Форум «Молочна промисловість від виробника до споживача: Сучасні тренди та орієнтири»
- Деталі
-
Опубліковано: 30 травня 2025
-
Перегляди: 28
27 травня 2025 року викладачі кафедри технології молока і молочних продуктів взяли участь у ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції, яка відбулась у форматі форуму «Молочна промисловість від виробника до споживача: Сучасні тренди та орієнтири». Захід відбувся у змішаному форматі в Києві на базі Національного університету харчових технологій.
До форуму долучилося понад 150 учасників – керівники асоціацій і спілок, керівники і працівники молокопереробних підприємств і крафтових виробництв, представники бізнесу, науки та освіти.
Із вітальним словом до учасників конференції звернулися: проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи НУХТ, професорка, д.т.н. Лариса Арсеньєва; директор Інституту продовольчих ресурсів, д.т.н., професор, член-кор. НААН Любомир Хомічак; перша заступниця голови правління Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» Зінаїда Карпенко; генеральна директорка Національної асоціації виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко» Тамара Нагайцева, виконавча директорка Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Еліна Бахур.
Робота конференції розпочалася з ґрунтовних доповідей голови Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського та заступниці генерального директора Асоціації виробників молока Олени Жупінас, які ознайомили учасників з сучасним станом і перспективами розвитку молочного тваринництва та молокопереробної промисловості України на шляху до інтеграції в ЄС. Під час форуму були обговорені актуальні питання щодо культурних традицій у системі виробництва молочних продуктів, ремісничого сироваріння та місця України у світовій сирній екосистемі. Також розглядалися питання щодо біозахисту ферментованих молочних продуктів, формування інноваційної лінійки нових продуктів за рахунок нестандартних організаційних і технологічних рішень. Зокрема, голова Наглядової ради ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока і масла» Вікторія Ясенівка поділилася досвідом запровадження в Україні молочної продукції А2. Доповідачі ознайомили із можливостями контролювання якості молочних продуктів за допомогою сучасної бази вимірювальних приладів, а також із пропозиціями і перспективами на ринку праці.
Наприкінці заходу завідувачка кафедри технології молока і молочних продуктів Галина Поліщук підвела підсумок конференції, окреслила шляхи подальшої взаємодії науки, освіти та бізнесу для успішного функціонування і подальшого розвитку молокопереробної галузі.
У програмі форуму також були дегустація молочних продуктів і напоїв провідних виробників харчових продуктів, а також майстер-класи від технологів BEST WAY FOODS і Optima-Union, що ознайомили учасників конференції з інноваціями в технологіях морозива та крем-сиру.
Конференція мала особливе значення для освітян – викладачів, науковців і здобувачів вищої освіти з Києва, Одеси, Львова, Тернополя, Харкова, Вінниці, Полтави, Луцька, Білої Церкви. Роль цього наукового заходу для здобувачів освіти є неоціненною в системі професійної підготовки майбутніх фахівців.
Висловлюємо щиру подяку організаторам конференції та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю, що об’єднує учасників системи «виробництво–бізнес–освіта–наука» задля інноваційного оновлення економіки України!
Допис підготувала Ольга МИХАЙЛИЦЬКА, голова навчально-методичної комісії спеціальності