EN   UA

logo2

 КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Завідувач кафедри, професор, доктор сільськогосподарських наук Цісарик Орися Йосипівна

 Контакти
м. Львів, вул. Пекарська, 50
тел. (032)239-26-59 
е-mail: milk@lvet.edu.ua 

 

joomla шаблоны
Качественное создание сайтов в Санкт-Петербурге.
dle-joomla.ru

25 вересня 2025 року відбулася гостьова онлайн-лекція на тему «Інноваційні технології виробництва сирів та їх технологічна експертиза» у межах дисциплін «Інноваційні технології в молокопереробній галузі», «Technological Expertise» і «Технології харчових виробництв». Лекцію провела керівниця бізнесу «The Cheesiry» Ронда Жук Гейдон (Rhonda Zuk Headon) з міста Едмонтон (Канада).

Виробництвом сирів «The Cheesiry» Ронда Жук Гейдон займається з 2009 року. Раніше Ронда відвідувала кафедру технології молока і молочних продуктів ЛНУВМБ імені С. З. Ґжицького, приїжджаючи неодноразово в Україну як волонтер. Перебуваючи у Львові, вона брала участь у проєкті «Helfer Project». Ронда Жук Гейдон провела сім місяців у Італії, вивчаючи технології сирів. У складі організації WWOOF (волонтери на органічних фермах) п. Ронда під час перебування на італійській фермі вдосконалювала мистецтво виготовлення сирів. Повернувшись до Канади, Ронда Жук одружилась з Браяном Гейдоном, власником молочної овечої ферми «Hedge Haven Farms», та відкрила сироварню.

1

 

На лекції були присутні здобувачі першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальностей «Харчові технології» та «Біотехнології та біоінженерія» і викладачі кафедр факультету харчових технологій та біотехнології. Під час лекції Ронда Жук Гейдон детально ознайомила слухачів із технологічними особливостями виробництва сирів, які її команда виробляє з овечого молока. Також лекторка розповіла про проведення технологічної експертизи при виготовленні сирів Пекоріно, Камамбер, Фета, м’якого сиру Фреско, Хаварті та ін. Ронда Жук Гейдон показала серію відео, знятих під час виробництва овечих сирів.
Зараз сімейна ферма «Hedge Haven Farms» займається розведенням та вирощуванням східно-фризьких молочних овець і телят. При фермі функціонує невеликий м’ясопереробний цех. Зокрема, у ньому виготовляють в’ялену баранину або сушене м’ясо вівці – джерки (з мови індіанців). Джерки готують шляхом в’ялення м’яса в сушарці. Така в’ялена баранина користується значним попитом серед канадських споживачів. Крім того, «Hedge Haven Farms» займається агротуризмом, вирощуванням високоякісної кукурудзи для силосу та різноманітних квітів. На ферму часто приїжджають художники, які проводять уроки пастелі для відвідувачів, навчаючи малювати квіткові композиції. У роботі на фермі батькам допомагають двійнята Софія та Косс.

2 5

3 5

4

5

6 2

7

8 1
Ронда Жук Гейдон пообіцяла в майбутньому провести майстер-клас для студентів з виробництва сирів в умовах лабораторії кафедри технології молока і молочних продуктів.

Бажаємо Ронді Жук Гейдон невичерпного натхнення для створення нових вишуканих сирів та процвітання на ринку!

Допис підготувала Ольга МИХАЙЛИЦЬКА, доцент кафедри технології молока і молочних продуктів

Современный женский журнал.
Платные премиум shablony-dle.ru/
dle-joomla.ru