С., Паска М.З., Басараб І.М., Драчук У.Р., Галух Б.І., Сімонова І.І. – Львів, 2018. – 98 с.
  16. І.С. Ромашко, О.Я. Білик, Б.І.Галух, Г.М. Коваль. Навчально-методичний посібник «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю» /І.С. Ромашко, О.Я. Білик, Б.І.Галух, Г.М. Коваль – Львів, 2020.– 70 с.
  17. Б.І. Галух, У.Р. Драчук, І.М. Басараб, Г.М. Коваль. Навчальний посібник «Сучасні технології переробки птиці» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» ОС «Бакалавр» / Б.І. Галух, У.Р. Драчук, І.М. Басараб, Г.М. Коваль – Львів, 2020. – 230 с. (гриф Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імен С.З.Ґжицького).

Підручники

  1. Паска М.З., Демідов І.М., Жук О.І. Технологія маргаринів та промислових жирів. Навчальний посібник (гриф Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України). – Львів: СПОЛОМ, 2013. – 187 с.
  2. Паска М.З., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І. Навчальний посібник з дисципліни «Технологічні розрахунки, облік і звітність у галузі» для студентів факультету харчових технологій та екології, що навчаються за напрямом «Харчова технологія та інженерія». − Львів, 2012. – 96 с.
  3. Паска М.З., Молдаванова Л.К., Мартинюк І.О., Басараб І.М. Лабораторний практикум із дисципліни «Технологія м’яса і м’ясних продуктів» для студентів денної та заочної форм навчання за спеціальністю 7.091707 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса». – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 230 с.
  4. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Теоретичні і практичні проблеми виробництва жирів та ефірних олій» для студентів напрямку 0917 «Харчова технологія та інженерія» спеціальності 7.091705 та 8.05170102 «Технологія жирів та жирозамінників». – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 120 с.
  5. Паска М.З., Галух Б. І., Мартинюк І.О., Басараб І.М. Навчальний посібник з курсу «Методи контролю харчових виробництв». – Львів: ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького, 2013. – 105 с.
  6. Паска М.З., Ромашко І.С., Мартинюк І.О., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Біотехнологічні процеси в технології жирів» для студентів спеціальності 8.05170102 «Технологія жирів і жирозамінників». – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014. − 114 с.
  7. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Кринська Н.В. Навчальний посібник «Харчові добавки» для студентів денної та заочної форми за напрямом підготовки 6.051702 «Харчові технології та інженерія» спеціальності 7.05170102 «Технологія жирів і жирозамінників». − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 96 с.
  8. Паска М.З., Галух Б.І. Навчальний посібник з курсу «Основи фізіології та гігієни харчування». - Львів: ЛНУВМ та БТ ім.. С.З. Гжицького, 2014. – 107 с.
  9. Паска М.З., Басараб І.М., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Кринська Н.В. Лабораторний практикум «Технологія переробки гідробіонтів» для студентів ОКР «бакалавр» галузі знань 0517 «Харчові продукти та переробка сільськогосподарської продукції» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» кваліфікації 2149.2 «Інженер-технолог». − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 96 с.
  10. Паска М.З., Басараб І.М., Мартинюк І.О., Драчук У.Р., Молдаванова Л.К. Навчальний посібник з дисципліни «Технологія оздоровчих харчових продуктів» для студентів факультету харчових технологій та екології за спеціальністю 6.091707 «Технологія м’яса і м’ясних виробів» та 6.091705 «Технологія жирів і жирозамінників». – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2015. – 105 с.
  11. Паска М.З., Жук О.І., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І. Навчальний посібник з дисципліни «Інноваційні технології у виробництві майонезу» для студентів напрямку 0917 «Харчові технології та інженерія» спеціальності 8.05170102 «Технологія жирів та жирозамінників». – Львів, 2015. – 64 с.
  12. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М. Навчальний посібник з дисципліни «Речовини, супутні ацилгліцеролам жирів» для студентів напрямку 0917 «Харчові технології та інженерія» спеціальності 8.05170102 «Технологія жирів та жирозамінників». – Львів, 2015. – 38 с.

Самостійна робота

  1. Паска М.З., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В., Басараб І.М., Драчук У.Р., Галух Б.І., Стоцько З.О. Збірник тестових питань з дисципліни «Харчові технології» для студентів, що навчаються за напрямом «Харчова технологія та інженерія».− Львів, 2012. – 44 с.
  2. Паска М.З., Басараб І.М., Мартинюк І.О., Молдаванова Л.К. Довідник тестів для модульних контрольних робіт з дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення» для студентів ОКР «спеціаліст» галузі знань 0517 «Харчові продукти та переробка сільськогосподарської продукції» напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» кваліфікації 2149.2 «Інженер-технолог» / Паска М.З., Басараб І.М., Мартинюк І.О., Молдаванова Л.К. − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2014.− 60 с.
  3. Ощипок І.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С. Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічного завдання з дисципліни «Проектування підприємств з основами САПР». Розробка схеми технологічної принципової, для студентів, що навчаються за спеціальністю «Технологія жирів та жирозамінників».– Львів, 2011.– 50 с.
  4. Варивода Ю.Ю., Паска М.З., Мартинюк І.О., Басараб І.М., Молдаванова Л.К. Методичні рекомендації до виконання курсових робіт студентами 5 курсу факультету харчових технологій та екології із дисципліни «Технологія продуктів функціонального призначення».− Львів, 2012.− 30 с.
  5. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І. Методичні рекомендації до виконання курсових робіт студентами 5 курсу факультету харчових технологій та екології спеціальності «Технологія жирів і жирозамінників».− Львів, 2012.− 28 с.
  6. Паска М.З., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І. Методичні рекомендації до виконання курсових проектів студентами 4 курсу факультету харчових технологій та екології спеціальності «Технологія жирів і жирозамінників».− Львів, 2012.− 46 с.
  7. Паска М.З., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В. Робочий зошит для виконання розрахункових робіт підсумкового контролю з дисципліни «Проектування підприємств м’ясної промисловості з основами САПР» для студентів 4 курсу ФХТЕ напряму 6.051701 «Харчові технології та інженерія» стаціонарної та заочної форм навчання / Паска М.З., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В. – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 54 с.
  8. Паска М.З., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В. Наскрізна програма практики для студентів напряму 6.051701 «Харчові технології та інженерія» за професійним спрямуванням 7.091707 «Технологія зберігання, консервування та пререробки м’яса» стаціонарної форми навчання / Паска М.З., Мартинюк І.О., Ромашко І.С., Драчук У.Р., Галух Б.І., Басараб І.М., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В. – Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2013. – 66 с.
  9. Мартинюк І. О., Паска М. З. Програма нормативної навчальної дисципліни для підготовки фахівців ОКР «магістр» напряму 6.051701 «Харчові технології та інженерія» спеціальності 8.05170104 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» у вищих навчальних закладах ІІ−ІV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики та продовольства України «Інноваційний інжиніринг».– Київ: Аграрна освіта.– 61 с.
  10. Паска М.З., Драчук У.Р., Ромашко І.С., Галух Б.І. Методичні рекомендації для виконання курсового проекту з дисципліни «Технологічне обладнання підприємств олійно-жирової галузі» для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» спеціальності 7.05170102 «Технологія жирів і жирозамінників» / Паска М.З., Драчук У.Р., Ромашко І.С., Галух Б.І. − Львів: ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, − 22 с.
  11. У.Р. Драчук, І.І.Сімонова, І.М. Басараб, Н.В. Кринська, Б.І. Галух, І.С. Ромашко, Л.К.Молдаванова. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Основи виробництва продуктів оздоровчого призначення» / У.Р. Драчук, І.І.Сімонова,І.М. Басараб, Н.В. Кринська, Б.І. Галух, І.С. Ромашко, Л.К. Молдаванова – Львів,2020. – 40 с.
  12. Драчук У.Р., Сімонова І.І., Ромашко І.С., Басараб І.М., Галух Б.І., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Фізико-хімічні та біохімічні основи технології м’яса і м’ясних продуктів» для студентів усіх форм навчання за напрямком підготовки 181 «Харчові технології» / Драчук У.Р., Сімонова І.І., Ромашко І.С., Басараб І.М., Галух Б.І., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В. – Львів, 2019. – 60 с.
  13. Драчук У. Р., Кринська Н. В., Ромашко І. С., Басараб І. М., Галух Б. І., Сімонова І. І., Молдаванова Л.К. Довідник рецептур для виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни «Інноваційні технології м’ясної галузі» для студентів усіх форм навчання за спеціальностю 181 – «Харчові технології»/ Драчук У. Р., Кринська Н. В., Ромашко І. С., Басараб І. М., Галух Б. І., Сімонова І. І., Молдаванова Л.К.Львів, 2019.– 74 с.
  14. Хромова М.В., Коваль Г.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С., Басараб І.М., Галух Б.І., Молдаванова Л.К., Сімонова І.І., Кринська Н.В. Методичні вказівки «Основні поняття, термінологія та визначення у сфері якості» з навчальної дисципліни «Системи управління якістю»/ Хромова М.В., Коваль Г.М., Драчук У.Р., Ромашко І.С., Басараб І.М., Галух Б.І., Молдаванова Л.К., Сімонова І.І., Кринська Н.В. Львів, 2019.– 71 с.
  15. Драчук У.Р., Молдаванова Л.К., Басараб І.М., Коваль Г.М., Галух Б.І., Ромашко І.С., Сімонова І.І., Кринська Н.В. Збірник контрольних і тестових питань для студентів ІІІ-ІV курсу ФХТБ з дисципліни «Технологія галузі» / Драчук У.Р., Молдаванова Л.К., Басараб І.М., Коваль Г.М., Галух Б.І., Ромашко І.С., Сімонова І.І., Кринська Н.В. Львів, 2019.– 78 с.
  16. Басараб І.М., Паска М.З., Драчук У.Р., Галух Б.І., Ромашко І.С., Молдованова Л.К., Кринська Н.В., Сімонова І.І. Методичний практикум по виконанню курсових проектів з дисципліни «Проектування підприємств м'ясної промисловості з основами САПР» для студентів 4 курсу факультету харчових технологій та біотехнології (бакалаври) за спеціальністю 181 «Харчові технології» для спеціалізації «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса» стаціонарної та заочної форм навчання / Басараб І.М., Паска М.З., Драчук У.Р., Галух Б.І., Ромашко І.С., Молдаванова Л.К., Кринська Н.В., Сімонова І.І. – Львів, 2018. – 106 с.

 

 

РОБОЧІ  ПРОГРАМИ  -  магістри

Робочі програми 2024-2025 н.р.

Робочі програми 2023-2024 н.р.

Робочі програми 2022-2023 н.р.

РОБОЧІ  ПРОГРАМИ  -  бакалаври

Проектування підприємств м’ясної галузі

Проектування підприємств м’ясної галузі (сп)

Основи виробництва продуктів оздоровчого призначення

Основи кріогенних та сушильних технологій

Основи кріогенних та сушильних технологій (сп)

Основи промислового виробництва і санітарної техніки

Основи промислового виробництва і санітарної техніки (сп)

Харчові добавки в м’ясній галузі

Харчові добавки в м’ясній галузі (сп)

Теоретичні основи харчових виробництв

Технології харчових виробництв

Технології харчових виробництв (сп)

Технологічне обладнання м’ясної галузі

Технологічне обладнання м’ясної галузі (сп)

Технологічне обладнання харчових виробництв

Технологічне обладнання харчових виробництв (сп)

Технологічні розрахунки облік і звітність у м’ясній галузі

Технологічні розрахунки облік і звітність у м’ясній галузі (сп)

Технологія м’яса

Технологія м’яса і м’ясних виробів

Технологія переробки птиці

Технологія переробки птиці (сп)

Технохімічний і мікробіологічний контроль у м’ясній галузі

Технохімічний і мікробіологічний контроль у м’ясній галузі (сп)

Фізико-хімічні та біохімічні обробки м’ясної сировини у м’ясній промисловості

Фізико-хімічні та біохімічні обробки м’ясної сировини у м’ясній промисловості (сп)

 

ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА

Методичніі рекомендації з проходження практики

Витоки історії кафедри технології м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів починаючи з 1994 року, але викладання науки про м’ясо сягає початків відкриття Ветеринарної школи у Львові ще з 1881 року. Перші студенти школи слухали  на третьому курсі науку про огляд худоби та м’яса, який читав професор Антоній Баранський. Після нього лекції з науки про м’ясо вели професори Ян Прус, Мечислав Грабовський, Теофіль Голобут, а передусім Альфред Травінський, який викристалізував цю дисципліну і став творцем окремої кафедри під назвою «Наука про продукти харчування тваринного походження».

З огляду на те, що у 1991 р. в тодішній академії було створено санітарно-технологічний факультет із новими спеціальностями і спеціалізаціями технологічного і ветеринарно-санітарного профілю, виникла потреба створити нові кафедри. Однією з новостворених стала кафедра технології переробки м’яса і молока, де читався цілий ряд дисциплін із технології м’ясних і молочних продуктів. У кінці грудня 1995 р. через великий обсяг роботи та для завершення технологічної підготовки майбутніх спеціалістів різних спеціальностей, кафедри переробки м’яса і молока було розділено на дві: кафедра технології м’яса і м’ясних виробів,  першим завідувачем і засновником якої став академік Української технологічної академії, доктор ветеринарних наук, професор Береза Іван Григорович.

У 1999 році на кафедрі було відкрито спеціалізацію «Технологія шкіри та хутра», а в 2001 році була відкрита нова спеціальність «Технологія жирів та жирозамінників».

Від червня 2004 року по жовтень 2011 року кафедру очолював доктор технічних наук, професор Ощипок Ігор Миколайович.

З 1 листопада 2011 року кафедру очолює доктор ветеринарних наук, професор Паска Марія Зіновіївна.

З 01 вересня 2016 року по 01 липня 2018 року виконуючим обов’язків завідувача кафедри була кандидат сільськогосподарських наук доцент Басараб І.М. 

З 01 липня 2018 року кафедрою завідує кандидат технічних наук, доцент Драчук У.Р.