EN   UA

logo2

 КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Завідувач кафедри, професор, доктор сільськогосподарських наук Цісарик Орися Йосипівна

 Контакти
м. Львів, вул. Пекарська, 50
тел. (032)239-26-59 
е-mail: milk@lvet.edu.ua 

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

1 1

15 січня 2025 року на кафедрі технології молока і молочних продуктів відбувся науковий семінар на тему «Бактеріофаги у харчовій промисловості» за участі завідувача кафедри харчової біотехнології і хімії, доктора ветеринарних наук, професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Миколи Кухтина.

На семінарі були присутні в. о. проректора з науково-педагогічної роботи, доцент Ігор Двилюк, в. о. декана факультету харчових технологій та біотехнології, доцент Галина Коваль, завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів, професор Орися Цісарик, завідувач кафедри м’яса, м’ясних та олійно-жирових виробів, доцент Уляна Драчук, завідувач кафедри загальнотехнічних дисциплін, професор Богдан Ціж, завідувач кафедри біологічної та загальної хімії, професор Степан Грабовський, професор кафедри ветеринарно-санітарного інспектування Володимир Салата та співробітники усіх кафедр факультету.

 

2 1

3 1

4 1

Професор Кухтин виклав сучасне уявлення про природу бактеріофагів та принцип дії, окреслив їхні властивості. Фаги, які поражають технічно корисну мікрофлору, є небезпечними, оскільки вони становлять загрозу для процесів ферментації, в тому числі й при виробництві кисломолочних продуктів. Однак висока специфічність бактеріофагів дозволяє їх використовувати у трьох секторах харчової промисловості: первинне виробництво, біосанітарія та біоконсервація. Застосування у біосанітарії передбачає використання фагів або ферментів (ендолізинів), які вони виробляють, для запобігання утворення біоплівок на поверхні обладнання. У разі біоконсервації фаги використовуються для продовження терміну зберігання продуктів шляхом боротьби з умовно патогенними та патогенними бактеріями.

Професор Кухтин описав методи виявлення бактеріофагів та представив результати власних досліджень щодо контамінації бактеріофагами молока-сировини та молочної суміші під час ферментативних процесів. Особливу зацікавленість учасників семінару викликала частина доповіді про застосування бактеріофагів проти умовно патогенної мікрофлори при виробництві твердого сичужного сиру для підвищення мікробіальної стійкості до зберігання, що є прекрасною альтернативою застосуванню традиційних антимікробних препаратів.

В обговоренні та дискусії взяли участь доцент Ігор Двилюк, професор Орися Цісарик, доценти Володимира Наговська, Ірина Сливка, Богдан Галух та інші учасники семінару.

Висловлюємо вдячність професору Миколі Кухтину за прекрасне представлення важливого і цікавого матеріалу і бажаємо подальших успіхів у науковій праці.

Допис підготували Орися ЦІСАРИК, професор

Любов МУСІЙ, доцент

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru