Студенти відвідали музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня»
- Деталі
-
Опубліковано: 08 жовтня 2024
-
Перегляди: 91
Нещодавно студенти 1–3 курсів спеціальності 181 «Харчові технології» разом із кураторами, викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів доцентом Ольгою Михайлицькою та асистентом Лілею Мороз відвідали сучасний інтерактивний музей пивоваріння «Львіварня», який дбайливо зберігає історію, легенди і традиції пивоваріння з часів його створення.
Це перший в Україні музей історії пивоваріння. 2005 року, підтримуючи давні європейські та автентичні українські традиції, «Львівська пивоварня» заснувала на своїй території перший «Музей пивоваріння». А сама броварня працює з 1715 року та є однією з найстаріших в Україні. Саме вона стала одним із найбільших виробників пива в Австро-Угорській імперії, а згодом увійшла у трійку броварень. Промислові будівлі броварні входять до списку культурних цінностей ЮНЕСКО. Музейний комплекс розташований у підземеллі, яке облаштоване в дусі середньовіччя.
Історію пивоваріння у «Львіварні» розповідають від часів Давнього Єгипту та Месопотамії. Перші згадки про пиво з’явилися приблизно шість тисяч років тому, коли людина лише почала випікати хліб і пити молоко. Шумери першими опанували технологію пива з жита: зерно мололи в кам’яних жорнах, заливали водою та додавали запашні трави.
Перші письмові згадки про пивоваріння у Львові датуються періодом XIV–XV століттям. 1715 року монахи-єзуїти отримали дозвіл на будівництво в передмісті Львова пивоварні. У радянські часи пивоварня мала назву «Колос» і була потужним виробником пива в Україні та об’єднувала п’ять пивоварень Західної України. 1999 року Львівська пивоварня розпочала співпрацю зі стратегічним інвестором Baltic Beverages Holding, який пізніше став належати компанії Carlsberg. Від того часу якість продукції була налаштована під світові стандарти. Сьогодні це сучасна компанія з новітніми технологіями виробництва, одне із найбільших підприємств пивного ринку України та безперечний лідер у Західному регіоні.
Основна експозиція музейного комплексу представлена у 10 залах, вона нараховує понад дві сотні експонатів. Зокрема, це унікальні колекції пивних кухлів, пляшок, бочок та ін. На території комплексу є декілька інтерактивних зон. Вони допомагають попрактикуватися у процесі приготування пива, спробувати себе в ролі пивовара. Тут представлені інтерактивні експонати: жива гравюра, театр тіней і 3D-голограма. Під час перебування у «Львіварні» можна поспостерігати за процесом варіння пива, зазирнувши під кришку чана. Також можна розглянути і спробувати основні інгредієнти, з яких складається пиво.
І, щоб закріпити враження від побаченого в просторі музею пивоваріння – кожному відвідувачу пропонують продегустувати сет.
Допис підготувала Ольга МИХАЙЛИЦЬКА, доцент кафедри технології молока і молочних продуктів